Jan Björklund.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Björklunds insats ska hedras och hyllas

Partiledardebatten står i fokus i dagens ledarsvep. Det är sista debatten i riksdagen före sommaren, och den sista någonsin för L-ledaren Jan Björklund.

Norrländska Socialdemokratens Olov Abrahamsson konstaterar att Björklund har transformerats från en stenhård kritiker av svensk socialdemokrati till att bli en politiker som gick i täten ”för att bryta den sterila blockpolitiken” – från ”stridstupp” till ”samarbetsingenjör”.

”För den insatsen ska han hedras och hyllas”, skriver Abrahamsson, och konstaterar att det knappast har gynnat L i opinionsmätningarna, men tveklöst Sverige.

HD/Sydsvenskan skriver att partiledardebatten markerar slutet på ett turbulent riksdagsår. För ett år sedan låg Kristdemokraterna på 2,9 procent i den stora SCB-mätningen. I dag är läget ett helt annat: i SCB:S majmätning hade partiet mer än tredubblat katastrofsiffran.

Men det finns en rad problem för KD, skriver ledarsidan. Ett är att Ebba Busch Thor inte längre är underdog när hon i dag äntrar talarstolen. Ett annat, som den senaste månaden har visat, är ”att KD kan locka väljare, men också stöta bort dem.”

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Nerikes Allehanda (oberoende liberal):

Norrländska Socialdemokraten (socialdemokratisk):

Smålandsposten (moderat):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Karin Tegmark Wisell på en pressträff. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegmark Wisell: Vi är långt från att nå flockimmunitet

Sverige är långt ifrån att nå flockimmunitet mot coronaviruset, säger Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell i en intervju med Bloomberg.

– Vi vet att stora delar av befolkningen är oskyddade, eftersom de inte smittats.

Svenska myndigheter har hela tiden förnekat att flockimmunitet skulle vara ett uttalat mål med att låta samhället förbli relativt öppet.

Björn Olsen, som är professor i infektionssjukdomar och som kritiserat Folkhälsomyndighetens agerande under våren, säger till Bloomberg att han tror att Sverige hade kunnat vinna mycket på att stänga ner samhället. Nu, menar han, är det dock för sent:

– Tåget lämnade stationen i mars, och vi tappade biljetten på perrongen.

Igår 21:17
Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rusning till biljettbokning när tyskarna lättar reglerna

Svenskarna var snabba med att boka resor till Tyskland när landet i går lyfte karantänsrestriktionerna för svenskar som besöker landet, rapporterar GP.

Stena Line märkte genast av en stor ökning av bokningar. Under gårdagen fick färjerederiet in 1 700 bokningar, att jämföra med cirka 1 000 en dag tidigare. Det är ett välkommet tillskott för Stena Line som haft en ansträngd vår ekonomiskt.

– Det har varit väldigt tufft, för passagerarelementet har i princip uteblivit, säger presschefen Erik Lewenhaupt till Ekot.

Igår 17:40
Bild från infektionskliniken i Kalmar. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjukvården oroar sig för turistresors effekter i höst

Flera regioner ser ett osäkert flöde av patienter med covid-19 som en stor utmaning vad gäller planeringen för hösten, rapporterar Ekot.

Pernilla Petersson, tillförordnad vice ordförande för Vårdförbundet i Region Kalmar län, tror att sommarens turistresor kan öka trycket på vården under sensommaren. Hon är därför oroad för att anställda på intensivvårdsavdelningen som ska ha sen semester kommer behöva arbeta ändå.

– Vi förstår att man som egenföretagare behöver de här turisterna och dra in sin försörjning. Samtidigt behöver våra medlemmar ha sin semester, så det är en tuff situation, säger hon.

Igår 15:33
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Kontroll vid gränsen mellan Sverige och Norge i mars. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Allt fler vill nu resa in i Norge – men reglerna är snåriga

Under onsdagen märkte den norska gränspolisen av ett ökande antal svenskar som ville passera gränsen in i Norge, skriver Aftonbladet.

Alla svenskar får nu passera gränsen. Men bara de personer som kommer från Sveriges så kallade ”gröna zoner” – Blekinge, Skåne och Kronoberg – slipper sitta i en tio dagar lång karantän.

Gränspolisen Martin Hintland upplever att alla inte har lärt sig reglerna.

– Svenskar som bor i Skåne kör genom Sverige och om de övernattar i Sverige på vägen upp så måste de vara i karantän, vilket inte alla riktigt förstått, säger han till tidningen.

Igår 21:03
TT
undefined

Löfven, Trudeau, Ardern: ”Framtida coronavaccin måste bli seger för oss alla”

Det globala samfundet måste garantera global och jämlik tillgång till vaccin mot covid-19. Det skriver statsminister Stefan Löfven tillsammans med flera andra världsledare i en text i Washington Post.

”Det här kan inte vara ett tävling med bara en vinnare. När ett eller flera vaccin blir framgångsrika måste det vara en seger för oss alla”, skriver de.

Undertecknarna efterlyser att vaccinet, när det finns färdigt, distribueras på transparenta och vetenskapliga grunder och utifrån en princip om global solidaritet.

”Var du lever ska inte avgöra om du överlever”, skriver de.

Enligt texten pågår just nu nära 200 försök att ta fram ett vaccin runt om i världen.

Igår 18:09
Arkivbild. Hans Dahlgren och Stefan Löfven. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Öppen fråga” om EU enas om coronastöd i helgen

Sverige står fast vid sina krav inför fredagens EU-toppmöte om coronastödet och långtidsbudgeten. Enligt TT är planen att mötet ska pågå tills en uppgörelse finns på plats, men EU-minister Hans Dahlgren (S) är inte säker på om det kommer gå vägen:

– Det är en öppen fråga om det blir ett avslut nu till helgen eller om det behövs ytterligare ett möte, säger han på en pressträff.

Från ordförandelandet Tysklands håll är bilden av mötets utgång mer optimistisk. Förbundskansler Angela Merkel har sagt att hon vill ha avtalet på plats innan semestern, och den tyske EU-ministern Michael Roth menar att det finns ”en bra chans att nå ett genombrott”.

Igår 18:37
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Nyamko Sabuni under en intervju i tisdags. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Sabuni vill ha nya samtal om migration: Låt oss försöka

Att migrationsförhandlingarna bröt samman är ett stort nederlag och samtalen bör nu återupptas, skriver L-ledaren Nyamko Sabuni på DN Debatt.

”Min uppmaning till Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är denna: Låt oss försöka på nytt”, skriver hon.

Annars, fortsätter Sabuni, är risken att Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet kommer kunna styra villkoren efter nästa val. I stället borde de fem partierna som står för en ”stram men human flyktingpolitik” komma överens, tycker hon.

Igår 20:24
Flyktingläger i norra Uganda/Arkivbild. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kvotflyktingar till Sverige igen efter coronauppehåll

Kvotflyktingar får komma till Sverige igen efter att Migrationsverket beslutat att försiktigt återuppta det arbetet igen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I begränsad uppstart kommer ett antal kvotflyktingar att börja överföras till Sverige, säger Oskar Ekblad, chef med ansvar för den svenska flyktingkvoten, till radion.

Sedan i april har det svenska flyktingmottagandet i stort sett stått still med anledning av coronakrisen.

Igår 11:31
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna mot rasism

Åsa Lindhagen: Rasism är ett stort problem i Sverige

Var femte svensk tycker att det vore negativt att bo granne med en person som har ursprung i Mellanöstern och Afrika eller är muslim. Det rapporterar DN med hänvisning till en ny Novusundersökning.

– Det bekräftar att vi har ett stort problem med rasism i Sverige, kommenterar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Från politikens sida tycker hon det är viktigt att ”inte peka ut grupper av människor som problem och spä på en polarisering”.

Igår 19:52
 Benjamin Crump (t h) TT
undefined

Familjen stämmer staden för George Floyds död: ”Folkhälsokris för svarta”

George Floyds familj stämmer staden Minneapolis och beskriver Floyds död som del i en ”folkhälsokris” som drabbar svarta i USA, skriver flera medier.

– Det var inte bara Derek Chauvins knä som trycktes mot George Floyds nacke i åtta minuter och 46 sekunder, det var hela Minneapolis poliskår som dödade honom, säger familjens advokat Benjamin Crump i ett uttalande.

Chauvin och de tre andra poliserna som var närvarande när Floyd dödades misstänks alla för brott, men rättegången mot dem kommer dröja till 2021.

Stämningen innebär att Floyds familj oberoende av det domslutet kan få miljoner dollar i skadestånd, om de kan bevisa att Minneapolis-polisen som helhet kan klandras för de enskilda polisernas agerande.

Igår 20:14
Den nya statyn. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Staty av slavhandlare ersatt med demonstrant

I engelska staden Bristol vältes och kastades en staty föreställande slavhandlaren Edward Colston i floden Avon förra månaden. Nu har konstnären Marc Quinn gjort en ny staty föreställande en kvinna med en knuten näve i luften, rapporterar CNN.

Inspirationen hämtade han från demonstranten Jen Reid, som stod på en sockel med knuten näve.

Konstverket heter ”En svallvåg av makt (Jen Reid) 2020” och är tänkt att vara tillfällig, då det inte finns något tillstånd till den. Skulle statyn säljas tänker Quinn skänka vinsten till välgörande ändamål, som Reid får välja.

Igår 11:27
Läs mer om Protesterna mot rasism
USA:s president Donald Trump.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Trump försvagar miljölag – stärker infrastrukturen

USA:s president Donald Trump färdigställde på onsdagen planerna på att försvaga landets nationella miljöpolicy, kallad NEPA, skriver CNBC.

Det genom att snabba på godkännandet av infrastrukturella projekt som gasledningar, kraftverk och motorvägar.

Försvagningen av NEPA innebär att färre nationella projekt kommer att granskas under lagstiftningen vilket kommer att skynda på processen att färdigställa dem, enligt CNBC.

Det är en seger för amerikansk energisektor, men förändringen innebär också en försvagning av USA:s arbete mot klimatförändringar, skriver kanalen.

Igår 20:31
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pompeo öppnar för striktare sanktioner för gasledning

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har under onsdagen uppgett att sanktionerna för att stoppa Nord Stream 2:s gasledning mellan Ryssland och Tyskland kan skärpas. Det skriver AFP.

– Vår förväntan är att länderna som deltar i det fortsatta projektet kommer att vara föremål för potentiella konsekvenser, säger Pompeo under en nyhetskonferans enligt nyhetsbyrån.

Trots vissa politiska åsiktskillnader mellan Tyskland och Ryssland, ser Tyskland gasledningen som ett sätt att stabilisera landets tillgång på energi. USA däremot anser att ledningen ger Ryssland ett övertag över Europas energileveranser.

Igår 19:11
Arkivbild. Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps team utmanar HD om att släppa deklarationen

Donald Trumps advokater utmanar högsta domstolens beslut om att presidenten måste lämna ut sin deklaration, rapporterar amerikanska medier.

I domslutet från förra veckan framgick att Trumps team har möjlighet att lämna in nya argument, en möjlighet som hans advokater nu meddelar att de kommer utnyttja. Enligt NBC News handlar Trump-teamets invändningar bland annat om att begäran om att få deklarationerna utlämnade är för bred och politiskt motiverad.

Begäran om att få ta del av deklarationen kommer från Manhattans distriktsåklagare Cyrus R Vance Jr. Han undersöker bland annat om Trump försökt dölja pengatransaktioner för att tysta två kvinnor som hävdar att de haft affärer med honom.

Igår 17:07
Läs mer om Trumps Amerika