Joe Biden, Bernie Sanders och Elizabeth Warren. TT
Amerikanska valet 2020

Lär känna alla kandidater! De vill utmana Trump i höst

Nästan 30 demokratiska politiker har sagt att de vill bli president. När primärvalen nu är i full gång återstår fem personer, bland annat en tidigare vicepresident och en av världens rikaste människor.

Lär känna kandidaterna lite närmare nedan.

Joe Biden.  Charlie Neibergall / TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden

Född 1942 i Pennsylvania. Blev efter mer än 35 år i senaten Barack Obamas vicepresident 2009. Har två misslyckade presidentkandidaturer bakom sig, 1988 och 2008.

Biden ses som en rutinerad politiker som har starkt stöd bland vita och svarta arbetarväljare. Biden har profilerat sig som motsatsen till Donald Trump och talar ofta om att återupprätta USA:s anseende globalt. Han anses inte stå lika långt till vänster som exempelvis Warren och Bernie Sanders, och betonar vikten av att samarbeta med Republikanerna.

Elizabeth Warren Matt York / TT NYHETSBYRÅN

Elizabeth Warren

Född 1949 och uppvuxen i Oklahoma. Har arbetat som juridikprofessor och forskare inom bland annat konkursrätt. Blev 2013 vald till senator för delstaten Massachusetts.

Anses tillhöra vänstern inom det demokratiska partiet och har gått till val på att högre utbildning och sjukvård ska vara avgiftsfritt. Ett av hennes mest uppmärksammade förslag är att techjättar som Facebook, Google och Amazon ska brytas upp.

Bernie Sanders.  JOHANNES EISELE / AFP

Bernie Sanders

Född 1941 i New York. Flyttade till Vermont i slutet av 1960-talet och blev borgmästare i staden Burlington 1981. Sanders blev invald i representanthuset 1990 och tjänstgjorde där till 2007, då han blev senator för Vermont.

Tillhör vänsterfalangen inom Demokraterna och har ett stort stöd från unga efter primärvalsstriden mot Hillary Clinton 2016. Brinner för ekonomisk jämlikhet och går till val på avgiftsfri sjukvård och utbildning. Sanders drabbades av en hjärtinfarkt i oktober, vilket gjorde att hans höga ålder hamnade i fokus.

Tulsi Gabbard. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN

Tulsi Gabbard

Född 1981 på Amerikanska Samoaöarna. Gabbard har en bakgrund inom armén och tjänstgjorde bland annat under kriget i Irak. Hon sitter i representanthuset för Hawaii sedan 2013.

Tulsi Gabbard har fått hård kritik för att hon träffat Syriens president Bashar al-Assad och har av Hillary Clinton anklagats för att gå Rysslands ärenden, något hon själv kraftigt avfärdar. Gabbards kandidatur har präglats av hennes utrikespolitiska ställningstaganden. Hon var bland annat starkt emot USA:s närvaro i Syrien.

Michael Bloomberg.  Rick Scuteri / TT NYHETSBYRÅN

Michael Bloomberg

Född 1942 i Massachusetts. Bloomberg har framförallt profilerat sig i klimatfrågan och är ett välkänt ansikte för många väljare efter sin tid som affärsman och borgmästare i New York.

Mediemiljardärens kampanj är välfinansierad och spekulationerna om hans kandidatur har cirkulerat länge. Han sticker dock ut genom att det inte alltid varit självklart vilken sida han ska kandidera för. Han ses som företagarvänlig och närmre republikanerna i ekonomisk politik än hans demokratiska konkurrenter.

Läs mer

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer