BERTIL ERICSON
Läget i svenska skolan

Lars Stjernkvist ska utreda gymnasieskolan

Det blir Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping som ska utreda gymnasieskolan i Sverige. Uppdraget består i att utreda ett antal brister i styrningen, samt själva utbudet av utbildningar och problem med hur resurser utnyttjas, styrkedjan och finansieringen.

– Vi vill uppnå att gymnasieskolan ska bli en bred skola där alla gymnasieprogram kan ges över hela landet. Sveriges elever och föräldrar ska vara trygga med att det finns allsidiga program oavsett var man bor i landet, säger Anna Ekström.

Lars Stjernkvist ser fram emot uppdraget, berättar han för SVT Nyheter Öst.

Det här är ju en svår uppgift, men tror regeringen att man kan klara av det så är det svårt att säga nej.

Toppnyheter

Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kapitalskatt – gärna förenklingar men inga försämringar”

Finansminister Magdalena Andersson vill höja kapitalskatterna, trots att detta slår mot företagande och jobbskapande. För ägarledda företag är den så kallade entreprenörsskatten avgörande, skriver företagaren Erik Dahlgren i en insändare i Norran.

"För Magdalenas Andersson verkar ägarledda företag bara handla om enmanskonsulter, men sådana företag har knappast några stora lönesummor vilket entreprenörsskatten bygger på", skriver han.

Dahlgren vädjar finansministern att se företagen för vad de är – basen för tillväxt och jobbskapande.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rätt skattereformer för stärkt konkurrenskraft

”Önskemålen om ’En Stor Skattereform’ är att börja i fel ände.", skriver Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Realtid.

”Kloka skatteåtgärder kan få skattebaserna att växa bättre, vilket behöver beaktas tillsammans med grundkravet om sunda offentliga finanser. Vidare kan stram utgiftspolitik skapa utrymme för fler angelägna skattereformer. Först i andra hand kan andra skatteförändringar komma ifråga”, skriver han.

Han vill se att arbetet för rätt skattereformer inte bromsas av politiska blockeringar om huruvida en skattereform ska vara ”omfattande” eller ”stor”.

”Istället behöver minskade snedvridningar och stärkt konkurrenskraft vara ledstjärnor för fortsatt skattereformsarbete”.

30 jan
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Person med munskydd på ett sjukhus i Iran.  ANWAR AMRO / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Uppgifter om 50 döda i coronaviruset i iransk stad

En lokalpolitiker i den iranska staden Qom anklagar landets regering för att försöka dölja coronavirusets omfattning i området. Det uppger den halvofficiella nyhetsbyrån ISNA, som har starka band till politiska reformister i landet, rapporterar flera internationella medier.

Enligt officiella siffror har 12 personer i Iran dött efter att ha smittats av coronaviruset. Men enligt ISNA:s uppgifter rör det sig om minst 50 personer bara i staden Qom.

Irans hälsominister tillbakavisar dock uppgifterna och säger att det inte är passande att försöka komma med politiska utspel kring virussjukdomen.

1 tim
Lena Hallengren och Peter Eriksson på dagens pressträff. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen ger miljoner till WHO: ”Beredskapen god”

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelar att Sveriges beredskap för coronaviruset är god.

– Regeringen följer utvecklingen, det gör vi hela tiden, säger Hallengren vid en pressträff tillsammans med Peter Eriksson (MP), minister för globalt utvecklingsarbete.

Hallengren berättar bland annat att Socialstyrelsen har inspekterat hur många vårdplatser som finns tillgängliga och kommit fram till att dessa för närvarande är tillräckliga.

Peter Eriksson meddelar att regeringen kommer att ge 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond.

Även WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom medverkar på pressträffen via länk.

– Än så länge har Sverige bara haft ett fall, men det kommer sannolikt att bli fler, säger Adhanom men understryker också att en klar majoritet av dem som drabbas inte blir allvarligt sjuka.

3 tim
Kvinna med ansiktsmask lämnar sjukhuset i italienska Codogno.  FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU satsar 2,5 miljarder i kampen mot coronaviruset

EU satsar ytterligare cirka 2,5 miljarder svenska kronor för att bekämpa coronaviruset, rapporterar TT. I nuläget uppmanar EU-kommissionen dock inte till hårdare gränskontroller i Europa med anledningen av virusspridningen.

– Vi är inte där än, men vi jobbar med planering av olika scenarier, säger EU:s katastrofkommissionär Janez Lenarcic till nyhetsbyrån.

I Italien har 150 personer smittats och fyra avlidit till följd av sjukdomen. EU och WHO kommer nu att skicka en gemensam delegation till landet för att utvärdera virusets spridning.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
 Lagavägen har svämmat över i Knäred på söndagen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

15 000 sandsäckar skickas till Halland – regn på väg

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska skicka 15 000 sandsäckar till Halland för byggandet av skyddsvallar mot vattnet, skriver TT.

– Det ska fördelas i Halland och in mot Ljungby, säger Halmstads kommuns räddningschef Hans Ekberg till nyhetsbyrån.

Översvämningsriskerna längs Nissan och Lagan är fortsatt höga och SMHI har kvar en klass 3-varning för höga flöden. Natten mot måndag blev fri från nederbörd men natten mot tisdag väntas mer regn som sedan övergår i snö.

1 tim
Illustrationsbild. Mats Lennartson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stor lavinfara i fjällen i Norrbottens län

Det råder stor lavinfara i Norrbottens läns fjälltrakter uppger Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. För Abisko och Riksgränsen bedöms faran vara på nivå fyra på den femgradiga skalan. Därför avråder man nu för att röra sig på eller nära branta sluttningar i området.

”Det är troligt att det kommer att gå stora laviner på många sluttningar under det kommande dygnet”, uppger Naturvårdsverket enligt TT.

Jämtlands- och Härjedalsfjällen har för närvarande betydande lavinfara, steg tre på skalan.

Igår 18:35
Läs mer om Vintervädret
Dagens börs

Stockholmsbörsen mot sin sämsta dag på fyra år

Stockholmsbörsen rasar och går mot sin sämsta dag på fyra år efter tilltagande virusoro. Klockan 12 på måndagen ser de ledande indexen ut så här:
• OMXS30: −4%
• OMXSPI: −3,9%
Det är de cykliska bolagen på OMXS30 som tar mest stryk. Autoliv, Sandvik, SSAB och Alfa Laval är alla ner över 5 procent. Även de defensiva bolagen faller men inte lika kraftigt.

Att börserna rasar är rimligt, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter:

”Mörkröda siffror på Europas börser. Helt rimligt med tanke på osäkerheten och utvecklingen i Italien, Sydkorea och Iran”, skriver han bland annat.

First North-bolaget Jetpak öppnade på nya rekordnivåer och handlades för första gången över 75 kronor per aktie efter köprekommendation. Aktien är upp över 5 procent.

Gruvbolaget Lundin Gold, som i dagarna meddelade att bolaget har uppnått kommersiell produktionstakt vid sin guldgruva Fruta del Norte i Ecuador tidigare än planerat, stiger cirka 10 procent.

Powercell, som är verksamma inom bränslecellsproduktion, fortsätter att falla efter att ha rusat tidigare i år. First North-bolaget rasar över 10 procent.

Molnspecialisten Divio Technologies föreslår en föresträdesemission om 17,6 miljoner kronor. Aktien rasar cirka 20 procent på nyheten.

4 tim
Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen i Sydkorea rasar efter ny oro för viruset

Sydkoreas ledande börsindex Kospi rasade nära 4 procent på måndagen efter att landet höjt sin beredskapsnivå för coronaviruset till den högsta möjliga. Åtgärden kommer efter flera nya dödsfall i landet, rapporterar CNBC.

Industrijätten Samsung Electronics aktie backade 4,1 procent. Bolaget meddelade i helgen att ett fall av viruset upptäckts på en fabrik för mobildelar i Sydkorea.

I övriga Asien var utvecklingen blandad. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: Stängt
• Shanghai: −0,3 %
• Shenzhen: +1,4 %
• Hang Seng: −1,7 %
• Kospi: −3,9 %

Idag 05:05
Läs mer om Dagens börs
Ebba Busch Thor. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
De krisande kommunerna

KD: Kommunerna ska slippa ansvar för arbetslösa

Kristdemokraterna vill ersätta försörjningsstödet för arbetslösa med en statlig dagpenning, rapporterar TT.

Partiledaren Ebba Busch Thor pekar särskilt på att många kommuner får allt högre kostnader till följd av att många nyanlända är arbetslösa.

– Kostnaden för integrationen har nu gått över till kommunerna. Det är kommunerna som får stå för notan för boende, skolgång och bidrag, säger KD-ledaren på en pressträff.

1 tim
Illustrationsbild/Annika Wallenskog. TT
undefined

Var tredje svensk kommun skär ner i välfärden 2020

En av tre kommuner har skurit ner i sin välfärdsbudget i år, enligt en kartläggning från SVT Nyheter.

70 procent av kommunerna har deltagit i SVT:s undersökning av hur välfärdsbudgeten har utvecklats. Av dem svarar var tredje att man drar ner på åtminstone något område. En av fem kommuner svarar att det leder till försämrad välfärdskvalitet.

Annika Wallenskog, Sveriges kommuner och regioners chefsekonom, säger till SVT att många kommuner har haft ett högt kostnadsläge där man fått höga skatteintäkter och bidrag från staten.

– Nu har man en framtid där inte intäkterna ökar lika snabbt längre, säger hon.

Idag 05:41
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SKR: 7,5 miljarder extra kommer inte att räcka

De 7,5 miljarder kronorna som riksdagen är eniga om att ge kommunerna och regionerna kommer inte att räcka för att bibehålla välfärdens kvalitet. Det säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner.

– Om kommunerna skulle få alla pengar som har utlovats så skulle man ändå behöva lägga till lika mycket själva genom att till exempel effektivisera eller höja skatten till år 2022, säger hon till SVT Nyheter.

5 tim
Läs mer om De krisande kommunerna
​Aron Emilsson (SD). TT
Ledarsvepet

Ledare: SD-angreppet på public service är osvenskt

Flera ledarredaktioner riktar fokus mot Sverigedemokraterna och medierna på lördagen.

DN:s huvudledare skriver att SD:s begäran att kalla upp public service-chefer till kulturutskottet ger ”en tydlig indikation på hur Sverigedemokraterna ser på fria medier i allmänhet och public service i synnerhet”. Ledarredaktionen menar att det är ironiskt att SD angriper något så pursvenskt som tryckfriheten.

Aftonbladets Pernilla Ericson tar också upp det hon beskriver som en offensiv mot medier från SD. Hon tar upp frågan om presstöd, som flera SD-politiker velat avskaffa, och hur det skulle påverka lokaljournalistiken i landet.

”I förlängningen är det ett uppenbart hot mot demokratin”, skriver hon.

Dagens Industri blickar mot USA i sin ledartext som handlar om Michael Bloomberg, som fått utstå hård kritik efter sin insats i veckans debatt i primärvalsracet. Ledarredaktionen menar att Bloomberg är den enda som kan utmana Donald Trump, och att Elizabeth Warrens jämförelse mellan de båda är felaktig:

”Michael Bloomberg skiljer sig från Trump på alla sätt som räknas för en potentiell demokratisk väljare. Han är en modern politiker.”

22 feb
Den svenske rapparen 1.cuz. Youtube
undefined

Ledare: Håll fingrarna bort från gangsterrappen

SD:s kulturpolitik, svensk gangsterrap och kommunernas oberoende är några av de ämnen som engagerar ledarsidorna denna måndag.

Sverigedemokraternas begäran om att kalla in cheferna för SVT och SR till riksdagen visar att SD inte är ett parti som andra, anser Expressens osignerade ledare.

Även på lokal nivå har partiet den senaste tiden tagit flera oroväckande beslut som visar på att ett eventuellt regeringssamarbete med M och KD skulle kräva att de traditionellt borgerliga partierna skärper sin vaksamhet mot SD, anser man i ledartexten.

Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen uppmärksammar debatten om svensk gangsterrap och skriver att politiker bör undvika att detaljstyra kulturpolitiken.

Häyrynen pekar på att flera socialdemokrater uttalat sig kritiskt om gangsterrappen, något hon anser vara kontraproduktivt. Politikerna borde i stället fokusera på hur man kan skapa förutsättningar som leder till att även andra sorters röster från förorten kan göra sig hörda, argumenterar Häyrynen.

Kommunernas självständighet bör stärkas, skriver Håkan Boström på GP:s ledarsida apropå kommunutredningen.

Boström ställer sig positiv till utredningens förslag om att ersätta de riktade statsbidragen med generella, men anser att man skulle kunna gå längre än så vad gäller kommunernas oberoende.

5 tim
Läs mer om Ledarsvepet
Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyddsombudet: Saknas 30 sjuksköterskor på Sös

Stabsläget på Södersjukhuset kommer inte som någon överraskning för personalen, säger sjuksköterskan och huvudskyddsombudet Carina Hansen till SvD.

Enligt Hansen saknas 30 sjuksköterskor, bara på sjukhusets akutmottagning.

– Stockholmarna borde sätta press på politikerna. Det är mitt absolut viktigaste budskap, säger hon till tidningen.

Sjukhuset gick upp i stabsläge under söndagen på grund av brist på vårdplatser. Under måndagen ska man utvärdera situationen och ta beslut om det ska kvarstå eller hävas.

5 tim
Illustrationsbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler inom vård- och omsorg gör arbetsmiljöanmälning

Personal inom vård- och omsorgsyrken utgör en allt större andel av anmälningarna till Arbetsmiljöverket om arbetsmiljöproblem, rapporterar Ekot.

2015 stod sektorn för var femte anmälan. Under 2019 gjordes var tredje anmälan från vård- och omsorgsbranschen. Oftast gäller anmälningarna missnöje med ökad arbetsbelastning och tuffa scheman.

En annan förklaring kan vara att anmälningsbenägenheten i kvinnodominerade yrken har ökat, säger Mia Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.

– Skyddsombuden inom skola, vård och omsorg har tuffat till sig, säger hon.

Idag 05:09
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Mikael Damberg/Illustrationsbild/Kristoffer Tamsons TT
Den svenska säkerheten

Kritik mot regeringen: ”Deras förbaskade ansvar”

Väktare och ordningsvakter stod förra året för totalt 300 000 ingripanden, en ökning med 76 procent jämfört med året före, rapporterar TT med hänvisning till statistik från Säkerhetsföretagen.

Stockholms lokaltrafik SL och region Stockholm är en av de största beställarna av ordningsvakter.

– Regeringen lägger över ansvaret på landets regioner och kommuner och det borde vara deras förbaskade ansvar att täcka kostnaderna, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, till TT.

Enligt Tamsons tvingas ordningsvakter och väktare ta över polisens uppgifter trots att de saknar utbildning för detta.

Men kritiken avfärdas av inrikesminister Mikael Damberg (S) som anser att det är bra att polisen avlastas.

4 tim
Fredrik Sandberg/TT/TT NYHETSBYRÅN
undefined

PM Nilsson: Hjälp svenska företag mot cyberattacker

Det ryska statliga energiföretaget Gazprom håller på att få kontroll över Nynas, skriver PM Nilsson i en ledare i Di. Det betyder att det också får kontroll över en viktig del av Nynäshamns hamnar, vilket ”öppnar möjligheter för hela skalan av så kallade gråzonsoperationer”.

Detta är det som kallas för hybridkrig – när främmande makt använder sig av andra instrument än militära för att kontrollera andra staters frihet, fortsätter PM Nilsson. Sverige är en måltavla för ryskt och kinesiskt hybridkrig på grund av samarbetet med Nato och kontakterna med Baltikum. Men trots detta får svenska företag sällan hjälp från Försvarsmakten och underrättelsetjänsterna.

”Teknikföretagen uppskattar att det sker 100 000 cyberattacker varje år mot svenska företag”, skriver PM Nilsson och tillägger att Sverige är det sjätte mest utsatta landet i världen. Nu har dock regeringen gett Försvarsmakten, FRA, Säkerhetspolisen och MSB uppdraget att organisera ett Nationellt cybersäkerhetscenter.

Igår 18:14
Läs mer om Den svenska säkerheten