Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Larmet: Småföretagen hjälplösa i coronakrisen

Coronakrisen slår extra hårt mot småföretagen. Nu riktas kritik mot att regeringens krisåtgärder bara är inriktade mot storföretagen – och helt missar de mindre företagen. Räntan som företag måste betala för anstånd med skatten kan på sikt leda till skuldsättning för livet, varnar Erik Sjölander på Småföretagarna. ”I en krissituation borde staten låta bli att ta ut avgift och räntor”, säger han till fPlus.

Erik Sjölander är näringspolitisk företrädare på Småföretagarnas Riksförbund.

Han berättar att de blir nedringda av oroliga företagare som i princip fått se efterfrågan på deras varor och tjänster sjunka som en sten.

– Det är som en blöt sten lagt sig över näringslivet, säger han.

Till en början var han imponerad av regeringens krispaket som presenterades igår och menade att förslagen adresserar företagens akuta likviditetsproblem.

”Staten tjänar en miljard”

Men efter att ha synat krispaketet lite mer noggrant är han mycket kritisk till vissa åtgärders konstruktion. Ett exempel är statens erbjudande om att ge företag möjlighet till anstånd med skatteinbetalningarna. Men med det erbjudandet följer en ränta på 1,25 procent av beloppet samt en månatlig kreditavgift på 0,3 procent.

– De möjliga 300 miljarderna i kostnad för staten, har nu ersatts av en beräknad inkomst på över 1 miljard kronor för staten. Det beror på den skillnad mellan vad staten måste betala i ränta för de pengarna och den ränta och de avgifter som företag en måste betala. Staten tar alltså in en rejäl hacka i ränta och avgifter på att hjälpa företagen på det här sättet. I en krissituation borde staten låta bli att ta ut avgift och räntor för detta, menar Erik Sjölander.

Även organisationen Svenskt Näringsliv är kritiska till upplägget.

– Eftersom kreditavgiften ska betalas en gång i månaden så innebär det att den sammanlagda räntan på det skatteanstånd som företagen får uppgår till 6,6 procent. Det tycker vi är på tok för högt med tanke på den exceptionella sits vi befinner oss i, samt att det faktiskt handlar om att lösa upp en akut likviditetskris som kan övergå till en soliditetskris, säger Katarina Bartels, jurist på Svenskt Näringsliv.

Risk att företagaren blir betalningsskyldig

Småföretagarna menar även att anstånden med skatteinbetalningarna kan drabba företag i form av en framtida skuldsättning.

– Det är en stor lättnad att slippa betala skatten just under den värsta krisen men man får inte glömma att företagarna samtidigt bygger upp en skuld och risken är att om den här krisen pågår länge så kan det bli så att ett företag trots alla åtgärder går i konkurs om kundunderlaget försvinner.

– Står då företagaren som personligt ansvarig för den skulden till Skatteverket som byggts upp? Det kan ju handla om mycket pengar om du har 20–40 anställda. Risken är att företagaren får gå från hus och hem om hen blir personligt ansvarig.

Svenskt Näringsliv ser också en risk med att företagen kan dra på sig en skuld när de får anstånd med skatteinbetalningarna. Om krisen blir långvarig och företaget går i konkurs riskerar företagaren under vissa förutsättningar bli personligt ansvarig gentemot Skatteverket.

– Vi ser gärna att det införs ett undantag för företrädaransvar i samtliga fall där företagen erhåller ett tillfälligt anstånd. Detta är rimligt eftersom anstånden endast kommer medges efter ansökan och bifall till ansökan kräver att det inte finns synnerliga skäl mot anstånd.

Erik Sjölander är också besviken på att byråkratiska processerna fortgår samt att det känns som att staten inte litar på företagarna.

– Corona är en unik situation som vi småföretagare inte har framkallat men som drabbar oss mycket hårt. I det läget kan det vara dags att skynda på och förenkla processerna, samt tänka och agera på ett nytt sätt.

– Till exempel skulle man kunna ersätta ansökningsförfarandena för både uppskov med skatteinbetalningar och korttidspermitteringar med ett enkelt anmälningsförfarande där ersättning och pengar betalas ut på en gång till företagarnas konton. De många gånger omständliga ansöknings- och kontrollerna får göras senare när det värsta lagt sig. Nu gäller det att räddas vad som räddas kan, menar Erik Sjölander.

Det är också mycket svårt att hitta rätt information kring hur man ska agera när man vill ansöka om olika stöd och uppskov.

– Om du som orolig företagare letar på Tillväxtverkets hemsida om hur du ska gå till väga med korttidspermitteringar får du veta att information om stödet kommer att tillgängliggöras inom kort, och på Skatteverkets hemsida informerar man om att det är normal handläggningstid på cirka två veckor för att få uppskov med att betala arbetsgivaravgift och moms. Men eftersom detta inte är en normal tid så är risken stor att handläggningstiden inte blir under en månad.

Får inte del av Riksbankens pengar

När det gäller de 500 miljarder kronor som Riksbanken i förra veckan gjorde tillgängliga för affärsbankerna menar Erik Sjölander att majoriteten av småföretagarna inte kommer att kunna ta del av de pengarna.

– Många av våra medlemmar kommer inte att kunna få tillgång till de här pengarna eftersom affärsbankerna inte kommer att låna ut till dem. Tar du en taxichaufför som i princip tappat alla kunder och som frågar en affärsbank om ett lån för att kunna fortsätta sin verksamhet. Den låneansökan kommer inte att gå igenom. Bankerna kan ju inte sluta upp med att göra en normal kontroll av återbetalningsförmågan.

Erik Sjölander är även kritisk mot regeringens införande av kortidspermitteringar som han menar inte är anpassade efter småföretag.

– Inställningen i lagrådsremissen visar att det väsentligaste är att förhindra överutnyttjande och missbruk, men inte att hjälpa krisande småföretag och dess personal. För att få möjlighet att använda korttidsarbete måste man först ha skriftliga avtal med 70 procent av personalen för att minska arbetstiden med 20, 40 eller 60 procent och bara dessa exakta gränser. Därefter ska man bevisa att oron inför Corona inte beror på företaget och att det inte var möjligt att förutse.

– Efter dessa inledande omfattande byråkratiska processer ska Tillväxtverket hantera handläggning där de bland annat ska avgöra om arbetsgivaren är långsiktigt konkurrenskraftiga. Förslaget innehåller en massa fler delar som gör processen i princip oanvändbar i de orostider vi befinner oss i just nu, fortsätter Erik Sjölander.

Efter den kritik som Småföretagarna och det svenska näringslivet presenterat mot den höga kostnaden för att få anstånd med skatten skriver Dagens Industri på tisdagen att Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna nu tittar på möjligheten att sänka den kostnaden.

”Vi tittar på möjligheten att landa på lägre nivåer på ett eller annat sätt om det skeende nu är inne i sträcker sig så pass långt fram i tiden att det blir motiverat”, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström till Dagens Industri.

Toppnyheter

Ibrahim Baylan under dagens pressfika med regeringen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Baylan: Missuppfattning att vi försökte rädda ekonomin

Regeringens första prioritet har alltid varit att begränsa smittan och rädda människoliv. Först därefter har politikerna försökt mildra effekterna på ekonomin under coronakrisen, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till Expressen.

– Det finns en hel del missuppfattningar, säger Baylan.

– Vi har valt lite olika vägar. Vilken väg som senare visar sig ha varit rätt vet vi inte förrän i efterhand, fortsätter han.

Ministern menar också att han tror att andra ibland sprider en felaktig bild av den svenska strategin för att på så sätt visa att man själv har gjort rätt.

10 min
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre procent av göteborgarna hade covid-19

Drygt 3 procent av alla göteborgare som fick ett provtagningskit hemskickat under vecka 27 testade positivt för covid-19, rapporterar GP.

Av de 17 000 test som slumpmässigt skickades hem i brevlådan lämnades cirka 6 000 tillbaka för analys. Testet skickades hem till personer i olika stadsdelar och i olika åldrar.

Magnus Lindh, sektionschef för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset och ansvarig för projektet, säger att man hoppades få in runt 10 000 svar från undersökningen, som är den hittills största i Göteborg.

Testet visar bara de som hade en pågående covid-19-infektion och inte om de testade har antikroppar.

1 tim
Taha Alexandersson under torsdagens pressträff Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ofta långa vårdtider: Måste säkra personal

Personer som vårdats på sjukhus för covid-19 har ofta vårdats under en lång tid. Det säger Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson på torsdagens pressträff.

– Ungefär 950 av de 12 400 patienter som har vårdats och skrivits ut från slutenvården har vårdats i antingen 30 eller fler vårddygn.

Hon påpekar att det ställer krav på att bemanningen är långsiktigt hållbar.

– När vi talar om lång vårdtid måste vi säkerställa att patienterna får så bra vård som möjligt, men vi måste också säkerställa att det finns personal.

35 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Johansson: Tydligt att M inte vågar skilja sig från SD

När Moderaterna hoppade av samtalen om en migrationspolitisk överenskommelse skedde det 90 minuter efter att Sverigedemokraterna gått ut och sagt att de inte trodde på en bred överenskommelse, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i på Aftonbladets debattsidor. ”Det är uppenbart att Moderaterna numera inte vågar skilja sig alltför mycket från SD, och att partierna samordnar sin politik i allt högre utsträckning”, fortsätter han.

Inlägget är ett svar till Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, som tidigare i veckan skrev att det följer ett socialdemokratiskt mönster när Morgan Johansson tidigare inte velat debattera frågan med henne i SVT.

I sitt svar nu skriver Johansson att det är regeringen i dag som fått strama upp den generösa asyl- och arbetskraftsinvandringspolitiken som Tobias Billström (M) drev igenom under regeringen Reinfeldt.

1 tim
Stefan Löfven på Harpsund på onsdagen ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Volymmål bryter mot moralisk princip

Statsminister Stefan Löfven står fast vid sin linje att säga nej till ett fast volymmål i migrationspolitiken. I en intervju med Aftonbladet säger han att ett volymmål bryter mot internationella konventioner.

– Dessutom bryter man mot en moralisk princip. Så det är inte aktuellt.

Frågan om ett volymmål har varit en av stötestenarna i migrationssamtalen mellan partierna. Moderaterna har velat se ett ett volymmål, med argumentet att det ger förutsägbarhet och långsiktig hållbarhet.

Idag 06:15
Nyamko Sabuni under en intervju i tisdags. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni vill ha nya samtal om migration: Låt oss försöka

Att migrationsförhandlingarna bröt samman är ett stort nederlag och samtalen bör nu återupptas, skriver L-ledaren Nyamko Sabuni på DN Debatt.

”Min uppmaning till Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är denna: Låt oss försöka på nytt”, skriver hon.

Annars, fortsätter Sabuni, är risken att Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet kommer kunna styra villkoren efter nästa val. I stället borde de fem partierna som står för en ”stram men human flyktingpolitik” komma överens, tycker hon.

Igår 20:24
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Harpsund på onsdagen ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
EU:s stödfond

Löfven träffar Macron inför EU-toppmötet

I går träffade statsminister Stefan Löfven Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och i dag ska Löfven träffa Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris. Mötena sker inför EU-toppmötet i helgen där Reuters rapporterar att EU:s långtidsbudget och coronastödpaket ska diskuteras.

Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson säger i P1-morgon att det varit ett intensivt resande de senaste veckorna för Frankrikes, Italiens och Spaniens ledare när de besökt olika ledare för de så kallade sparsamma länderna, där Sverige ingår.

– Det visar hur viktigt det här är för Frankrike och Tyskland som lagt fram paketet.

5 tim
Arkivbilder: Alice Bah Kuhnke (vänster), Abir Al-Sahlani (vänster) TT
undefined

”EU-stöd får inte gå till att montera ner demokratin”

När EU-ledarna samlas för att diskutera stödpaketet i coronakrisens spår så får fokus inte flyttas från den viktiga frågan om våra skattepengar ska gå till länder som inte respekterar rättsstatens principer. Det skriver den centerpartistiska Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani på Aftonbladets debattsida. Hon nämner Ungern och Polen och skriver också att miljardbelopp försvinner varje år på grund av korruption och penningtvätt. Sverige får inte godkänna en ny EU-budget som möjliggör nedmonteringar i demokratin, menar hon.

Hon får medhåll från parlamentarikerkollegan Alice Bah Kuhnke (MP). Hon skriver i en debattartikel på ETC att EU-parlamentet nyligen tagit ett gemensamt ställningstagande om EU:s budget som går ut på att EU-pengar ska villkoras med demokratiska principer. Nu föreslår hon att Sverige och andra progressiva länder krokar arm med parlamentet och säkerställer att medlen går till länder som lever upp till EU:s grundläggande värden.

2 tim
YANN SCHREIBER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sverige får inte låta euron krascha”

”Det är sant att EU:s coronapaket har svagheter som måste rättas till, men att använda vårt veto skulle vara ansvarslöst”, skriver Anders Wijkman, Anders Ljunggren, Ulf Dahlsten, Olle Wästberg och Magnus Ryner i en replik på Expressen debatt.

De befarar att det skulle vara en otjänst som i själva verket riskerar leda till Eurons kollaps. Samtidigt vidhåller de att det finns brister i paketet.

Men att låta länderna återgå till sina gamla valutor kan inte vara eftersträvansvärt. Det skulle äventyra hela EU-samarbetet. Debattörerna argumenterar:

”Vi behöver EU för fredens skull, för en gemensam aktiv klimatpolitik, för att möta framtidens utmaningar och för att vi inte ska hamna i kläm i det kalla kriget mellan USA och Kina”.

För Sverige att lägga ett veto i ministerrådet skulle därför vara ansvarslöst och riskera att stärka positionen för nationalistiska länder som Ungern och Polen.

”Det kräver att euron bevaras, att Sverige aktivt medverkar till en transfereringsbudget inom eurons ram och dessutom stöder ett stimulanspaket som entydigt adresserar den omfattande ekonomiska och sociala kris som följt i spåren på pandemin”, avslutar debattörerna.

4 tim
Läs mer om EU:s stödfond
Johanna Norin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Sandviks vinst rasar – aktien faller efter rapport

Verkstadsjätten Sandvik rapporterar en nedgång på 43 procent i det andra kvartalets justerade rörelseresultat jämfört med i fjol. Resultatet var över analytikernas estimat.

Orderingången sjönk med 27 procent.

”Andra kvartalet 2020 var ett av de mest utmanande kvartalen i vår historia. Aldrig tidigare har vi upplevt en så signifikant nedgång i orderingången under en så kort tidsrymd, samtidigt som vi hanterat både frågor kring arbetsmiljö, hälsa och säkerhet och logistiska utmaningar på en global nivå”, skriver bolagets vd Stefan Widing i rapporten.

Och fortsätter:

”Om det inte blir nya nedstängningar borde vi ha det värsta bakom oss, men vi förväntar oss att återhämtningen blir långsam”.

Aktien är ned nästan 4 procent.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Postnord vände resultat till vinst trots pandemi

Det svensk-danska statliga företaget Postnords resultat steg markant trots kraftigt förändrade förutsättningar, skriver Postnord i sin delårsrapport.

Anledningen är framför allt prishöjningar och ökad e-handel.

”Paketvolymerna ökade med hela 15 procent och totalt hanterades 49 miljoner paket under kvartalet, i nivå med rekordet i det säsongsmässigt starka fjärde kvartalet 2019”, skriver vd Annemarie Gardshol.

Men ”framtiden är ovanligt oviss” enligt Gardsol. Tidigare har Postnord vädjat om att de kommer att behöva statligt stöd då effektiviseringar och höjt porto inte räcker, skriver Expressens Dina Pengar.

2 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sats omsättning minskade en fjärdedel under coronakvartalet

Gymkedjan Sats ebitda-resultat minskade med 28 procent under det andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Omsättningen minskade med 26 procent och antalet medlemmar med 5 procent. Det ska dock inte handla om att medlemmar lämnade gymkedjan i större utsträckning än i fjol utan att färre teckna medlemskap under perioden än tidigare.

"Kvartalet domineras av covid-19 och den nedstängning som pågått och avsevärt påverkat den finansiella prestationen”, står det i rapporten.

Antalet medlemmar var 652 000 vid utgången av andra kvartalet, en minskning från 687 000 medlemmar vid utgången av andra kvartalet i fjol.

2 tim
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbilder/Charterresenärer på Arlanda 2 juli. TT
undefined

Flygresenärer tillbaka på Arlanda: ”Nog lika säker i Tyskland som jag är här”

Svenskarna reser återigen ut i Europa i takt med lättade reserestriktioner och SvD har träffat flera av dem på Arlanda.

En resenär på väg till Hamburg säger att han är ”lika säker i Tyskland som i Sverige”.

– Jag har bara tur att de häver avrådan. Då slipper jag sitta i karantän, men jag hade tänkt att åka i alla fall.

En barnfamilj väntar på planet till spanska Malaga. Framför allt har de varit noga med att se över att försäkringarna gäller som de ska. Pappan i familjen konstaterar att ”man kan få corona där lika väl som här”.

Idag 04:20
Läs mer om Flygbranschens framtid