STOCKHOLM 2020-01-13 Stor förödelse efter en sprängning vid ett flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan på Östermalm natten till måndagen.  TT NYHETSBYRÅN
Den svenska våldsvågen

Larmet: Våldsvågen breder ut sig – myndigheten rycker på axlarna

Säkerhetsbranschen växer kraftigt på grund av den eskalerande våldsutvecklingen i Sverige, visar statistik som fPlus har fått tillgång till. ”Vi har varnat för den här utvecklingen länge”, säger Li Jansson, vice vd på Säkerhetsföretagen. Tunga näringslivsprofiler anser att Sverigebilden nu är allvarligt hotad.

Eurostats senaste statistik visar på en kraftigt uppåtgående kurva för andelen av den svenska befolkningen som rapporterar brott, våld eller vandalism i sitt område, och snittet ligger långt över det i EU och våra grannländer. Sverige befäster sin position som sämst i Europa.

Samtidigt visar statistik från Brottsförebyggande rådet att antalet anmälda brott till Polisen under 2019 landade på 1,54 miljoner, vilket innebär en marginell minskning jämfört med året innan. Till exempel har fickstölder och inbrott minskat. Däremot finns det kategorier som sticker ut och har ökat kraftigt, till exempel skadegörelse, narkotikabrott, rån och sprängdåd. När det gäller sprängdåden har det skett en ökning med 59 procent, jämfört med 2018.

Vi har varnat för den här utvecklingen länge. Kostnaderna för brott som företagen utsätts för ökar lavinartat.

Utvecklingen och Eurostats kurva sammanfaller med Säkerhetsföretagens omsättningsökningar. Säkerhetsföretagens årsrapport för 2019 visade att efterfrågan på säkerhetsföretagens tjänster, som bevakning och larmteknik, har vuxit kontinuerligt under samma period, med en omsättningsökning på 7,6 procent från året innan.

Oroar även om branschen blomstrar

Enligt Li Jansson, branschchef och vice vd på Säkerhetsföretagen, är det en utveckling som oroar även om branschen blomstrar. När polisresurserna inte räcker till för att upprätthålla ordningen är den ökade efterfrågan av väktare och bevakningstjänster ett tecken på en samhällsförändring som kommer att få konsekvenser för alla på sikt. 

– Vi har varnat för den här utvecklingen länge. Kostnaderna för brott som företagen utsätts för ökar lavinartat, framförallt i jämförelse med andra nordiska länder, säger Li Jansson.

Li Jansson, branschchef och vice vd på Säkerhetsföretagen. SÖREN ANDERSSON / SÖREN ANDERSSON

Olika branscher drabbas olika. Handeln är kanske den som drabbas hårdast – med ordningsstörningar och systematiska stölder, samt stök och bråk i anslutning till butiker. Den personliga säkerheten hos personalen har blivit ett allt större orosmoln.

– Vi ser omsättningsökningar i alla segment. Det gäller traditionell bevakning, hemlarm, bevakningsteknik med mera. Vi ser även hur fastighetsägare blir alltmer oroliga för de snabbt ökade sprängningarna, säger Li Jansson.

Vår omsättningsökning är ett tecken på att polisresurserna inte räcker till.

Rapporten från Säkerhetsföretagen belyser även hur både regering och opposition aviserar omfattande utbyggnad av polisen, men att denna ambition kan bli svår att införliva.

– Vår omsättningsökning är ett tecken på att polisresurserna inte räcker till. Vi inser att polisen behöver lägga mycket resurser på grov gängkriminalitet och sådant. Vi hjälper gärna till och utför arbetsuppgifter åt polisen som inte kräver polisiär befogenhet, även om det självfallet vore bäst om polisens resurser ökade, säger Li Jansson.

Tunga näringslivsprofiler ryter ifrån

Bilden av ett allt osäkrare Sverige är något som delas av några av näringslivets mest framträdande profiler, som Ericssons vd Börje Ekholm och Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. fPlus rapporterade den 24 januari om hur de båda näringslivstopparna oroade sig över att det sprängs bomber i svenska bostadsområden.

Det var i samband med en explosion den 21 januari, nära Ericssons huvudkontor i Kista, som Börje Ekholm uttalade sig.

– Det här tycker jag är en av de största frågorna för regeringen att ta tag i. Ett av de grundläggande kraven man kan ha på en statsmakt, det är ju egentligen att skapa en säker miljö och en säker närmiljö, sa Ericssonchefen då till TT.

Håkan Samuelsson hade en liknande känga att ge regeringen i somras, då han menade att det var svårt att locka utländsk personal till Göteborg, på grund av bland annat den råare kriminaliteten.

– Göteborg måste vara attraktivt och tryggt, ett ställe dit jag vill komma och ta med mina barn, och att det finns bra skolor. Jag ska känna att här är det bra att bo – och det måste någon annan hjälpa oss med, Håkan Samuelsson då.

Alla håller inte med om att Sverigebilden är hotad

Men lika tydlig som bilden av otryggheten är i såväl statistiken, som hos säkerhetsföretagen och hos näringslivstopparna – lika otydlig är den hos den statliga myndigheten Svenska Institutet, som har till uppgift att rapportera om hur bilden av Sverige uppfattas utomlands.

Anna Rudels är kommunikationschef på Svenska Institutet. Hon berättar att myndigheten i huvudsak har två uppdrag – dels att kartlägga vad som skrivs och sägs om Sverige utomlands, dels att verka för att öka intresset att flytta till, eller att investera i Sverige.

I det förstnämnda uppdraget åligger det myndigheten att rapportera om Sverigebilden till UD. Bilden sammanställs både i en årsrapport, som kommer i början på året, samt kvartalsrapporter.

Men att brotts- och våldsutvecklingen skulle vara framträdande i bilden av Sverige har inte myndigheten kunnat notera.

– I den senaste kvartalsrapporten som kom den 10 januari så är det framförallt Greta Thunberg, Julian Assange och Asap Rocky som dominerar diskussionen om Sverige på de digitala plattformarna. På spanska var det bortgången av Marianne Fredriksson och på arabiska handlade det om Sveriges roll i Jemenkonflikten, säger Anna Rudels.

Det som har dominerat det svenska nyhetsflödet det senaste året är det ökade antalet sprängningar och den växande otryggheten. Har det märkts utomlands?

– Vi kan inte se nu att det har påverkat bilden utomlands, även om det är väldigt hett inrikes. Vi har sett några få fall, som ett inslag i BBC som fick stor spridning, där de undrar vad som händer i Sverige. Men skulle det fortsätta så måste vi vara noggranna med det och hur det påverkar viljan till investeringar och att locka hit talanger, säger Anna Rudels.

Kan det finnas en intern konflikt hos SI mellan att rapportera en sanningsenlig bild av Sverige samtidigt som man ska marknadsföra Sverige som ett land för investeringar och inflyttning?

– Sverige är känt som ett väl fungerande land och att det är öppet och säkert. Men om det visar sig att Sverige inte är på det sättet så kommer det att påverka bilden. Det är viktigt för oss att vi är öppna med det.

Det har framförts kritik mot ert sätt att undvika negativ rapportering. Till exempel då en av er anlitad twittrare blockerade tusentals twitterkonton som ansågs vara negativa för sverigebilden, där många var väletablerade journalister och ledarskribenter.

– Ja, vi brast där, att vi lät den listan ligga kvar och att vi inte granskade listan ordentligt. Det är oerhört viktigt att vår rapportering är saklig och säker.

Ytterligare ett tillfälle då ni fick kritik var när TV4 i höstas uppmärksammade att ni i en engelskspråkig faktaruta riktad till asylsökande hade upplyst om att Sverige var ett frikostigt bidragsland.

– Ja, även där brast vi. Dels i att vara målgruppsanpassade och dels i att uppdatera informationen med relevanta uppgifter.

Mot den bakgrunden – förstår ni att det väcker en del misstankar om hur ni hanterar den så kallade Sverigebilden?

– Självklart väcker denna typ av händelser reaktioner och känslor. Men allt sker i en kontext. Vi brast här. Men vi är måna om att vara sakliga och opartiska.

Men hur är det hos den halvstatliga organisationen Business Sweden då och dess avdelning Invest in Sweden? De som har till uppgift att öka investeringsviljan i Sverige i utlandet? De måste väl ändå ha koll på om kriminaliteten och våldsutvecklingen påverkar näringslivet?

Svaret är – njae. Elisabeth Somp, medieansvarig vid Business Sweden hänvisar tillbaka till Svenska Instituet, men säger också att mediebilden av kriminalitet, skjutningar och bomber förmodligen inte har påverkat bilden. Inte ännu i alla fall.

– Bilden av Sverige utomlands förändras långsamt och investeringsprojekt är väldigt långa processer. Min gissning är att det inte har hänt så mycket i dagsläget, men blir det långvarigt så kommer det nog att märkas i framtiden, säger hon.

Toppnyheter

Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronavirusets spridning

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

Igår 19:46
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan stoppa Scanias fordonsproduktion

Om Scanias kinesiska underleverantörer inte kommer igång med produktionen finns det risk för att fordonstillverkaren måste stoppa sin egen produktion i Sverige. Det säger Scanias vd Henrik Henriksson säger till Ekot, skriver SvD.

Scania har många underleverantörer i Kina vars fabriker står stilla. Det kan leda till brist på delar till produktionen i Sverige.

– Ja, det kommer vi förmodligen kunna se först om ett par veckor. Men den risken finns givetvis – att det kan påverka hela vårt produktionssystem. Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Igår 13:19
Läs mer om Coronavirusets spridning
Demonstranter till stöd för Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Trump om Stone: ”Har goda chanser till benådning”

USA:s president Donald Trump säger att hans vän och tidigare rådgivare Roger Stone har ”goda chanser att bli benådad” – bara timmar efter att Stone dömts till fängelse i 40 månader, skriver CNN.

Roger Stone dömdes bland annat för att ha ljugit för kongressen i samband med Rysslandsutredningen och för att ha hotat ett vittne.

Donald Trump flaggar dock samtidigt för att någon benådning inte kommer att ske snarast.

– Jag vill att hela processen avslutas först, säger presidenten, som tidigare sagt att hans vän behandlats ”orättvist”.

Igår 21:08
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domaren: ”Sanningen finns och spelar fortfarande roll”

Roger Stone, vän och tidigare rådgivare till Donald Trump, har dömts till 40 månaders fängelse.

– Sanningen existerar fortfarande och spelar roll, sa domaren Amy Beckman när hon läste upp domen på torsdagen, enligt AFP.

Stone döms bland annat för att ha ljugit för den amerikanska kongressen i samband med Rysslandsutredningen.

– Roger Stones insisterade på att sanningen inte finns och hans stridslystnad och stolthet över sina egna lögner är ett hot mot våra mest fundamentala institutioner – och vår demokratis fundament, säger domaren.

Igår 18:08
Roger Stone på väg till rätten. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre års fängelse för Trumps rådgivare Stone

Donald Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone döms till 40 månaders fängelse, bland annat för att ha ljugit för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

Fallet kring Stone fick stor uppmärksamhet förra veckan när det amerikanska justitiedepartementet gick in och rekommenderade att Stone skulle få ett lägre straff än vad åklagarna ville. Agerandet fick alla fyra åklagare i målet att hoppa av.

Straffet ligger i linje med det som justitiedepartementet föreslog.

Stone är den sjunde personen som döms efter Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Igår 17:37
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

Igår 16:52
Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
undefined

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

Igår 19:06
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer