Elizabeth Warren, Joe Biden, Pete Buttigieg. TT
Amerikanska valet 2020

Lär känna kandidaterna! De vill utmana Trump 2020

En juridikprofessor, en entreprenör och en borgmästare för en liten stad i Indiana finns bland de 18 som meddelat att de vill bli Demokraternas presidentkandidat i valet nästa år.

Lär känna kandidaterna lite närmare nedan.

Charlie Neibergall / TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden

Född 1942 i Pennsylvania. Blev efter mer än 35 år i senaten Barack Obamas vicepresident 2009. Har två misslyckade presidentkandidaturer bakom sig, 1988 och 2008.

Biden ses som en rutinerad politiker som har starkt stöd bland vita och svarta arbetarväljare. Biden har profilerat sig som motsatsen till Donald Trump och talar ofta om att återupprätta USA:s anseende globalt. Han anses inte stå lika långt till vänster som exempelvis Warren och Bernie Sanders, och betonar vikten av att samarbeta med Republikanerna.

Matt York / TT NYHETSBYRÅN

Elizabeth Warren

Född 1949 och uppvuxen i Oklahoma. Har arbetat som juridikprofessor och forskare inom bland annat konkursrätt. Blev 2013 vald till senator för delstaten Massachusetts.

Anses tillhöra vänstern inom det demokratiska partiet och har gått till val på att högre utbildning och sjukvård ska vara avgiftsfritt. Ett av hennes mest uppmärksammade förslag är att techjättar som Facebook, Google och Amazon ska brytas upp.

JOHANNES EISELE / AFP

Bernie Sanders

Född 1941 i New York. Flyttade till Vermont i slutet av 1960-talet och blev borgmästare i staden Burlington 1981. Sanders blev invald i representanthuset 1990 och tjänstgjorde där till 2007, då han blev senator för Vermont.

Tillhör vänsterfalangen inom Demokraterna och har ett stort stöd från unga efter primärvalsstriden mot Hillary Clinton 2016. Brinner för ekonomisk jämlikhet och går till val på avgiftsfri sjukvård och utbildning. Sanders drabbades av en hjärtinfarkt i oktober, vilket gjorde att hans höga ålder hamnade i fokus.

Steve Marcus / TT NYHETSBYRÅN

Pete Buttigieg

Född 1982 i South Bend, Indiana, utbildad på Harvard och Oxford och har en bakgrund i den amerikanska flottan. Är borgmästare i South Bend sedan 2012.

Buttigieg är den yngsta kandidaten, öppet homosexuell och populär bland vita, progressiva väljare. Han har haft svårare att attrahera svarta väljare bland annat på grund av spänningar mellan polis och afroamerikaner i South Bend.

Buttigieg har distanserat sig från Warren och Sanders genom att motsätta sig ett sjukvårdssystem där privata försäkringsalternativ försvinner.

Andrew Yang CARLO ALLEGRI / TT NYHETSBYRÅN

Andrew Yang

Andrew Yang, född 1975, är kandidaten utan politisk erfarenhet – som först räknades ut. Han är en entreprenör och ses som företagsvänlig.

Yangs stora politiska förslag är införandet av en basinkomst som han menar ska rädda ekonomin när automatiseringen gör allt fler människor arbetslösa. Enligt hans förslag ska inkomsten vara 1 000 dollar per månad, och förslaget ska finansieras delvis med skatter.

Förslaget ses som radikalt men har lett till att Yang, som är bland de mest okända kandidaterna, har fått uppmärksamhet.

Amy Klobuchar Robert F. Bukaty / TT NYHETSBYRÅN

Amy Klobuchar

Född 1960 och uppvuxen i Minneapolis. Klobuchar har varit senator för Minnesota sedan 2007 men blev känd för en större skara amerikaner under utfrågningen av domaren Brett Kavanaugh 2018. Hennes profilfråga är en stor satsning på att ta itu med psykisk ohälsa och missbruksproblematik.

Klobuchar betraktas som en mittenkandidat och har ifrågasatt hur realistiska Elizabeth Warrens och Bernie Sanders förslag är.

Cory Booker. Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN

Cory Booker

Född 1969 i Washington DC. Booker har varit borgmästare i Newark, New Jersey, och är sedan 2013 senator för New Jersey. Han har länge setts som ett stjärnskott i det demokratiska partiet, framför allt för sin retoriska skicklighet.

Booker har marknadsfört sig själv som en person som kan ena landet och överbygga sprickorna mellan högern och vänstern. Politiskt står han till vänster inom Demokraterna, bland annat stödjer han förslaget om avgiftsfri sjukvård.

Tulsi Gabbard. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN

Tulsi Gabbard

Född 1981 på Amerikanska Samoaöarna. Gabbard har en bakgrund inom armén och tjänstgjorde bland annat under kriget i Irak. Hon sitter i representanthuset för Hawaii sedan 2013.

Tulsi Gabbard har fått hård kritik för att hon träffat Syriens president Bashar al-Assad och har av Hillary Clinton anklagats för att gå Rysslands ärenden, något hon själv kraftigt avfärdar. Gabbards kandidatur har präglats av hennes utrikespolitiska ställningstaganden. Hon var bland annat starkt emot USA:s närvaro i Syrien.

Tom Steyer. John Locher / TT NYHETSBYRÅN

Tom Steyer

Född 1957 i New York. Steyer har en bakgrund inom näringslivet där han blivit dollarmiljardär genom sitt arbete i bank- och aktiemäklarbranschen. Han har ingen politisk bakgrund men har under de senaste åren varit en av Demokraternas största bidragsgivare.

Steyer har lanserat sig själv som en progressiv och i vissa frågor radikal kandidat. Han föreslår bland annat en särskild skatt för USA:s allra rikaste och vill utöka antalet domare i USA:s högsta domstol.

Rick Scuteri / TT NYHETSBYRÅN

Michael Bloomberg

Född 1942 i Massachusetts. Bloomberg har framförallt profilerat sig i klimatfrågan och är ett välkänt ansikte för många väljare efter sin tid som affärsman och borgmästare i New York.

Mediemiljardärens kampanj är välfinansierad och spekulationerna om hans kandidatur har cirkulerat länge. Han sticker dock ut genom att det inte alltid varit självklart vilken sida han ska kandidera för. Han ses som företagarvänlig och närmre republikanerna i ekonomisk politik än hans demokratiska konkurrenter.

John Locher / TT NYHETSBYRÅN

Michael Bennet

Född 1964 i indiska New Delhi. Hans pappa var diplomat och arbetade bland annat på USA:s ambassad i Indien. Bennet är senator i Colorado sedan 2009 och ses som en kandidat i Demokraternas mittfåra.

Han har försökt locka väljare på landsbygden och vill bland annat skapa ekonomiska incitament för lantbrukare som vill göra klimatvänliga investeringar.

Julián Castro John Locher / TT NYHETSBYRÅN

Julián Castro

Född 1974 i Texas. Julián Castro var bostads- och stadsutvecklingsminister i Barack Obamas regering. Före det var han borgmästare för San Antonio i Texas. Castro hoppas att hans mexikanska ursprung ska kunna locka latinamerikanska väljare.

Han fanns också med bland spekulationerna kring vem som skulle bli vicepresident på den demokratiska sidan år 2016.

Castro har bland annat profilerat sig på migrationsfrågan och har varit en av de kandidater som vill göra det lättare för migranter att ta sig till USA.

Marianne Williamson  Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN

Marianne Williamson

Född 1967 i Texas. Marianne Williamson är författare till flera självhjälpsböcker och kallar sig andlig självhjälpsterapeut. 2014 kandiderade hon som oberoende till representanthuset utan att lyckas ta sig in.

Williamsons mest uppmärksammade vallöfte handlar om att den amerikanska staten ska betala skadestånd på 100 miljarder dollar för sin roll i slaveriet.

Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN

John Delaney

Född 1963 i New Jersey. Sitter sedan 2013 i representanthuset för Maryland. John Delaney har uppmärksammats för att ha besökt alla 99 distrikt i Iowa, som är startgropen för det demokratiska racet nästa år. ’

I övrigt har han haft svårt att fånga väljarnas uppmärksamhet trots att hans kampanj är välfinansierad.

John Locher / TT NYHETSBYRÅN

Deval Patrick

Född 1956 i Chicago. Tjänstgjorde i justitiedepartementet under Bill Clintons tid som president och var guvernör i Massachusetts mellan 2007 och 2015.

Patrick gav sig in primärvalet sent, den 14 november. Han har sagt att han vill driva en kampanj inspirerad av Barack Obamas presidentkampanj 2008. Patrick har i intervjuer sagt att han vill gå till val på att ena landet, snarare än att ideologiskt förändra det.

Läs mer

Toppnyheter

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

”Beklagligt att några LO-förbund väljer att lämna förhandlingarna”

Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, kritiserar att de fem LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna lämnar LAS-förhandlingarna med arbetsgivarna.

– Det är beklagligt att några LO-förbund väljer att lämna förhandlingarna om trygghet och omställning. Vår ambition är fortfarande att driva förhandlingarna i hamn med både PTK och LO, säger Mattias Dahl.

Han fortsätter:

– Samtidigt blir det märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till. Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början.

Mattias Dahl understryker att det förs långt gångna diskussioner om förbättringar på flera områden som är viktiga för LO: s medlemmar.

– Det rör sig om bland annat kompetensutveckling samt omställning vid arbetslöshet.
– Om inte parterna klarar att ta ansvar för förhållanden och regler på arbetsmarknaden så ökar risken för större politiskt inflytande och reglering. Det vore en mycket olycklig utveckling som inte skulle vara bra för vare sig arbetstagare eller arbetsgivare, säger Mattias Dahl.

2 tim
Arkivbild.  Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem LO-förbund drar sig ur LAS-förhandlingar

De fem LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna lämnar förhandlingarna med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv om anställningsskydd och omställning, erfar Ekot.

Anledningen ska vara att parterna ville göra mer långtgående förändringar än utökade undantag från turordningsreglerna.

– Nu har man gått för långt på ett antal punkter och då väljer vi att markera genom att kliva av och säga att vi som förbund inte längre är med i de här förhandlingarna, säger Sekos ordförande Valle Karlsson till Ekot.

Förhandlingarna startade efter att det stod klart att regeringen tillsammans med samarbetspartierna i enlighet med 73-punktsprogrammet vill göra förändringar i arbetsrätten.

4 tim
Mattias Dahl  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskt Näringsliv beklagar att LO-förbund hoppat av

Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl beklagar att fem LO-förbund hoppat av förhandlingarna med arbetsgivarna om anställningsskydd och omställning. I ett skriftligt uttalande till TT skriver han att det är märkligt att förbunden hoppar av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till:

”Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början”, skriver han.

De förbund som har hoppat av är LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna. Fackförbunden menar att arbetsgivarna gått alldeles för långt i sin avsiktsförklaring.

1 tim
Läs mer om Diskussionen om LAS
Jimmie Åkesson  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

SD störst bland manliga LO-väljare – går om S

Sverigedemokraterna ökar och når sin högsta siffra någonsin i gruppen LO-anslutna män. Det visar SCB:s nya statistik som visar väljarkårens partisympatier.

Enligt mätningen anser 33,2 procent av de manliga LO-väljarna att de står närmast Sverigedemokraterna, jämfört med 28,1 procent i mätningen som gjordes i maj. Sverigedemokraterna går därmed om Socialdemokraterna som får stöd av 30,3 av de LO-anslutna männen.

Av samtliga LO-anslutna väljare svarar 27,3 procent att de sympatiserar med SD, vilket kan jämföras med 22,8 procent i maj.

I förra veckan presenterades SCB:s statistik över valresultatet om det hade varit riksdagsval i november 2019. I den mätningen fick SD 22,6 procent.

1 tim
Stefan Löfven Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Löfven sitter säkert i sitt parti – men kanske inte i riksdagen

Socialdemokraterna kan pusta ut en aning eftersom man fortfarande med marginal är största parti – men faran är därmed inte över. Det menar Expressens inrikespolitiske kommentator Viktor Barth-Kron.

– Statminister Stefan Löfven sitter säkert i sitt eget parti men kanske inte i Sveriges riksdag, säger han när han analyserar dagens SCB-mätning i Expressen TV.

Barth-Kron menar att trycket ökar på att Vänsterpartiet ska pressa regeringen, vilket i sin tur kan äventyra januarisamarbetet och i förlängningen regeringsmakten.

SCB:s partisympatimätning kan verka som ett lugnande medel på Socialdemokraternas opinionspanik eftersom partiet i mätningen behåller positionen som Sveriges största parti, skriver SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson i en analys.

SVT:s Mats Knutson skriver att regeringspartier ofta ligger lågt i opinionen i det här skedet av en mandatperiod, men att S ändå har uppenbara problem med trovärdigheten i frågor som dominerar debatten, som brottslighet och invandringspolitik.

3 dec
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

DN/Ipsos: Större förtroende för SD:s politik

En mätning från DN/Ipsos visar hur förtroendet för SD:s politik stiger inom flera områden. Inom åtta av nio områden rankas partiet som topp tre, enda undantaget är området sjukvård. SD rankas som det parti väljarna har störst förtroende för inom invandring och området lag och ordning, något som även framgick av en Novus-undersökning i slutet av november. Samtidigt sjunker Socialdemokraterna på sju av de nio områdena.

6 dec
Läs mer om Opinionsläget
Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Långtidsarbetslöshet kan öka till högsta nivå på 20 år

Andelen arbetslösa och långtidsarbetslösa väntas öka de kommande åren, rapporterar Ekot som tagit del av en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

– Vi bedömer att vi kommer att nå den högsta nivån av långtidsarbetslösa sedan 1990-talet, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på myndigheten.

De bakomliggande orsakerna är konjunkturavmattningen som väntas urholka efterfrågan på arbetsmarknaden. De statligt subventionerade anställningarna har samtidigt blivit färre.

Arbetsförmedlingens prognos för 2020 och 2021 släpps i sin helhet senare i dag.

3 tim
Joakim Stymne.  Pontus Lundahl/TT
undefined

SCB bryter med Evry – ska samla in mer själva

Efter skandalen med felaktiga arbetslöshetssiffror bryter SCB med konsultfirman Evry och ska samla in mer statistik själva, rapporterar TT.

SCB gör redan i dag en del av datainsamlingen själva och kommer nu ”i viss utsträckning” att öka på den andelen, säger generaldirektören Joakim Stymne till TT.

Mängden statistik kommer att minska men enligt Stymne är det mer finfördelad statistik som kommer att försvinna. Den centrala statistik som är viktig för konjunkturbedömningar kommer SCB att kunna garantera, lovar Stymne.

– Det var inte bra att ha publicerat statistik som bidrog till att ge en felaktig bild, säger han.

12 nov
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Justitieutskottet lyssnar till riksrättsutredningens fynd.  Anna Moneymaker / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Nagelbitardag om riksrätt: Punkter mot Trump väntas

Demokraterna i justitieutskottet i USA:s representanthus väntas lägga fram två punkter där anklagelser formuleras mot landets president, rapporterar Washington Post. De kommer att handla om maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

Enligt CNN:s uppgifter kan ytterligare en punkt läggas till. Tanken är att hela representanthuset ska rösta om punkterna nästa vecka.

Beskedet kommer efter att riksrättsutredningens bevis lades fram för utskottet under en nio timmar lång presentation i går.

5 tim
Capitol Hill.  LOREN ELLIOTT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bevis presenteras i process mot riksrättsåtal

Representanthusets justitieutskott håller i dag en lång session då demokrater och republikaner ska presentera sina bevis för och emot att president Donald Trump bör ställas inför riksrätt. Anklagelsen mot presidenten är att han pressat Ukraina att utreda hans politiska motståndare Joe Biden och hans son.

Under utfrågningen ska politiker och advokater för bägge sidor höras och utfrågningen är ett första steg i vad som kan bli en process för att rikta ett formellt riksrättsåtal mot Trump. Advokaterna ska bland annat bedöma det material som Demokraterna tagit fram i sin utredning. Utskottets ordförande, demokraten Jerry Nadler, har öppnat för att utskottet kan rösta om formella åtalspunkter innan veckan är slut.

Utfrågningen började klockan 15.00 svensk tid och väntades pågå stora delar av kvällen.

Igår 13:55
Donald Trump och Jerry Nadler. TT
undefined

Vita huset: Utredningen ett hänsynslöst maktmissbruk

Vita huset tänker inte delta i representanthusets riksrättsutredning mot president Donald Trump. Det framgår av ett brev Vita huset-rådgivaren Pat Cipollone skickat till justitieutskottets ordförande Jerry Nadler, rapporterar amerikanska medier.

I brevet skriver Cipollone att utredningen saknar grund och är ett ”hänsynslöst maktmissbruk”.

”Du bör genast lägga ner utredningen och inte slösa bort mer tid”, skriver Cipollone vidare.

6 dec
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Nedgångarna tilltar – kraftigt tapp på börsen

Stockholmsbörsen backar tydligt på tisdagsförmiddagen. Efter en relativt lugn öppning har indexen tappat successivt och vid 10.15-tiden står de rejält på minus. Utvecklingen är liknande på de ledande Europabörserna.
• OMXSPI: –1,0 procent
• OMXS30: – 1,2 procent
Marknaden är nervig angående handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. USA:s tulldeadline närmar sig och om inget sker kan nya tariffer läggas på Kina på söndag.

– Helvetet kan braka loss om tullarna inte skjuts på framtiden, säger en analytiker till Bloomberg.

En annan osäkerhetsfaktor är det brittiska parlamentsvalet på torsdag.

Bland OMXS30-bolagen är det endast ABB som står på plus, om än marginellt. Aktien har fått positiva rekommendationer från Barclays, UBS och Kepler Cheuvreux.

Nent har meddelat personalbesparingar på 250 miljoner kronor samt vissa nedskrivningar. Aktien backar 3 procent.

2 tim
Ahn Young-joon / SCANPIX
undefined

Seoul mot strömmen på nedåtgående Asienbörser

De asiatiska börserna handlas mestadels ner under tisdagsmorgonen och följer därmed i nedgångarna på Wall Street på måndagskvällen. I Kina tyngs investerarnas humör av färsk makrodata.

Vid 05.15 svensk tid visar ledande index följande:
• Nikkei: −0,1%
• Shanghai: −0,2%
• Shenzhen: −0,2%
• Hongkong: −0,1%
• Kospi: +0,2%
I Kina har det kommit officiella inflationssiffror för november: Inflationen blev 4,5 procent på årsbasis och livsmedelspriserna rusade med drygt 19 procent.

På handelsfronten har det kommit signaler från USA om att de utökade tullarna som ska träda i kraft den 15 december troligtvis inte blir av. Det är USA:s jordbruksminister Sonny Perdue som i går sa till Bloomberg att han inte tror att höjningen blir av, utan att vi i stället kan få se vissa lättnader, skriver CNBC.

5 tim
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer