TT/Mostphotos
Den svenska konjunkturen

Lågkonjunkturen är här: ”Mycket värre än väntat”

Smällen kom plötsligt och brutalt. Och det är precis nu det händer. ”Jag är självfallet orolig”, säger en av de företagsledare som Arbetsmarknadsnytt har pratat med.

Oktober blev ödesmånaden – nu är lågkonjunkturen här med full kraft, menar flera företagare som Arbetsmarknadsnytt har pratat med. Bransch efter bransch rapporterar nu om kraftiga nedgångar. Sveriges Arkitekter, vars bransch utgör en tidig konjunkturindikator, rapporterar om en bruten uppgång och papperstillverkaren Stora Enso rapporterade i dag (den 29 oktober) om ett oväntat stort vinstfall för tredje kvartalet. 

För industrin kom lågkonjunkturen hårdare än väntat. Leax AB i Falun varslade för en vecka sedan (onsdagen den 23 oktober) 25 av sina anställda. Företaget tillverkar axlar och är underleverantör till den tyngre fordonsindustrin, en bransch som historiskt har varit en viktig barometer för kommande lågkonjunkturer.

– Jag är självfallet orolig. Vi hade indikationer på en nedgång runt 10–15 procent efter semestern. Men det blev mycket värre än väntat, hela 30 procent, och det kom plötsligt, säger Hans Jansson, vd på Leax i Falun.

Kommer med full kraft

Vad tappet i efterfrågan beror på har han svårt att svara på men menar att det kan bero på oro vad gäller handelskrig mellan Kina och USA samt osäkerheten med brexit, samt sanktioner mot vissa länder i Mellanöstern.

– Kanske är det lågkonjunkturen som nu kommer med full kraft. Vi ser ju en sättning i konjunkturen och vi ser den lägre nivån på efterfrågan så långt vi kan. Vi måste anpassa oss genom att varsla, helt enkelt, säger Hans Jansson.

Det är främst personal på LO-sidan som berörs och företagsledningen förhandlar med IF Metall. Men Leax reducerar även på tjänstemannasidan, då främst genom naturliga avgångar och föräldraledighet.

– Det är ett jättetråkigt besked att lämna. Vi är ett tillväxtorienterat företag och detta är ju inte vad man kallar tillväxt. Det är en inbromsning och det skapar oro. Vi ser ingen förbättring inför framtiden heller. Det är mycket tråkigt, säger Hans Jansson.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer