Den treåriga flickan Esmeralda, även kallad ”Lilla hjärtat” Privat
Treåringens död i Norrköping

Lagrådet underkänner förslag på Lex lilla hjärtat

Lagrådet underkänner socialutskottets förslag på lex Lilla hjärtat som syftar till att stärka tvångsvårdade barns rättigheter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt Lagrådet måste barn och ungas relation till sina biologiska föräldrar beaktas, men socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson vill ändå att riksdagen ska gå vidare mot en lagstiftning.

– Vi måste gå från ett läge där föräldrar har större rättigheter än barn, därför är det viktigt att vi hittar en lagstiftning som är hållbar, säger hon till radion.

Bakgrunden till förslaget är fallet där en treårig flicka kallad Lilla hjärtat efter en längre tid i fosterfamilj. Att hon riskerade att ta skada av att lämna familjen var inte ett tillräckligt skäl för att låta henne stanna.

Tidigare

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
En stor del av de äldre är noga med att undvika andra. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

70-plussare duktiga på att följa rekommendationerna

Personer över 70 är duktiga på att följa myndigheternas rekommendationer om att hålla sig för sig själva under coronapandemin. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet där människor själva har fått skatta hur för väl de följer riktlinjerna.

Åtta av tio 71-åringar i undersökningen uppger att de undviker sociala kontakter.

– Det är ganska oschysst att säga att de äldre inte följer myndighetens rekommendationer för det ser vi klart i vår forskning att de faktiskt gör, säger Pär Bjälkebring, en av forskarna bakom undersökningen.

Igår 14:47
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige