Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Ledare: Dags att tala sanning om kapitalskatterna

Det är dags att styra upp debatten om kapitalskatterna, anser Lotta Engzell-Larsson. I en ledare i Dagens Industri skriver hon att det är en myt att Sverige har låga kapitalskatter, och att vad som krävs är en skattesänkning, inte höjning.

Snittet för EU-länder är att ha en kapitalskatt på 14 procent. I Sverige ligger skattesatsen på mellan 20–30 procent. Lotta Engzell-Larsson menar att det är en myt att Sverige har låga kapitalskatter, såsom har påståtts.

”När man talar om nivån på kapitalskatt i Sverige ska man också veta att den inte är indexerad som inkomstskatterna. Det innebär att vid noll inflation är den nominella och reala skatten densamma. Men vid exempelvis 3 procents inflation är den reala skatten på kapitalinkomster 60 procent”, skriver Engzell-Larsson.

Stefan Löfven vill inte ta debatten, menar Engzell-Larsson. Det krävs sänkta skatter för att inte skrämma bort den höginkomsttagande kompetensen som svenska företag kräver.

”Vi vet också vad som händer i ett litet land som Sverige när ägarskatterna når en oacceptabel nivå. Storägarna flyttar, som en gång familjen Lundberg, eller planerar bort skatten. Dessutom motverkar arvsskatten den svenska önskan om att ägandet av svenska bolag ska stanna i Sverige”, skriver Engzell-Larsson.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer