ISAAC LAWRENCE / AFP
Hongkongprotesterna

Lam: ”Ett land, två system” kan fortsätta efter 2047

Hongkongs Pekingstödda ledare Carrie Lam säger att de särskilda friheter som finns i regionen kan fortgå efter 2047 så länge stadens ungdomar inte förstör dem med ”tillfälliga missförstånd”. Det säger hon i årets första framträdande i parlamentet under torsdagen.

– Det finns skäl att tro att ”ett land, två system”... inte kommer att förändras efter 2047, säger hon och syftar på den tidsfrist på 50 år som angavs när Hongkong överlämnades av britterna 1997.

Månader av demokratiprotester har präglat Hongkong. De utlöstes av ett lagförslag om utlämning av brottslingar till Fastlandskina, vilket setts som ett tecken på Pekings allt hårdare grepp om regionen.

Enligt en undersökning som Hong Kong Public Opinion Research Institute gjorde för Reuters räkning i december stöds demonstrationerna av 59 procent av Hongkongs befolkning.

Peking har förnekat inblandning och beskyllt västvärlden för oroligheterna.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer