Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya rökförbudet

Larmet: Därför ökar krogbråken efter rökförbudet

En våg av hot, våld och skräck sköljer in över landet, larmar krogsverige. Situationen har förvärrats efter det nya rökförbudet, menar ordningsvakten Christer Jansson som nu tvingas lägga 40 procent av sin arbetstid på att avvisa rökare. ”Självklart går det ut över säkerheten. Vi har tappat kontrollen”, säger han till fPlus.

Hot, våld och skjutningar. Den senaste tiden har flera allvarliga våldsdåd riktats mot krogpersonal runt om i landet. Inte minst ordningsvakter vittnar om upptrappningen. Och rädslan finns där även efter jobbpasset, när det är dags för hemgång. ”Det är folk som har förföljt mig. Jag brukar ha min teleskopbatong när jag går hem”, berättade en ordningsvakt för Aftonbladet häromdagen.

I vissa fall handlar det om kriminella gäng som skapar kaos och stök i krogmiljön, men kanske ännu oftare handlar det om berusade eller drogpåverkade människor som ”aldrig tar ett nej”, menar flera ordningsvakter och krögare. Att krogpersonal, och framför allt vakter, utsätts för våld och hot är inte ett nytt fenomen, även om det saknas exakta siffror på hur många som utsätts. Mörkertalet är stort.

Värre efter nya rökförbudet

Men situationen har blivit värre efter att det nya rökförbudet infördes den 1 juli, berättar ordningsvakten Christer Jansson på företaget Gävleborgs bevakning för fPlus. I dag lägger han 40 procent av sin arbetstid på att säga till, avvisa och mota bort rökare från krogmiljön. Självklart går det ut över säkerheten, vi hinner ju inte med våra ”egentliga uppgifter”, betonar han.

– Vi har tappat kontrollen. I slutändan är det krögarna och gästerna som drabbas av mer stök, bråk och säkerhetsfaror. När vi springer runt och jagar rökare kan gäster skada sig, det kan bli bråk, ja hela krogen kan ju brinna upp. Det är en livsfarlig situation helt enkelt, säger han.

Trivs inte med att vara rökpoliser

Flera krögare bekräftar bilden. Serkan Citak som driver The Pub i Kristinehamn menar att rökförbudet har blivit en säkerhetsrisk. Han har haft stora problem att hålla ordning i och runt sin krog, berättar han för Nya Kristinehamns-Posten. Precis som flera andra krögare som fPlus har intervjuat har han blivit en slags rökpolis. En roll som han inte trivs med.

– När folk har druckit några öl är alla kungar och det är svårt att hantera då, säger han.

Christer Jansson har jobbat som ordningsvakt i nästan 30 år, men säger att situationen aldrig varit så illa som efter att rökförbudet infördes. Oavsett vad folk tycker om själva rökandet, så kan man konstatera att lagstiftarna inte har tänkt igenom konsekvenserna innan de klubbade igenom lagen, menar han. Flera företagare som fPlus tidigare har intervjuat vittnar om samma sak.

– Det här är ju helt orimligt. Man blir tvungen att anlita en vakt på natten. Det är så korkat att jag inte står ut, säger stjärnkrögaren Christian Hellberg om att krögare tvingas bli rökpoliser även efter stängning.

Kritiken: Lagstiftarna har inte tänkt hela vägen

Flera är positiva till en rökfri tillvaro, men att krögare, handlare och nu ordningsvakter ska lägga all vaken tid på att jaga rökare kan inte ha varit tanken. Det är två delar i det här som är problematiska, enligt Christer Jansson.

– Krögarna måste jaga och säga till rökarna men de får inte avvisa personer som befinner sig precis utanför krogens gräns. Det är det bara vi och polisen som har rätt att göra, och polisen prioriterar annat. Jag tror inte att de har åkt ut på ett enda sådant här ”ärende”. Ytterligare en dimension är att vi bara har tillstånd att ingripa på vissa platser i kommunen. I vissa krogmiljöer får vi inte agera enligt ordningslagen, eftersom vi där bara klassas som vanliga väktare, säger han.

Dessutom finns det inget avstånd bestämt för hur långt rökförbudet sträcker sig.

– Är det ok att stå en centimeter utanför uteserveringen och blåsa in rök i krogmiljön? Det är sådana diskussioner jag lägger min tid på. ”Vad ska du göra åt det” får jag till svar. Det hade varit lättare om det gick att hänvisa rökarna till en tillåten rökplats, kanske en rökruta. Det här är ju absurt, fortsätter han.

”Rökförbudet behöver ses över”

Under tiden blir krogmiljön allt stökigare och våldsam, inte minst inomhus på krogarna, enligt Christer Jansson.

– Jag är övertygad om att allmänheten tycker att ordningsvakternas resurser behövs till annat här i samhället, säger han.

Stefan Lundin, chefsjurist på arbetsgivarorganisationen Visita, har noterat uppgifterna om utvecklingen och anser att tillämpningen av det nya rökförbudet behöver ses över.

– Under hösten kommer vi att närmare undersöka hur rökförbudet påverkar våra medlemmar, säger han.

Men problemen kring rökförbudet upplevs olika i olika delar av Sverige. I exempelvis Danderyd har kommunen inte fått in en enda anmälan om att någon har brutit mot förbudet.

Toppnyheter

Dominic Cummings på söndagen. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Cummings gör ”sällsynt” uttalande om resan

Dominic Cummings, nära rådgivare till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, ska på måndagen göra ett uttalande om anklagelserna mot honom. Att en rådgivare håller en egen pressträff beskrivs av brittiska medier som ”sällsynt” och att det ”saknar motstycke”.

Cummings har polisanmälts av ett vittne som säger sig ha sett honom i turistorten Durham – över 40 mil från hemmet i London. Det skulle innebära att Cummings bröt mot de coronadirektiv han själv varit med och upprättat.

Efter den senaste tidens skriverier har avgångskraven haglat mot rådgivaren. I helgen fick han dock stöd av premiärminister Johnson som sa att Cummings ”agerat ansvarsfullt”.

17 min
Illustrationsbild Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norska experter: ”För tidigt att öppna svenskgränsen”

Norge planerar att öppna gränserna mot omvärlden i mitten av juni, något som mötts av kritik inom landet.

I en debattartikel i VG skriver professorerna Gunnar Kvåle och Dag Svanaes att de ”starkt avråder” från öppning eftersom smittosituationen i Sverige enligt dem inte är ”under kontroll”.

”Det finns inga tecken på en väsentlig nedgång i Sverige. Vi får därför räkna med att skillnaden i antalet smittade mellan Norge och Sverige länge kommer att vara så stor att det inte är aktuellt med en öppning i början av sommaren”, skriver de.

4 tim
Kö till Danmark/Emojis på telefon.  TT
undefined

Dansk polis kan få granska kärleks-sms vid gränsen

Rikspolisen i Danmark föreslår att gränspolisen ska kunna granska inresandes sms, mejl eller bilder – för att bedöma om personen har ett förhållande med någon dansk, rapporterar DR.

Är man i en relation med någon som är bofast i Danmark anses det vara ett giltigt skäl för inresa, när gränserna i dag öppnas mot Tyskland och Norden.

Enligt rikspolisen ska var och en få avgöra hur mycket information man vill dela med sig av.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Social distansering mellan människor som väntar på bussen i Solna centrum. Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

MSB: Färre uppger att de följer myndigheternas rekommendationer

Omkring en av tio följer myndigheternas rekommendationer i lägre grad än tidigare, enligt en Sifo-undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) presenterade på dagens pressträff om coronaläget.

Fortfarande svarar åtta av tio att de följer rekommendationerna i lika hög grad som för ett par veckor sedan.

– Fortsätt med det, håll ut, håll avstånd, håll kontakten med någon som kan behöva det och var en del av lösningen, säger Svante Werger, rådgivare på MSB.

2 tim
Anders Tegnell/illustrationsbild. TT
undefined

Tegnell vill se fler undantag från äldres besöksförbud

Smittspridningen bland de allra äldsta har inte minskat till följd av besöksförbudet på äldreboenden, som Folkhälsomyndigheten förväntat sig. Därför vill nu statsepidemiolog Anders Tegnell tillåta fler undantag från förbudet, rapporterar TT.

– Man har kanske varit lite för restriktiv (...) Är det personer som mår väldigt dåligt av att vara isolerade tycker jag verkligen att man ska fundera på att medge undantag.

Han menar dock att det fortsatt är viktigt att vara väldigt försiktig med kontakter med den här gruppen.

4 tim
Almedalsveckan i Visby/Peter Lindvall.  TT
undefined

Regiondirektör: ”Gotland får inte samma spelregler”

Reserestriktionerna är orimliga för Gotlands del, anser regiondirektören Peter Lindvall. I en intervju i P1-morgon säger han att riktlinjerna om att resa maximalt två timmar i bil från hemmet gör att Gotland inte ses som en del av Sverige.

– Alla vet att det tar mer än två timmar att ta sig med bil till Gotland om man också ska ta färjan.

Han tycker att regeringens linje gör att Gotland inte får samma spelregler som övriga landet. Gotland har under våren sett en total inbromsning av antalet besökare.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Utdelningsförbud kullkastar företagens krisplaner

Tillväxterkets skärpta utdelningsförbud tvingar företagen att riva upp sina krisplaneringar, skriver DI.

Ett av dem är it-konsultbolaget Biolit som innan utdelningsdebatten briserade permitterade sina anställda på 60 procent och samtidigt tog ut den minsta utdelningen på tre år.

– Tyvärr behöver vi hålla extra möten för att gå igenom uppsägningar. Vi måste se över lönsamheten eftersom permitteringsstödet dras in, säger Martin Östling, som är vice vd till tidningen.

Som sten på bördan gäller det indragna permittierngsstödet vid utdelningar retroaktivt från den 16 mars. Samtidigt förblir många frågor besvarade. Tillväxtverket är exempelvis förtegna om företag fortfarande har rätt till stödet om man drar tillbaka utdelningarna.

Bemanningsföretaget Veterankraft, som har permitterat större delen av den fasta personalen, har också fått rita om krisplanerna. Peter Ahlberg, vd och grundare av bemanningsbolaget Veterankraft riktar skarp kritik mot regeringens kappvändning vad gäller företagsstöd.

– Våra politiker har begränsad insikt i och förståelse för hur det är att bedriva små och medelstora företag. Det är oerhört svårt att navigera i system, när det kommer nya besked efterhand, säger Ahlberg.

2 tim
Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Statens stöd till företagen är felkonstruerat

”Systemet med korttidspermittering spelar en avgörande roll för Sveriges möjligheter att ta sig ur krisen. Därför är det viktigt att diskutera det”, skriver Nima Sanandaji i ett gästinlägg på SvD:s ledarsida.

Han menar bland annat att systemet är krångligt samt att regeringen ”bestraffar” framgångsrika verksamheter då företag som gör utdelning inte får ta del av stödet.

Dessutom får enskilda näringsidkare endast begränsat stöd i Sverige, till skillnad från Tyskland, Nederländerna, Estland, Lettland, Litauen, Danmark och Norge.

”Systemet är kort och gott felkonstruerat. Staten behöver växla om till en konstruktiv ton, och i samråd styra upp så att korttidspermitteringen blir en bra lösning för alla företag”, konstaterar han.

14 min
Eriksson och Lövin. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Biståndspaket på 380 miljoner ska dämpa krisen

Ett nytt stödpaket på sammanlagt 380 miljoner kronor som ska stödja det internationella arbetet mot covid-19 har presenterats av vice statsminister Isabella Lövin och ministern för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson (båda MP).

– Det här är möjligt genom en omfördelning inom biståndet. Coronakrisen ställer nya krav på biståndet. Konsekvenserna av pandemin har ofta blivit allvarliga innan själva pandemin har drabbat. Sveriges ledande roll inom biståndet blir ännu viktigare nu, säger Lövin.

Pengarna fördelas över flera olika organ. FN:s fond för katastrofbistånd, Världslivsmedelsprogrammet och Sida får 100 miljoner kronor vardera. 50 miljoner kronor har öronmärkts för WHO och 30 miljoner kronor till IMF:s katastroffond för skuldavskrivningar.

4 tim
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer