Polisen Carina Persson intervjuas efter polisens pressträff på Rättcentrum med anledning av helgens explosioner och skjutningar. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Det kan bli värre i Malmö innan det blir bättre

Den höga kvaliteten inom svensk sjukvård, övervakningskameror på offentliga platser och så en hel del om våldsvågen i Malmö. Det är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Svensk sjukvård är en av världens bästa

Den nuvarande modellen i Svensk sjukvård är beroende av fungerande kostnadsutjämning och samarbete i inom specialistvården, skriver Eskilstuna-Kuriren i en ledare. ”Men internationell jämförelse visar hur svensk sjukvård inte är sämre, utan tvärtom bättre, än den i de flesta andra länder”, skriver man.

Olov Abrahamsson: Dags att slå ihop L och C?

En sammanslagning av L och C är en gammal tanke som väckts till liv i en motion inför Liberalernas landsmöte i helgen, skriver NSD:s Olov Abrahamsson. För de krisande Liberalerna kan det bästa alternativet om man vill rädda sina röster vara att gå samman med Annie Lööfs Centerparti, menar han.

Henrik Barva: Hederligt polisarbete lönar sig

Det är bra att polisen nu tar krafttag mot skjutningar och sprängningar, men varför har detta inte gjorts tidigare? frågar sig Henrik Barva i NWT. Han menar att utlysningen av en nationell särskild händelse är ett tecken på att resurserna till polis och rättsväsende under en lång tid varit för skrala.

Olof Jonmyren: Malmö - mitt i mardrömmen

Det tar tid och finns inga genvägar för att minska våldet i Malmö, skriver Olof Jonmyren i Södermanlands Nyheter. Han menar att allt inte är muskelkraft utan att det även krävs mer resurser till skola och sociala myndigheter. ”Det kan bli värre innan det blir bättre”, skriver han.

Sakine Madon: Kameror är bra, civilkurage är bättre

Övervakningskameror är bra för att minska brott som misshandel, men det är sorgligt om detta är den enda chansen att få fast brottslingar, skriver UNT:s Sakine Madon. ”Kameror behövs som sagt. Men inga kameror i världen kan kompensera tryggheten och värmen i ett samhälle med civilkurage”, skriver hon.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Almega Städföretagen: ”Den illegala arbetskraften måste stoppas”

Det är problematiskt att man kan få ett samordningsnummer trots att man inte har rätt att vistas i Sverige och trots att personens identitet inte är fastställd, skriver Emma Unevik, ordförande för Almega Städföretagen i Dagens Samhälle.

”Våra medlemsföretag anstränger sig för att följa de lagar och regler som finns – nu är det upp till regeringen att täppa till kryphålen som gör det lätt för kriminella att sälja samordningsnummer”, skriver hon.

Almega Städföretagen föreslår tre konkreta åtgärder för att komma tillrätta med problemet:

  1. Täpp till de kryphål som finns som gör det lätt att utfärda samordningsnummer.
  2. Bättre samarbeten mellan berörda myndigheter och bygg ut ett fungerande system med varningsklockor.
  3. Förbättra och förenkla kontakten mellan arbetsgivare och myndigheter.
10 dec
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen
Foto:  Gary Cosby Jr.
Diskussionen om LAS

Expert om förändring av las: Blir inte vilda västern

Nu pågår det las-förhandlingar mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK. Dessa har skapat ett missnöje bland flera fackförbund som har valt att hoppa av. Mats Glavå, docent i arbetsrätt, säger till Arbetet att ”saklig grund” för uppsägning skulle kunna tas bort ur las.

– Det är inte så att det kommer bli vilda västern, säger han.

För att ta bort formuleringen om saklig grund måste dock andra förändringar införas. Den måste ersättas med avgångsvederlag och minskade möjligheter till visstidsanställningar. Mats Glavå säger också att det redan i dag finns andra lagar som ger skydd ifall uppsägningar om saklig grund togs bort, som till exempel diskrimineringslagen.

1 tim
Arkivbild: Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fackbasen om LO: Går aldrig i helvete med på det

Det knakar i fogarna i sammanhållningen för LO:s anslutna fackförbund. Tidigare i veckan meddelade fem förbund att de hoppar av förhandlingarna med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv. En av stötestenarna är en tvist om formuleringen ”saklig grund för uppsägning”.

Till SR Ekonomiekot Extra säger Kommunals ordförande Tobias Baudin att han inte förstår varför facket förväntas gå med på att ändra den punkten.

– Det kommer i aldrig i helvete att vara någonting som vi går med på från Kommunals sida.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger till programmet att det nu är upp till LO:s styrelse att avgöra om förhandlingarna ska gå vidare.

14 dec
Läs mer om Diskussionen om LAS

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD).  TT
Opinionsläget

Förtroendelista toppas av Åkesson – Löfven rasar

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson toppar listan över vilken partiledare som har högst förtroende bland väljarna för första gången, enligt en opinionsmätning från SVT/Novus. Första platsen är delad med Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, som backar med 4 procentenheter. 31 procent av de svarande uppger att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för Åkesson respektive Busch Thor.

Samtidigt tappar statsminister Stefan Löfven (S) mest av alla partiledare. Han faller 6 procentenheter och får en siffra på 23 procent.

I botten finns Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund samt Liberalernas Nyamko Sabuni.

5 tim
Stefan Löfven samtalar med poliser/arkiv.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven kopplar raset till gängvåld: ”Jag är lika arg”

Statsminister Stefan Löfven (S) tappar förtroende bland väljarna enligt en opinionsmätning från SVT/Novus. Han menar att resultatet inte är ”så märkligt” med tanke på gängvåldet i form av senaste tidens skjutningar och sprängningar. Löfven tror att det finns en ilska bland befolkningen.

– Jag är lika arg på den organiserade kriminaliteten, gängen som tar sig de här rättigheterna. Då är det inte märkligt att det är det parti som sitter i regeringen som den ilskan riktas mot, säger Stefan Löfven till SVT.

Löfven förlorar mest förtroende av alla partiledare. Han faller 6 procentenheter och får en siffra på 23 procent.

5 tim
Läs mer om Opinionsläget