Magdalena Andersson Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Andersson har satt oss i en beklämmande sits

Flera ledarsidor tar i dag upp Konjunkturinstitutets uppdaterade prognos om att den svenska högkonjunkturen bromsar in snabbare än väntat.

Dagens Industris ledarskribent Tobias Wikström menar att avmattningen i ekonomin inte borde stoppa budgetreformer. Åtgärder för företagande och tillväxt hade varit bra att ha på plats när nu högkonjunkturen håller på att ebba ut, skriver han.

Ledarskribenten Sofia Widegren på Barometern menar att det är bekymmersamt att budgetutrymmet enligt Konjunkturinstitutets prognos är näst intill obefintligt. Hon lägger ansvaret på finansministern och skriver:

”Dessvärre är det Andersson själv som har satt sig i denna beklämmande sits. Eller ja, satt oss i den. Sparar man inte i goda tider, har man ingenting att plocka fram när ekonomin går sämre.”

Dala-Demokratens Robert Sundberg tar upp att den svenska ekonomin även påverkas av ekonomiska aspekter som handelskriget mellan USA och Kina samt spänningarna i Hormuzsundet.

”Att en sämre världskonjunktur kan ge mindre koldioxidutsläpp, vilket konjunkturnedgången 2008-09 visade, är en klen tröst i sammanhanget”, skriver han.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Barometern (moderat):

Dala-Demokraten (socialdemokratisk):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

5 tim
Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

Igår 15:06
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Under lördagen presenterades fyra opinionsmätningar inför det brittiska nyvalet nästa vecka, skriver Reuters. Torypartiet har en stabil ledning i alla mätningarna men marginalen ner till Labour varierar mellan sex och tio procentenheter. Flera mätningar visar också att Torypartiets ledning tycks minska något.

Om valresultatet skulle ligga i linje med de mätningar som indikerar den minsta marginalen mellan partierna innebär det att Torypartiet kan få svårt att få egen majoritet i underhuset, vilket Boris Johnson troligen behöver för att få igenom sitt brexitavtal.

Igår 17:28
Läs mer om Valet i Storbritannien