Syriska barn som har kommit bort från sina föräldrar leker i ett flyktingläger. Bilal Hussein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
IS-krigarnas barn

Ledare: Barn brukar inte ses som rättslösa skurkar

Regeringen måste lägga av med bortförklaringarna och genast hämta hem barnen till IS-svenskarna i de syriska lägren, skriver DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki. Hon tycker att samma regering bör plocka ner ”det blöta fingret” från luften för att lyssna på opinionen och i stället utgå från vilka principer man vill leva efter.

”Det är absurt. Småbarn brukar inte behandlas som rättslösa skurkar”, skriver hon.

Regeringens utspel kring frågan bidrar till många frågetecken, tycker Expressens ledarsida. Tidningen vill att de föräldralösa barnen prioriteras och förs till lämpliga anhöriga eller trygga adoptivhem i Sverige. När föräldrarna är vid liv är det svårare juridiskt och politiskt, konstaterar tidningen, som menar att Sverige i nuläget bör undvika sådana evakueringsinsatser.

Läs mer

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer