Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Larmet: Småföretagen hjälplösa i coronakrisen

Coronakrisen slår extra hårt mot småföretagen. Nu riktas kritik mot att regeringens krisåtgärder bara är inriktade mot storföretagen – och helt missar de mindre företagen. Räntan som företag måste betala för anstånd med skatten kan på sikt leda till skuldsättning för livet, varnar Erik Sjölander på Småföretagarna. ”I en krissituation borde staten låta bli att ta ut avgift och räntor”, säger han till fPlus.

Erik Sjölander är näringspolitisk företrädare på Småföretagarnas Riksförbund.

Han berättar att de blir nedringda av oroliga företagare som i princip fått se efterfrågan på deras varor och tjänster sjunka som en sten.

– Det är som en blöt sten lagt sig över näringslivet, säger han.

Till en början var han imponerad av regeringens krispaket som presenterades igår och menade att förslagen adresserar företagens akuta likviditetsproblem.

”Staten tjänar en miljard”

Men efter att ha synat krispaketet lite mer noggrant är han mycket kritisk till vissa åtgärders konstruktion. Ett exempel är statens erbjudande om att ge företag möjlighet till anstånd med skatteinbetalningarna. Men med det erbjudandet följer en ränta på 1,25 procent av beloppet samt en månatlig kreditavgift på 0,3 procent.

– De möjliga 300 miljarderna i kostnad för staten, har nu ersatts av en beräknad inkomst på över 1 miljard kronor för staten. Det beror på den skillnad mellan vad staten måste betala i ränta för de pengarna och den ränta och de avgifter som företag en måste betala. Staten tar alltså in en rejäl hacka i ränta och avgifter på att hjälpa företagen på det här sättet. I en krissituation borde staten låta bli att ta ut avgift och räntor för detta, menar Erik Sjölander.

Även organisationen Svenskt Näringsliv är kritiska till upplägget.

– Eftersom kreditavgiften ska betalas en gång i månaden så innebär det att den sammanlagda räntan på det skatteanstånd som företagen får uppgår till 6,6 procent. Det tycker vi är på tok för högt med tanke på den exceptionella sits vi befinner oss i, samt att det faktiskt handlar om att lösa upp en akut likviditetskris som kan övergå till en soliditetskris, säger Katarina Bartels, jurist på Svenskt Näringsliv.

Risk att företagaren blir betalningsskyldig

Småföretagarna menar även att anstånden med skatteinbetalningarna kan drabba företag i form av en framtida skuldsättning.

– Det är en stor lättnad att slippa betala skatten just under den värsta krisen men man får inte glömma att företagarna samtidigt bygger upp en skuld och risken är att om den här krisen pågår länge så kan det bli så att ett företag trots alla åtgärder går i konkurs om kundunderlaget försvinner.

– Står då företagaren som personligt ansvarig för den skulden till Skatteverket som byggts upp? Det kan ju handla om mycket pengar om du har 20–40 anställda. Risken är att företagaren får gå från hus och hem om hen blir personligt ansvarig.

Svenskt Näringsliv ser också en risk med att företagen kan dra på sig en skuld när de får anstånd med skatteinbetalningarna. Om krisen blir långvarig och företaget går i konkurs riskerar företagaren under vissa förutsättningar bli personligt ansvarig gentemot Skatteverket.

– Vi ser gärna att det införs ett undantag för företrädaransvar i samtliga fall där företagen erhåller ett tillfälligt anstånd. Detta är rimligt eftersom anstånden endast kommer medges efter ansökan och bifall till ansökan kräver att det inte finns synnerliga skäl mot anstånd.

Erik Sjölander är också besviken på att byråkratiska processerna fortgår samt att det känns som att staten inte litar på företagarna.

– Corona är en unik situation som vi småföretagare inte har framkallat men som drabbar oss mycket hårt. I det läget kan det vara dags att skynda på och förenkla processerna, samt tänka och agera på ett nytt sätt.

– Till exempel skulle man kunna ersätta ansökningsförfarandena för både uppskov med skatteinbetalningar och korttidspermitteringar med ett enkelt anmälningsförfarande där ersättning och pengar betalas ut på en gång till företagarnas konton. De många gånger omständliga ansöknings- och kontrollerna får göras senare när det värsta lagt sig. Nu gäller det att räddas vad som räddas kan, menar Erik Sjölander.

Det är också mycket svårt att hitta rätt information kring hur man ska agera när man vill ansöka om olika stöd och uppskov.

– Om du som orolig företagare letar på Tillväxtverkets hemsida om hur du ska gå till väga med korttidspermitteringar får du veta att information om stödet kommer att tillgängliggöras inom kort, och på Skatteverkets hemsida informerar man om att det är normal handläggningstid på cirka två veckor för att få uppskov med att betala arbetsgivaravgift och moms. Men eftersom detta inte är en normal tid så är risken stor att handläggningstiden inte blir under en månad.

Får inte del av Riksbankens pengar

När det gäller de 500 miljarder kronor som Riksbanken i förra veckan gjorde tillgängliga för affärsbankerna menar Erik Sjölander att majoriteten av småföretagarna inte kommer att kunna ta del av de pengarna.

– Många av våra medlemmar kommer inte att kunna få tillgång till de här pengarna eftersom affärsbankerna inte kommer att låna ut till dem. Tar du en taxichaufför som i princip tappat alla kunder och som frågar en affärsbank om ett lån för att kunna fortsätta sin verksamhet. Den låneansökan kommer inte att gå igenom. Bankerna kan ju inte sluta upp med att göra en normal kontroll av återbetalningsförmågan.

Erik Sjölander är även kritisk mot regeringens införande av kortidspermitteringar som han menar inte är anpassade efter småföretag.

– Inställningen i lagrådsremissen visar att det väsentligaste är att förhindra överutnyttjande och missbruk, men inte att hjälpa krisande småföretag och dess personal. För att få möjlighet att använda korttidsarbete måste man först ha skriftliga avtal med 70 procent av personalen för att minska arbetstiden med 20, 40 eller 60 procent och bara dessa exakta gränser. Därefter ska man bevisa att oron inför Corona inte beror på företaget och att det inte var möjligt att förutse.

– Efter dessa inledande omfattande byråkratiska processer ska Tillväxtverket hantera handläggning där de bland annat ska avgöra om arbetsgivaren är långsiktigt konkurrenskraftiga. Förslaget innehåller en massa fler delar som gör processen i princip oanvändbar i de orostider vi befinner oss i just nu, fortsätter Erik Sjölander.

Efter den kritik som Småföretagarna och det svenska näringslivet presenterat mot den höga kostnaden för att få anstånd med skatten skriver Dagens Industri på tisdagen att Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna nu tittar på möjligheten att sänka den kostnaden.

”Vi tittar på möjligheten att landa på lägre nivåer på ett eller annat sätt om det skeende nu är inne i sträcker sig så pass långt fram i tiden att det blir motiverat”, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström till Dagens Industri.

Toppnyheter

Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Filosof: Ekonomiska kriser leder också till dödsoffer

I de politiska avvägningarna mellan att värna ekonomin och stoppa smittspridningen är det viktigt att komma ihåg att även en ekonomisk kris leder till dödsoffer. Det säger filosofi- och ekonomiprofessorn Joakim Sandberg till TT.

I Grekland, under finanskrisen 2008, dog 242 fler personer varje månad än i vanliga fall. Finanskrisen 2008–2009 ledde till mellan 5 000 och 10 000 fler självmord i Europa och Nordamerika enligt andra studier.

– Jag skulle säga att de som fattar beslut behöver ta ett steg tillbaka och göra en rationell kalkyl. Det är lätt att ryckas med när folk dör. Men det gäller att inte bara fastna i det.

Igår 20:59
Ett provtagningstält i USA. Kristopher Radder / TT NYHETSBYRÅN
undefined

518 nya dödsfall i USA – högsta siffran hittills

Det senaste dygnet var det dödligaste hittills i USA till följd av coronavirussmittan, rapporterar AFP med hänvisning till siffror från Johns Hopkins University. 518 personer har dött i landet de senaste 24 timmarna, jämfört med 453 dygnet före, den dittills högsta siffran.

Totalt har nu över 2 400 personer dött i USA.

I landet konstaterades också över 21 000 nya fall, vilket ger en totalsiffra på drygt 136 000 konstaterat smittade.

På en presskonferens på söndagen meddelade president Donald Trump att riktlinjerna om social distansering i landet förlängs april ut, skriver CNBC.

Igår 21:25
Illustrationsbild. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO slår fast: Coronavirus är ingen luftburen smitta

Sedan coronaviruset började spridas världen över har det diskuterats huruvida det skulle var luftburet eller inte. Nu går Världshälsoorganisationen WHO ut och slår fast att så inte är fallet.

På Twitter skriver WHO att viruset i huvudsak sprider sig genom droppar från när någon hostar, nyser eller pratar. ”Dropparna är för tunga för att hänga kvar i luften, så de faller snabbt ner till marken och andra ytor”, skriver organisationen.

För att skydda sig mot coronaviruset ska man som tidigare känt tvätta händerna, undvika att vidröra sig i ansiktet, desinficera ytor regelbundet och hålla en meters avstånd från andra.

Igår 20:12
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Björn Olsen.  STAFFAN CLAESSON / Bildbyrån
Coronavirusets spridning – Sverige

Professor: Tveksamt om våra åtgärder ens har effekt

Hur länge det dröjer innan livet i Sverige kan återgå till det normala efter coronakrisen är experterna oense om. Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar säger till Expressen att han tror att viruset kan finnas kvar hela sommaren och in på hösten.

Han tror dock att extremt kraftfulla restriktioner skulle kunna göra att det går snabbare, som att stänga ner delar av landet och inskränka möjligheterna för människor att träffas i slutna rum.

– Jag kan inte se att de restriktioner vi vidtagit är tillräckligt hårda för att ens ha effekt, säger Olsen.

Tidigare statsepidemiologen säger å sin sida till Aftonbladet att han tror att det värsta kan vara över i maj.

Igår 21:10
Johan Carlson. SVT
undefined

Carlson försvarar Sveriges väg: Ett knepigt experiment att låsa in hela befolkningar

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson var tydlig med att alla bör undvika att resa i påsk, när han gästade SVT:s Agenda på söndagen.

– Finns det inte klara skäl att åka, ska man stanna hemma. Det för att inte belasta sjukvården och dels för att förhindra smittspridningen, sa Carlson.

Han sa vidare att det vore komplicerat att införa tvingande regler som förbjuder resor, och att det heller inte nödvändigtvis är önskvärt.

– När man pratar om åtgärder tror jag att det är viktigt att man litar på att människor tar ansvar och skaffar sig kunskap.

Han vände sig också mot bilden av att Sveriges strategi är ett experiment och sa att många av hans kollegor i länder med hårda restriktioner är oroliga, bland annat för att de hårda reglerna ofta ändå inte följs i praktiken, vilket undergräver förtroendet för myndigheterna.

– Det är ett väldigt väldigt knepigt experiment att låsa in en hel befolkning i fyra fem månader, sa Carlson.

Igår 19:34
Johan Giesecke. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Gisecke: ”Tror Sverige får kredd när allt är klart”

Sveriges beslut att vara restriktiva med tvingande förbud under coronakrisen väcker kritik på många håll i världen. Men tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror att den bilden kommer att vara annorlunda när krisen är över.

– Jag tror det kommer bli så att Sverige får mycket kredd när allt är klart, att det var vi som gjorde rätt, säger Giesecke i en intervju med Aftonbladet.

Han säger också att han tror att det allra värsta kommer att vara över i slutet av maj, men att det fortfarande är svårt att förutse när toppen kommer för Sveriges del.

Igår 20:18
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Ibrahim Baylan. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Risk för utländska uppköp när svenska företag krisar

Med starka balansräkningar, en svagare svensk krona mot dollarn och euron än på mycket länge och låga nivåer på aktiepriserna är svenska bolag nu mycket attraktiva för utländska aktörer, skriver Dagens Industri.

”Svenska bolag är vidöppna för bud”, säger en investmentbankir som Dagens Industri har talat med.

Näringsminister Ibrahim Baylan säger att den svenska regeringen är positiva till investeringar och att Sverige är ett öppet land, men är medveten om sårbarheten. Han menar att det finns en beredskap från regeringen att ingripa.

Samtidigt väcker liknande scenarion politisk vrede i exempelvis Tyskland. Landets näringsminister Peter Altmaier uttalade sig i frågan förra veckan med anledning av konflikten kring det tyska företag Curevac, vilket Donald Trump enligt uppgifter ska ha erbjudit en stor summa pengar för att flytta till USA:

”Till alla i hedgefonder och på andra ställen som ser fram emot att köpa det ena eller andra tyska bolaget billigt – tro inget annat än att vi är fast beslutna att att stå vid våra bolags sida”.

Igår 18:55
Magnus Billing, Alectas vd. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolunds utspel om slopad utdelning möter hård ktrik

Finansminister Per Bolund kritiseras av flera stora bolag på Stockholmsbörsen efter sitt utspel om att alla bolag bör slopa sin utdelning, skriver Dagens Industri.

”Det är bolagsstyrelserna som ska göra bedömningar om utdelningar. Det är rimligen inte något staten eller Per Bolund ska ha åsikter om”, säger Alectas vd Magnus Billing, som får medhåll av bland annat Cevians grundare Christer Gardell.

Enligt Magnus Billing är det samtidigt inte lämpigt att de bolag som behöver statligt stöd på grund av coronakriset har kvar sina utdelningar.

Kapitalet behövs då uppenbarligen bättre i bolaget. Det är dessutom helt adekvat att staten ställer motkrav på sitt stöd till bolag”, anser Magnus Billing.

Christer Gardell menar å sin sida att det är fel att politiker bestämmer hur börsnoterade bolags balansräkningar ska se ut och de besluten tas av bolagens styrelser. Han argumenterar också för att utdelningar är en viktig del i en dynamisk kapitalmarknad.

Igår 20:06
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen uppmanar alla bolag: Vänta med utdelningar

Regeringen uppmanar samtliga svenska företag att stoppa sina aktieutdelningar, alltså även de som inte tar emot statligt stöd vid permittering. Orsaken är att vi kan stå inför en svår och långvarig ekonomisk kris, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Dagens Industri.

– Det är extrema tider. Då kan man inte bara tänka i gamla banor utan behöver fundera på att bolaget kan komma att hamna i ekonomiska svårigheter, säger han.

Bolund säger även att det under vanliga omständigheter inte är regeringens sak att uppmana privata företag på ett sätt som detta – men att sådana omständigheter inte råder.

Igår 15:22
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer