Södermalms Shaolin och Thabo Motsieloa. TT
Det svenska skattetrycket

Larmet: Dolda skatter slår hårt mot unga på glid – "Obegripligt"

Idrottsföreningar fångar upp ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet. Men tungrodda skatteregler slår nu rakt mot idrottsrörelsen. Tv-profilen och en av landets mest erfarna kampsportsledare ser med sorg på utvecklingen. ”Jag har folk här som förmodligen inte levt idag om det inte hade varit för föreningen”, säger Thabo Motsieloa till fPlus.

Ungdomskriminaliteten har seglat upp som den hetaste frågan i den svenska politiska debatten. Statsminister Stefan Löfven har bland annat kritiserats hårt för att han skyllt brottsligheten på den tidigare borgerliga regeringen.

Samtidigt som det politiska käbblet rullar på kämpar ideella föreningar med att ens hitta någonstans att hålla till. Ett talande exempel på det är kampsportsklubbarna som är framgångsrika när det gäller att få rätsida på kriminella ungdomar. I Stockholm larmar Riksidrottsförbundet, RF, om att minst 15 klubbar sliter med att hitta lokaler.

Tappade många medlemmar

Thabo Motsieloa, programledare för Brottscentralen i Expressen, är en av landets mest erfarna ledare inom kampsporten. Sedan 1983 driver han Södermalms Shaolin Förening med 290 medlemmar. Klubben var nästan dubbelt så stor 2018 med 550 medlemmar. Det enorma tappet orsakades av att klubben förlorade sin lokal.

– Vi hade hyrt samma lokaler sedan år 2000 av en privat hyresvärd. Men en nybildad bostadsrättsförening tog över fastigheten och det ledde till att vi blev uppsagda. Det är en stor sorg att klubben tappat så många medlemmar i ett slag på grund av lokalproblemen, berättar Thabo Motsieloa.

Hyresmomsen är ett jätteproblem för oss.

Föreningen hyr nu in sig hos andra klubbar men letar efter egna lokaler – utan framgång.

– Marknaden ser helt annorlunda ut idag än när jag började. Nu vill alla fastighetsägare bara hyra ut till momspliktiga verksamheter. Hyresmomsen är ett jätteproblem för oss.

IF Linnéa Boxning. IF Linnéa Boxning.

Det fundamentala problemet med att hitta lokaler bottnar i krångliga momsregler. Hyresmomsen som infördes 1979 innebär att fastighetsägare frivilligt kan registrera lokalerna för moms. Det ger möjlighet att dra av den ingående momsen för investeringar och underhåll. Men då får lokalerna i princip bara hyras ut till hyresgäster som ”stadigvarande använder lokalen i momspliktig verksamhet” och här börjar problemen för ideella föreningar. De bedriver nämligen inte momspliktig verksamhet och då får fastighetsägaren inte göra några avdrag.

Lokalhyran största kostnaden

Skatteverket har dessutom i ett vägledande beslut krävt ett 40-tal fastighetsägare på återbetalning av moms 10 år tillbaka tiden efter att de hyrt ut till ideella föreningar. Resultatet har blivit att ideella föreningar numera får nobben av uppskrämda fastighetsägare som inte vågar ta den ekonomiska risken. Det är denna utveckling som kampsportsklubbarna nu måste hantera. För klubbarna är lokalhyran den största kostnaden.

Det är ju vansinnigt men vi hade inget val.

IF Linnéa Boxning – en av landets mest framgångsrika boxningsklubbar – sliter också med att få allt att gå ihop. Föreningen blev uppsagd från sina lokaler men har nu lyckats hålla sig kvar. Hyran har dock gått upp från knappt 45 000 till 71 000 kronor i månaden.

– Det är ju vansinnigt men vi hade inget val. Det har alltid varit kämpigt att driva förening men nu har det tappat alla proportioner. Vi konkurrerar på den allt hetare fastighetsmarknaden med verksamheter som får dra av momsen. Det blir orättvist, säger kassören Thomas Häggkvist.

Föreningar kan tvingas lägga ner

Kampsportsklubbarna försöker tillsammans med RF att få politikerna att ändra reglerna för hyresmomsen. RF varnar för att idrottsföreningar riskerar att tvingas höja medlemsavgifterna drastiskt eller till och med lägga ner verksamheten.

Anna Sandberg Nilsson. Foto: Christian Gustavsson

Det är inte enbart idrottsklubbar som drabbas av momsreglerna kring lokaluthyrning, utan det gäller alla som bedriver momsfri verksamhet. Det kan vara skolor, förskolor, vård- och omsorgsföretag, miljöfonder och kulturföreningar.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har lagt fram ett konkret förslag till en lagändring av momsreglerna.

– Vi vill att det blir möjligt för fastighetsägare att lägga på moms på hyran om de avtalar så med hyresgästen. Det ska fortfarande vara en frivillig skattskyldighet men vi föreslår att reglerna förenklas och förbättras, säger Anna Sandberg Nilsson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv, till fPlus.

”Massor av dold moms”

Förslaget går ut på att helt enkelt slopa reglerna om stadigvarande verksamhet på heltid, på en specifik ytstorlek och att hyresgästen måste bedriva momspliktig verksamhet.

– Som det är nu förhindrar till exempel heltidskravet att hyra ut en lokal på deltid under kvällar och helger i områden där man vill ha en levande och tryggare miljö, säger Anna Sandberg Nilsson.

”Momsfritt” låter bra men det är det inte.

Uthyrning av lokaler är enligt huvudregeln undantaget från moms och det brukar kallas ”momsfritt”. Men Anna Sandberg Nilsson menar att det är ett felaktigt uttryck och att ”momsfritt” inte alls är fritt från moms.

– ”Momsfritt” låter bra men det är det inte. Det finns massor av dold moms i konstruktionen. Den som inte lägger på moms har heller inte avdragsrätt för ingående moms. Som det fungerar idag kommer många aktörer inte in i lokaler trots att dessa står tomma. Vi konsumenter drabbas också genom en dold momsbeskattning som inte framgår av kvitton och fakturor. Till exempel att transaktioner inte blir av, att mitt barn inte får en plats på en förskola nära där jag bor eller att barnens idrottsföreningar inte får en träningslokal. Det är obegripligt att reglerna inte ändrats särskilt som att det kan ske utan minskade skatteintäkter, säger Anna Sandberg Nilsson.

Folk från alla samhällsklasser

Thabo Motsieloa lyfter fram att kampsporten spelar en viktig roll för att få ordning på ungdomar som hamnat snett i livet.

– Jag har folk här som förmodligen inte levt idag om det inte hade varit för föreningen. Det som är unikt med kampsporter är att det finns folk från alla samhällsklasser här. Vi har exempel på unga flyktingkillar som knutit kontakter med entreprenörer och på så sätt gjort sig en yrkeskarriär som inte hade varit möjlig annars, säger han.

Thabo Motsieloa får medhåll av Thomas Häggkvist. Han menar att det är samhällsekonomiskt klokt att förenkla skattereglerna för föreningarna.

– Kampsportsklubbarna ger mest nytta för de statliga pengarna när det gäller att få grepp om struliga ungdomar. Det är väl spenderade skattepengar, säger Thomas Häggkvist till fPlus.

Toppnyheter

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman får kritik för elbristen

Energiminister Anders Ygeman får kraftig kritik för sin plan att trygga elförsörjningen till företagen, uppger Ekot.

fPlus berättade i en mycket uppmärksammad och spridd artikel i fredags om att den svenska elkrisen är värre än någonsin och att företagen larmar om att det kommer att bli mycket värre. Till Ekot säger Lina Håkansdotter, avdelningschef Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, att elbristen utgör ett allvarligt hot mot sysselsättning och klimatomställning.

Anders Ygeman svarar att det gjorts en tillfällig kapacitetslösning i södra Sverige för att säkra energiförsörjningen till att uppdateringen av stamnätet är klart 2025. Men Lina Håkansdotter varnar för följderna av de tillfälliga lösningarna.

– Det är en kortsiktig lösning. Det blir dyrare och tar längre tid än vad som egentligen skulle varit fallet om man hade gjort rätt från början, säger Lina Håkansdotter, till Ekot.

7 jul
Läs mer om Den akuta elkrisen
Illustrationsbild: Boris Johnson och Rishi Sunak på restaurang i London.  Heathcliff O'Malley / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Brittiska staten ska betala halva krognotan

Storbritanniens regering har presenterat ett stimulanspaket som omfattar motsvarande 346 miljarder kronor, som bland annat ska investeras i sänkt moms för besöksnäring och turism. Det rapporterar The Guardian.

– Jag vill att alla ska veta att jag aldrig kommer att acceptera arbetslöshet som ett oundvikligt faktum, sa finansminister Rishi Sunak i parlamentet när han presenterade stödpaketet enligt TT.

Ingår gör även ett stöd riktat direkt till restauranger. På måndagar, tisdagar och onsdagar i augusti betalar staten halva matnotan, dock mest 115 kronor per person.

Igår 20:26
President Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump pressar delstaterna: ”I Sverige är skolor öppna”

USA:s president Donald Trump säger att han tänker pressa landets delstater att öppna skolorna i höst. På Twitter pekar han på Sverige och hotar med att strypa finansieringen om de inte öppnar:

"I Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och många andra länder är skolorna öppna utan problem. Demokraterna tror att det skulle vara politiskt dåligt för dem om amerikanska skolor öppnar före valet i november, men det är viktigt för barnen och familjerna”, skriver han.

Han vill heller inte se att utländska studenter stannar i landet om de ska få onlineundervisning på universiteten i höst vilket har fått prestigeskolorna Harvard och Massachusetts Institute of Technology att stämma regeringen.

Igår 17:17
Människor i San Antonio i Texas.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre miljoner bekräftat coronasmittade i USA

USA passerade tre miljoner bekräftade smittfall i covid-19 i dag, rapporterar flera amerikanska medier. Enligt Johns Hopkins universitetets beräkningar ligger Brasilien tvåa med nästan 1,7 miljoner fall.

USA har också flest antal dödsfall relaterade till coronaviruset. Över 131 000 människor har dött i landet. Brasilien har 66 700 dödsfall till följd av viruset.

– Nu har vi testat fler än 39 miljoner amerikaner, sa USA:s vice president Mike Pence enligt AFP.

Igår 19:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Asylsökande anländer till Malmö 2015. Drago Prvulovic/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

C-studenter: Utred hur många Sverige kan ta emot

Den migrationspolitiska kommittén började sitt arbete i fel ände, skriver Centerstudenter på SvD:s debattsida. Flera partier gick in i samtalen med kravet att svenskt mottagande ska ligga i nivå med andra nordiska länders. Men bättre vore att först utreda hur många nyanlända Sverige klarar av att ta emot, snarare än att jämför med granländerna, skriver debattörerna.

”Baserat på detta kan politiker sedan se över hur man kan justera faktorer som gör det mindre attraktivt att söka sig till Sverige som flykting om man inte har skyddsskäl”, fortsätter de.

Igår 20:24
Morgan Johansson (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johanssons svar om SVT-intervjun: ”Inget konstigt”

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter att han inte ville debattera migrationskommitténs arbete i SVT eftersom han inte sitter i kommittén. Det skriver han på Twitter.

”Det här är inget konstigt, så har det alltid varit och det vet Moderaterna. Men när en fråga är så infekterad som denna, så är det lätt att vi får sidodiskussioner och stickspår - ’debatten om debatten’”, skriver han.

Johansson har fått kritik för att han inte ville ställa upp på en debatt mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard när de gästade SVT:s Morgonstudion i går morse.

Igår 13:08
Tomas Tobé, Moderaterna. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tobé: Migrationspolitiken i EU måste skärpas nu

Eftersom Socialdemokraterna ”kastat in handduken” när det gäller att skärpa den svenska migrationspolitiken, står hoppet till EU:s kommande migrationspakt. Det skriver Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé på Aftonbladets debattsida, med anledning av att de migrationspolitiska samtalen mellan M och S brutit samman.

Tobé skriver att M kommer att driva på för att asyl ska prövas vid EU:s yttre gräns, förstärkta gränskontroller och mer pengar till kustbevakning och Europol. Han skriver att ett stort ansvar vilar på den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S), som är ansvarig för att ta fram en invandringspolitik som EU kan enas om.

”Det är hög tid att Ylva Johansson inser att en stramare politik behövs omgående”, skriver Tobé.

Igår 14:20
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Många seglar och vandrar i sommar. TT
Den svenska besöksnäringen

Ovana seglare och vandrare när vi semestrar hemma

Fler än vanligt semestrar hemma i Sverige i år på grund av coronakrisen, vilket bland annat sjöpolisen och sjöräddningssällskapet märker av, skriver DN. Anna Bertrandsson vid sjöräddningen säger att hon aldrig haft såhär mycket att göra så tidigt på säsongen.

– I en del fall kan det säkert handla om människor som inte är så vana vid att vara till sjöss, säger hon.

Även fjällvärlden har märkt av ett ökat antal ovana turister i sommar, rapporterar SVT Norrbotten.

– Det kan bli problem om man inte är tillräckligt påläst, utrustad och vet vad man ger sig in på, säger Birgitta Nilsson på Jokkmokks infocenter.

Igår 18:01
Illustrationsbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åbokryssningar slutar säljas till svenska resenärer

Viking Line slutar att sälja kryssningsresor mellan Åbo och Stockholm till svenska resenärer, rapporterar DN. Beslutet gäller tills vidare och har tagits med hänvisning till smittrisken för covid-19.

Syftet är inte att diskriminera svenskar, utan man vill styra kunder från olika länder till olika kryssningar. Nu när Finland håller på att återhämta sig från viruset har myndigheterna rekommenderat att begränsa antalet svenskar på rutten, som brukar ha många finländare ombord, säger rederiets informatör Johanna Boijer-Svahnström.

– Vi hoppas att coronaläget i Sverige snabbt stabiliserar sig, så att vi kan återgå till normal verksamhet, säger hon.

Igår 07:25
Läs mer om Den svenska besöksnäringen