Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.  TT/Skattebetalarna
Debatten om offentligt slöseri

Larmet: Här är statens nya miljardslöseri – ”Pengar kastas bort”

40 miljarder kronor slösas bort varje år på statliga stöd till näringslivet, visar en ny rapport. Det är dags att staten slutar leka riskkapitalist, menar Christian Ekström, vd på Skattebetalarna. ”Man agerar destruktivt mot marknaden”, säger han till fPlus.

40 miljarder kronor slösas varje år bort på riktade företagsstöd till ingen nytta, visar en ny rapport från Skattebetalarna.

– 40 miljarder kronor kan sättas i relation till andra offentliga utgifter. Hela rättsväsendet inklusive polisen kostar ungefär lika mycket. Det handlar alltså om otroligt mycket pengar som slösas bort, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

Han menar att politiken borde inse att ”staten inte kan leka riskkapitalist” och att företagen klarar sig bättre utan stöd.

– Det här är ett system som ger kortsiktiga effekter på vissa företag, det ger dem en sockerchock men det är egentligen bara pengar som kastas bort.

Rapporten visar på att vissa företag sätter i system att söka stöd och därmed utvecklas till så kallade bidragsentreprenörer. Det problematiska är att det inte finns några positiva effekter av de statliga stöden till näringslivet, menar Christian Ekström.

– De statliga stöden har inga effekter på företagens vinst, omsättning eller antal anställda. Det skapar företag som surrar fast sin affärsmodell utifrån bidragsystemen.

”Agerar destruktivt mot marknaden”

Han menar vidare att staten på det här sättet förstör marknaden.

– Man betalar stöd till de som bara är intresserade av att tanka pengar ur systemet. Då kan de i sin tur konkurrera ut andra aktörer som är livskraftiga. Företag kan dessutom, genom att ta göra sig beroende av statligt stöd, fastna sig i en affärsmodell som inte är långsiktigt hållbar. Man agerar alltså destruktivt mot marknaden.

De statliga stöden är ett sätt för många politiker att försöka visa att de står på näringslivets sida, menar han.

– Men egentligen är det solklart att det viktigaste för näringslivet handlar om tydliga spelregler. Om man skulle slopa stöden från det offentliga och istället satsa på förenklade regelverk och lägre skatter så skulle det resultera i ett blomstrande näringsliv.

Enligt honom är de statliga stöden till näringslivet så många att de är svåra att uppskatta men enligt beräkningar uppgår de till minst 40 miljarder kronor per år. Utöver det finns stödaktiviteter på kommunal och regional nivå.

– Ett avskaffande av den statliga inkomstskatten är till stor del självfinansierande och de 40 miljarderna skulle räcka till detta och mer, säger han och fortsätter:

– Det borde finnas en bred politisk enighet kring att slopa de statliga stöden till näringslivet. Speciellt nu när man pratar om att det behövs pengar till välfärden så borde man inse att det finns en enorm besparingspotential här.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer