Det svenska skattetrycket

Låginkomsttagare allt mer skeptiska till skatter: ”En amerikanisering av Sverige”

I takt med att dolda skatter synas allt mer sprider sig missnöjet till nya inkomstgrupper, menar ekonomer som fPlus har pratat med. Nu vittnar de om en ny trend där låginkomsttagare blir allt mer skeptiska mot höga skatter.

Denna ”trend” i inställning till skatter kallar Christian Ekström, vd för Skattebetalarnas Förening, för en ”amerikanisering” av Sverige.

– Vi ser en början av en ”amerikanisering” av det svenska politiska landskapet som liknar hur rika på öst- och västkusten, som har ”råd” med högre skatter, röstar på Demokraterna medan de fattigare i centrala USA röstar på Republikanerna, berättar han.

Allt fler får upp ögonen

Historiskt har svenskar över lag haft en relativt tolerant inställning till skatter. Det beror enligt Christian Ekström på att många skatter har varit och är dolda. Nu börjar dock allt fler människor få upp ögonen för vad de betalar i skatt, särskilt när information sprids via sociala medier. Bensinupproret är ett exempel på det.

– Nu när bensinpriset är högt, och två tredjedelar av det utgörs av skatt, blir folk förbannade. Samma sak med elskatten. Många börjar fundera på ”vad får jag för pengarna?”, säger Christian Ekström och fortsätter:

– Ilskan växer i takt med att man har små marginaler som äts upp av skatten och samtidigt ser att grundläggande offentlig service fallerar. Man är utlämnad på ett annat sätt som låginkomsttagare.

Enligt den nya rapporten ”Vad styr svenskarnas attityder till skatter?”, skriven av forskarna Spencer Bastani och Daniel Waldenström och publicerad i Ekonomisk Debatt, finns det en korrelation mellan universitetsutbildning och stödet för skatter. Christian Ekström har också noterat den trenden men vill nyansera bilden.

– Många välutbildade är offentliganställda som har råd att signalera. Däremot är de ofta emot höga marginalskatter – har man en hög inkomst så slår höga marginaler direkt, säger han och fortsätter:

– Högutbildade är mer inställsamma mot kommunalskatter för att de anser att ”alla ska bära sin del av bördan”. Men jag hade studsat till om de hade velat ha högre marginalskatter.

Få vet vad de betalar

Precis som Christian Ekström nämner Bastani och Waldenström i sin rapport att en anledning till att högutbildade stöttar skatter i högre utsträckning kan vara för att de oftare är offentliganställda och därför beroende av skattefinansiering. En annan teori som författarna för fram är att det också kan vara så att högutbildade är mer medvetna om vad skattepengarna används till. Den förklaringen är dock Christian Ekström mer skeptisk till. Han säger i stället att kunskapen om skatter generellt sett är låg i Sverige.

– Skälet till att jag inte tror att det är så är för att det är få som vet hur mycket de betalar i skatt, oavsett vad de har för utbildningsbakgrund. Svenskt Näringsliv gjorde en undersökning för inte så länge sedan som visade att tre av fyra underskattar hur mycket skatt de betalar.

– Många vet inte heller helt vad skattepengarna går till. Hur många är det som känner till att 90 till 135 miljarder kronor varje år slösas bort på grund av dåliga offentliga upphandlingar? Det offentliga tar ut ungefär 2 000 miljarder i skatter så det är nästan en tjugondel som slösas.

”Bästa sättet att förstå är att driva företag”

Något annat som sticker ut i rapporten är att de höginkomsttagare som tillhör den översta tiondelen av inkomstfördelningen är den grupp som är mest emot alla typer av skatter.

– De som tjänar allra mest är medvetna om hur mycket skatt de betalar, säger Christian Ekström.

– Jag gissar att många av höginkomsttagarna är företagare och det bästa sättet att förstå hur mycket man betalar i skatt är att driva företag.

Christian Ekström, vd för Skattebetalarnas Förening.

”Betalar mest där servicen är svagast”

Charlotta Mellander, nationalekonom på Internationella Handelshögskolan i Jönköping, med inriktning på regionala frågor, har i forskarbloggen ”Vertikals” uppmärksammat det faktum att kommunalskatten ofta är högre i kommuner där bland annat utbildningsnivån hos arbetskraften i genomsnitt är lägre, befolkningen minskande och ohälsotalen högre.

– Kommunalskatten är kanske den starkaste signalen utåt om hur det går för en kommun, berättar hon och fortsätter:

– Överlag så betalar man mycket mer i skatt på platser där kanske den offentliga servicen är som svagast. Det där är ju själva dilemmat i det hela. Att man kanske känner att man betalar ganska mycket men får ganska lite tillbaka.

Hög kommunalskatt kan verka avskräckande

Charlotta Mellander säger att om grundläggande service inom välfärden — som vården, skolan och även statliga polisen – inte lyckas tillgodose kommuninvånares behov finns det en risk för missnöje med situationen. Detta gäller för såväl låginkomsttagare som höginkomsttagare.

För personer med många valmöjligheter kan dock kanske en hög kommunalskatt verka avskräckande om man samtidigt känner att utvecklingen på platsen går svagt, menar Charlotta Mellander.

– Migrationsstudier visar att i allmänhet så är de som har högre utbildning mer benägna att flytta eftersom deras arbetsmarknad ofta är större och man kan ha mer att tjäna på att byta bostadsort, säger hon.

Samtidigt tillägger hon att faktorer som ålder, utbildningsmöjligheter och löneutveckling är mer avgörande för utflyttning än att undkomma höga kommunalskatter.

Betyder det att det går att höja kommunalskatterna hur mycket som helst?

– Det finns säkert en smärtgräns. Men jag tror att det i hög grad handlar om just balansen mellan känslan av hur mycket man får för det man betalar in. Den största problematiken uppstår när det blir en obalans mellan dem två.

Charlotta Mellander, nationalekonom på Handelshögskolan i Jönköping. Foto: Anna Hållams

Toppnyheter

Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Idag 16:11
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

Idag 17:26
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att han och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

Idag 16:51
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Krisen kan sluta med riksrätt för Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter hävda att coronavirusets farlighet är överdrivet – samtidigt som han vet att det är de gamla som löper störst risk att dö. Bolsonaro vill helt enkelt undvika en ekonomisk kris, som i sin tur skulle skada hans chanser att bli återvald. Det skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är inne på samma spår, att Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder först och främst handlar om ekonomi. ”Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt”, skriver han.

I värsta fall skulle coronakrisen kunna leda till att Bolsonaro avsätts i en riksrättsprocess. I Brasilien är riksrätten politisk – och kan bli verklighet om presidenten förlorar sitt parlamentariska stöd. ”Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt”, konstaterar Feiler.

4 tim
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
undefined

Helsingforsregion isoleras – polis vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Idag 04:26
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt