Södermalms Shaolin och Thabo Motsieloa. TT
Det svenska skattetrycket

Larmet: Dolda skatter slår hårt mot unga på glid – "Obegripligt"

Idrottsföreningar fångar upp ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet. Men tungrodda skatteregler slår nu rakt mot idrottsrörelsen. Tv-profilen och en av landets mest erfarna kampsportsledare ser med sorg på utvecklingen. ”Jag har folk här som förmodligen inte levt idag om det inte hade varit för föreningen”, säger Thabo Motsieloa till fPlus.

Ungdomskriminaliteten har seglat upp som den hetaste frågan i den svenska politiska debatten. Statsminister Stefan Löfven har bland annat kritiserats hårt för att han skyllt brottsligheten på den tidigare borgerliga regeringen.

Samtidigt som det politiska käbblet rullar på kämpar ideella föreningar med att ens hitta någonstans att hålla till. Ett talande exempel på det är kampsportsklubbarna som är framgångsrika när det gäller att få rätsida på kriminella ungdomar. I Stockholm larmar Riksidrottsförbundet, RF, om att minst 15 klubbar sliter med att hitta lokaler.

Tappade många medlemmar

Thabo Motsieloa, programledare för Brottscentralen i Expressen, är en av landets mest erfarna ledare inom kampsporten. Sedan 1983 driver han Södermalms Shaolin Förening med 290 medlemmar. Klubben var nästan dubbelt så stor 2018 med 550 medlemmar. Det enorma tappet orsakades av att klubben förlorade sin lokal.

– Vi hade hyrt samma lokaler sedan år 2000 av en privat hyresvärd. Men en nybildad bostadsrättsförening tog över fastigheten och det ledde till att vi blev uppsagda. Det är en stor sorg att klubben tappat så många medlemmar i ett slag på grund av lokalproblemen, berättar Thabo Motsieloa.

Hyresmomsen är ett jätteproblem för oss.

Föreningen hyr nu in sig hos andra klubbar men letar efter egna lokaler – utan framgång.

– Marknaden ser helt annorlunda ut idag än när jag började. Nu vill alla fastighetsägare bara hyra ut till momspliktiga verksamheter. Hyresmomsen är ett jätteproblem för oss.

IF Linnéa Boxning. IF Linnéa Boxning.

Det fundamentala problemet med att hitta lokaler bottnar i krångliga momsregler. Hyresmomsen som infördes 1979 innebär att fastighetsägare frivilligt kan registrera lokalerna för moms. Det ger möjlighet att dra av den ingående momsen för investeringar och underhåll. Men då får lokalerna i princip bara hyras ut till hyresgäster som ”stadigvarande använder lokalen i momspliktig verksamhet” och här börjar problemen för ideella föreningar. De bedriver nämligen inte momspliktig verksamhet och då får fastighetsägaren inte göra några avdrag.

Lokalhyran största kostnaden

Skatteverket har dessutom i ett vägledande beslut krävt ett 40-tal fastighetsägare på återbetalning av moms 10 år tillbaka tiden efter att de hyrt ut till ideella föreningar. Resultatet har blivit att ideella föreningar numera får nobben av uppskrämda fastighetsägare som inte vågar ta den ekonomiska risken. Det är denna utveckling som kampsportsklubbarna nu måste hantera. För klubbarna är lokalhyran den största kostnaden.

Det är ju vansinnigt men vi hade inget val.

IF Linnéa Boxning – en av landets mest framgångsrika boxningsklubbar – sliter också med att få allt att gå ihop. Föreningen blev uppsagd från sina lokaler men har nu lyckats hålla sig kvar. Hyran har dock gått upp från knappt 45 000 till 71 000 kronor i månaden.

– Det är ju vansinnigt men vi hade inget val. Det har alltid varit kämpigt att driva förening men nu har det tappat alla proportioner. Vi konkurrerar på den allt hetare fastighetsmarknaden med verksamheter som får dra av momsen. Det blir orättvist, säger kassören Thomas Häggkvist.

Föreningar kan tvingas lägga ner

Kampsportsklubbarna försöker tillsammans med RF att få politikerna att ändra reglerna för hyresmomsen. RF varnar för att idrottsföreningar riskerar att tvingas höja medlemsavgifterna drastiskt eller till och med lägga ner verksamheten.

Anna Sandberg Nilsson. Foto: Christian Gustavsson

Det är inte enbart idrottsklubbar som drabbas av momsreglerna kring lokaluthyrning, utan det gäller alla som bedriver momsfri verksamhet. Det kan vara skolor, förskolor, vård- och omsorgsföretag, miljöfonder och kulturföreningar.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har lagt fram ett konkret förslag till en lagändring av momsreglerna.

– Vi vill att det blir möjligt för fastighetsägare att lägga på moms på hyran om de avtalar så med hyresgästen. Det ska fortfarande vara en frivillig skattskyldighet men vi föreslår att reglerna förenklas och förbättras, säger Anna Sandberg Nilsson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv, till fPlus.

”Massor av dold moms”

Förslaget går ut på att helt enkelt slopa reglerna om stadigvarande verksamhet på heltid, på en specifik ytstorlek och att hyresgästen måste bedriva momspliktig verksamhet.

– Som det är nu förhindrar till exempel heltidskravet att hyra ut en lokal på deltid under kvällar och helger i områden där man vill ha en levande och tryggare miljö, säger Anna Sandberg Nilsson.

”Momsfritt” låter bra men det är det inte.

Uthyrning av lokaler är enligt huvudregeln undantaget från moms och det brukar kallas ”momsfritt”. Men Anna Sandberg Nilsson menar att det är ett felaktigt uttryck och att ”momsfritt” inte alls är fritt från moms.

– ”Momsfritt” låter bra men det är det inte. Det finns massor av dold moms i konstruktionen. Den som inte lägger på moms har heller inte avdragsrätt för ingående moms. Som det fungerar idag kommer många aktörer inte in i lokaler trots att dessa står tomma. Vi konsumenter drabbas också genom en dold momsbeskattning som inte framgår av kvitton och fakturor. Till exempel att transaktioner inte blir av, att mitt barn inte får en plats på en förskola nära där jag bor eller att barnens idrottsföreningar inte får en träningslokal. Det är obegripligt att reglerna inte ändrats särskilt som att det kan ske utan minskade skatteintäkter, säger Anna Sandberg Nilsson.

Folk från alla samhällsklasser

Thabo Motsieloa lyfter fram att kampsporten spelar en viktig roll för att få ordning på ungdomar som hamnat snett i livet.

– Jag har folk här som förmodligen inte levt idag om det inte hade varit för föreningen. Det som är unikt med kampsporter är att det finns folk från alla samhällsklasser här. Vi har exempel på unga flyktingkillar som knutit kontakter med entreprenörer och på så sätt gjort sig en yrkeskarriär som inte hade varit möjlig annars, säger han.

Thabo Motsieloa får medhåll av Thomas Häggkvist. Han menar att det är samhällsekonomiskt klokt att förenkla skattereglerna för föreningarna.

– Kampsportsklubbarna ger mest nytta för de statliga pengarna när det gäller att få grepp om struliga ungdomar. Det är väl spenderade skattepengar, säger Thomas Häggkvist till fPlus.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

Småföretags regler utreds: ”Solnedgångsklausul”

Regeringen kommer i morgon att fatta beslut om ännu en utredning för att underlätta för småföretag, rapporterar DI. Utredningen är en del av januariavtalet och kommer fokusera på den börda olika regler kan utgöra för mindre företag.

– Storbritannien har till exempel en solnedgångsklausul där regler har en tidsbegränsning. Och om en ny regel kommer in ska två gamla ut, säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet till DI.

Den första utredningen om de två överenskomna i januariavtalet startades i december förra året.

1 tim
undefined

Vart tredje företag upplever handläggning som rättsosäker

Var tredje företagare upplever att länsstyrelsens handläggning inte är rättssäker. Det visar en färsk företagsenkät från Svenskt Näringsliv.

Vidare upplever 38 procent av företagen att de inte får de råd och den vägledning som de önskar medan 34 procent svarar att handläggaren inte har förståelse för företagets ärende.

Det är allvarligt, menar Daniel Andersson, projektledare som nu efterfrågar att länssytrelserna blir mer serviceintriktade.

- Länsstyrelsen måste bli bättre på att lyssna, kommunicera råd och vägledningar så att företagen förstår dem, då ökar legitimiteten, säger Andersson.

11 feb
Läs mer om Regelkrånglet
Roland Utbult TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Roland Utbult (KD) vårdas på sjukhus för covid-19

Riksdagsledamoten Roland Utbult (KD) är sjuk i covid-19, rapporterar tidningen Dagen. Utbult vårdas sedan i fredags på infektionskliniken på Karolinska sjukhuset.

– Läkarna säger att läget är dåligt, men stabilt dåligt, säger hans fru Marie Nylén Utbult till tidningen.

Hon säger också att hennes man får hjälp med andningen men inte behöver respirator.

Utöver sitt uppdrag i riksdagen är Roland Utbult en välkänd kristen musikprofil

8 min
Anders Tegnell på dagens pressträff. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndigheten: 59 nya dödsfall – totalt 239

Antalet dödsoffer till följd av covid-19 har ökat till 239, meddelar Folkhälsomyndigheten på sin dagliga pressträff. Det är en ökning med 59 personer jämfört med gårdagen. 393 personer vårdas eller har vårdats på intensiven.

Nästan 5 000 personer i Sverige har bekräftats smittade av coronaviruset, en ökning med 512 personer sedan i går. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att kurvan över smittfall börjar bli brantare.

– Tittar man på senaste månaden i Sverige har vi en relativt flack kurva men nu har vi en ganska brant uppgång, säger han och understryker vikten av att följa myndighetens rekommendationer.

– Nu finns det ännu större anledning att hålla hårt i råden under några veckor framåt.

2 tim
Illustrationsbild Yvonne Åsell/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre på samma boende i Kalmar döda i covid-19

Tre män i Kalmar län som avlidit efter att ha smittats av covid-19 bodde på samma särskilda boende i en mindre ort utanför Kalmar. Det rapporterar TT. Samtliga var äldre än 80 år.

– Det här är någonting vi har sett på andra ställen i Sverige, att man kan få in smittan på särskilda boenden. Vi är väldigt medvetna om att detta är en risk, eftersom det ofta befinner sig äldre personer på särskilda boenden och personer som tillhör riskgrupper, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

20 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Bild från filmen Clarence House / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Prins Charles: ”Nu är jag på andra sidan sjukdomen”

Storbritanniens prins Charles har gjort sitt första framträdande sedan han diagnosticerades med covid-19. I en videohälsning konstaterar han att det varit en ”märklig, frustrerande och ofta plågsam erfarenhet”.

– Nu är jag på andra sidan av sjukdomen men är fortfarande i ett tillstånd av isolering, säger prins Charles.

I ett pressmeddelande konstaterar det brittiska hovet att prinsen nu har avslutat sin tid i karantän men att hans fru Camilla, som testat negativt för viruset, kommer att befinna sig i självisolering till slutet av veckan.

1 tim
En kvinna desinfekteras i Malang i östra Javaprovinsen i Indonesien. ANTARA FOTO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Indonesien öppnar sjukhus på obebodda ön Galang

En 11-årig flicka har dött av covid-19 i Indonesien, rapporterar AFP. Hon är den yngsta personen i landet att dö i sviterna av viruset. Flickan hade också denguefeber och hennes immunsystem var försvagat.

Totalt har 157 personer dött i Indonesien, enligt de senaste siffrorna på onsdagen. Av dem är 11 läkare som jobbade med att bekämpa smittan.

En av åtgärderna som man nu vidtar är att öppna ett nytt akutsjukhus på den obebodda ön Galang, skriver TT. På ön fanns tidigare ett flyktingläger som nu anpassats för att ta emot 360 patienter.

34 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Tunga fall på Wall Street efter Trumps varning

Wall Street öppnar brant nedåt på onsdagen efter dystra uttalanden från president Donald Trump. Efter några minuters handel står de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –3,7 procent
• Nasdaq: –2,9 procent
• Dow Jones: –3,5 procent


Trump sa i går kväll att USA måste förbereda sig på ”två väldigt, väldigt smärtsamma” veckor till följd av virusspridningen. Vita huset spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i pandemin.

I går avslutade New York-börserna sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. S&P 500 har backat 20 procent under årets första tre månader.

Doubleline Capitals vd Jeffrey Gundlac tror att börsen kommer att nå nya bottennivåer under april efter att ha studsat upp de senaste två veckorna.

– Marknaden har verkligen tagit sig tillbaka till en motståndszon. Men om vi faller under mars lägstanivå så kommer vi att få en mer utdragen nedgångsperiod, säger han till CNBC.

På bolagsfronten backar både Xerox och HP 5 procent. Flera medier rapporterade i går att Xerox drar tillbaka sitt fientliga bud på HP till följd av coronakrisen.

Varuhusjätten Macy’s tappar 6 procent. Bolagets marknadsvärde har rasat med 70 procent på bara en månad till följd av butiksstängningar i spåren av coronaviruset. På grund av det låga börsvärdet kommer aktien nästa vecka att plockas bort från S&P 500-indexet.

Texten uppdateras.

1 tim
Öde Drottninggatan i Stockholm. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsfallet tilltar i Stockholm – OMXS30 ner 3 procent

Stockholmsbörsen tog ett rejält kliv nedåt i tidiga handeln på onsdagen och utökade nedgången efter lunch. Vid klockan 13.20 ligger index som följer:
• OMXS30: −3,4 procent
• OMXSPI: −3,4 procent
Nästan alla storbolag handlas i rött. SKF, SCA och Autoliv återfinns i botten med nedgångar på över 5 procent. Tele2 står emot bäst och har stundtals näsan över nollstrecket.

Illavarslande tecken för svensk ekonomi dominerar nyhetsflödet.

Swedbank/Silfs inköpschefsindex över industrin föll brant i mars och noterar den största nedgången någonsin. Konjunkturinstitutet räknar i en färsk men osäker prognos med att svensk BNP faller med 6 procent i andra kvartalet.

Bland bolagsnyheter tvärvänder Nordea om utdelningen och beslutar nu att skjuta upp den med hänvisning till ECB:s rekommendationer. Aktien backar i linje med index.

Mekonomen rasar 13 procent efter att ha flaggat för ”väsentligt negativ påverkan” av coronaviruset och dataintrång.

Skistar tappade inledningsvis 6 procent, men återhämtade snart hela kurstappet. Efter börsens stängning i går meddelade bolaget att de stänger alla sina anläggningar i Sverige.

SBB rasar 14 procent efter att en planerad miljardaffär med Nyfosa sprack på tisdagskvällen.

Idag 06:35
Illustrationsbild.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandat på Asiens börser – Kina lyfter på ny data

Ledande Asienbörser avslutade onsdagens handel under nollstrecket:
• Nikkei: −4,5%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,1%
• Hang Seng: −2,2%
• Kospi: −3,9%

De kinesiska indexen lyftes till en början av ett oväntat starkt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin från Caixin/Markit, som visade ett värde på 50,1 – strax över gränsen för expansion. Analytikerna hade enligt Reuters väntat sig ett PMI på 45,5. Motsvarande siffra för februari, i spåren av coronakrisen, var 40,3.

Desto dystrare var utfallet i Bank of Japans industriindex för mars, som kom in på −8. Det var den lägsta nivån sedan mars 2013, enligt Reuters. Utfallet var däremot bättre än de −10 som analytikerna hade väntat sig.

I går stängde Wall Street sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen i slutet av 2000-talet. Dow Jones la samtidigt sitt värsta Q1 någonsin till handlingarna.

Idag 03:39
Läs mer om Dagens börs
Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef vid Konjunkturinstitutet. Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

KI varnar för ”synnerligen djup lågkonjunktur”

En synnerligen djup lågkonjunktur väntar Sverige i spåren av covid-19, skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste prognos.

KI räknar med att BNP ska falla 6 procent i andra kvartalet. Samtidigt flaggar KI för att mer kortsiktiga prognoser är av begränsat värde på grund av det osäkra läget kring virusutbrottet.

KI skriver också att den relativt låga statsskulden ger stort utrymme för att stötta ekonomin.

– Att Konjunkturinstitutet varnar för en synnerligen svår lågkonjunktur är en tydlig larmsignal. Vi måste göra mer för att undvika företagsdöd och massarbetslöshet, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

Han fortsätter:

– Vi håller med KI om behovet av mer kraftfulla åtgärder. Sveriges låga statsskuld gör att det finns ett stort utrymme för ytterligare insatser. Nu är det hög tid att använda den möjligheten. Det handlar om att lyfta bort kostnader från företagen och omgående förstärka systemet för korttidspermittering.

Idag 07:29
JESSICA GOW
undefined

Konkurserna ökar rekordsnabbt

Coronakrisen fortsätter att slå hårt mot svenska företag. Nya siffror från kreditinformationsföretaget UC visar att i mars månad ökade konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen med 123 procent.

– Att besöksnäringen har problem kommer inte som en överraskning. Om omsättningen minskar med 70–80 procent eller mer i ett svagt bolag blir läget snabbt akut. Hotell- och restaurangbranschen har det oerhört tufft. Hotellen står tomma och det är glest på krogen. Med låga marginaler och höga hyror upplever branschen en konkursvåg vi aldrig sett tidigare. Branschen har alltid varit konkursutsatt men aldrig i den här omfattningen, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

I transportsektorn ökade antalet konkurser med 105 procent jämfört med mars förra året.

– Om vi spanar framåt så kommer underleverantörer till bilindustrin få en allt tuffare situation. Delar av industrin står nu still då viktiga komponenter i produktionskedjan saknas. Åkerier, som ofta har små marginaler, kommer också att drabbas när efterfrågan faller. Vågen av konkurser antas fortsätta när krisen breder ut sig i samhället och även påverkar större bolag, säger Richard Damberg.

Idag 06:39
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer