Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya rökförbudet

Larmet: Därför ökar krogbråken efter rökförbudet

En våg av hot, våld och skräck sköljer in över landet, larmar krogsverige. Situationen har förvärrats efter det nya rökförbudet, menar ordningsvakten Christer Jansson som nu tvingas lägga 40 procent av sin arbetstid på att avvisa rökare. ”Självklart går det ut över säkerheten. Vi har tappat kontrollen”, säger han till fPlus.

Hot, våld och skjutningar. Den senaste tiden har flera allvarliga våldsdåd riktats mot krogpersonal runt om i landet. Inte minst ordningsvakter vittnar om upptrappningen. Och rädslan finns där även efter jobbpasset, när det är dags för hemgång. ”Det är folk som har förföljt mig. Jag brukar ha min teleskopbatong när jag går hem”, berättade en ordningsvakt för Aftonbladet häromdagen.

I vissa fall handlar det om kriminella gäng som skapar kaos och stök i krogmiljön, men kanske ännu oftare handlar det om berusade eller drogpåverkade människor som ”aldrig tar ett nej”, menar flera ordningsvakter och krögare. Att krogpersonal, och framför allt vakter, utsätts för våld och hot är inte ett nytt fenomen, även om det saknas exakta siffror på hur många som utsätts. Mörkertalet är stort.

Värre efter nya rökförbudet

Men situationen har blivit värre efter att det nya rökförbudet infördes den 1 juli, berättar ordningsvakten Christer Jansson på företaget Gävleborgs bevakning för fPlus. I dag lägger han 40 procent av sin arbetstid på att säga till, avvisa och mota bort rökare från krogmiljön. Självklart går det ut över säkerheten, vi hinner ju inte med våra ”egentliga uppgifter”, betonar han.

– Vi har tappat kontrollen. I slutändan är det krögarna och gästerna som drabbas av mer stök, bråk och säkerhetsfaror. När vi springer runt och jagar rökare kan gäster skada sig, det kan bli bråk, ja hela krogen kan ju brinna upp. Det är en livsfarlig situation helt enkelt, säger han.

Trivs inte med att vara rökpoliser

Flera krögare bekräftar bilden. Serkan Citak som driver The Pub i Kristinehamn menar att rökförbudet har blivit en säkerhetsrisk. Han har haft stora problem att hålla ordning i och runt sin krog, berättar han för Nya Kristinehamns-Posten. Precis som flera andra krögare som fPlus har intervjuat har han blivit en slags rökpolis. En roll som han inte trivs med.

– När folk har druckit några öl är alla kungar och det är svårt att hantera då, säger han.

Christer Jansson har jobbat som ordningsvakt i nästan 30 år, men säger att situationen aldrig varit så illa som efter att rökförbudet infördes. Oavsett vad folk tycker om själva rökandet, så kan man konstatera att lagstiftarna inte har tänkt igenom konsekvenserna innan de klubbade igenom lagen, menar han. Flera företagare som fPlus tidigare har intervjuat vittnar om samma sak.

– Det här är ju helt orimligt. Man blir tvungen att anlita en vakt på natten. Det är så korkat att jag inte står ut, säger stjärnkrögaren Christian Hellberg om att krögare tvingas bli rökpoliser även efter stängning.

Kritiken: Lagstiftarna har inte tänkt hela vägen

Flera är positiva till en rökfri tillvaro, men att krögare, handlare och nu ordningsvakter ska lägga all vaken tid på att jaga rökare kan inte ha varit tanken. Det är två delar i det här som är problematiska, enligt Christer Jansson.

– Krögarna måste jaga och säga till rökarna men de får inte avvisa personer som befinner sig precis utanför krogens gräns. Det är det bara vi och polisen som har rätt att göra, och polisen prioriterar annat. Jag tror inte att de har åkt ut på ett enda sådant här ”ärende”. Ytterligare en dimension är att vi bara har tillstånd att ingripa på vissa platser i kommunen. I vissa krogmiljöer får vi inte agera enligt ordningslagen, eftersom vi där bara klassas som vanliga väktare, säger han.

Dessutom finns det inget avstånd bestämt för hur långt rökförbudet sträcker sig.

– Är det ok att stå en centimeter utanför uteserveringen och blåsa in rök i krogmiljön? Det är sådana diskussioner jag lägger min tid på. ”Vad ska du göra åt det” får jag till svar. Det hade varit lättare om det gick att hänvisa rökarna till en tillåten rökplats, kanske en rökruta. Det här är ju absurt, fortsätter han.

”Rökförbudet behöver ses över”

Under tiden blir krogmiljön allt stökigare och våldsam, inte minst inomhus på krogarna, enligt Christer Jansson.

– Jag är övertygad om att allmänheten tycker att ordningsvakternas resurser behövs till annat här i samhället, säger han.

Stefan Lundin, chefsjurist på arbetsgivarorganisationen Visita, har noterat uppgifterna om utvecklingen och anser att tillämpningen av det nya rökförbudet behöver ses över.

– Under hösten kommer vi att närmare undersöka hur rökförbudet påverkar våra medlemmar, säger han.

Men problemen kring rökförbudet upplevs olika i olika delar av Sverige. I exempelvis Danderyd har kommunen inte fått in en enda anmälan om att någon har brutit mot förbudet.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer