Den turbulenta bomarknaden

Läge att pressa bolåneräntan – så gör du

Den ökade konkurrensen krymper bankernas vinster på bolånen. Det är läge att förhandla om lånen, det går att pressa räntan än mer.

Bankernas lönsamhet på bolånen fortsätter att krympa, visar Finansinspektionens nya statistik. Och har så gjort sedan toppen vintern 2017/2018.

– Ett sätt och se på det är att den (lönsamheten) gick upp väldigt mycket innan dess, säger FI:s chefsekonom Henrik Braconier.

De rörliga utlåningsräntorna (tre månader) låg i genomsnitt stilla under fjärde kvartalet, men bankernas egna upplåningskostnader ökade något, enligt Finansinspektionens återkommande mätningar av bankernas vinstmarginaler på bolån. Sammantaget gjorde det att den så kallade bruttomarginalen sjönk med 0,05 procentenheter till 1,37 procent, jämfört med kvartalet före.

Nya aktörer

Sedan december 2017 då bankernas bruttomarginal var som högst, 1,71 procent, har marginalerna därmed sjunkit med 0,34 procentenheter. Som lägst låg marginalerna strax över 0,2 procent runt tiden för finanskrisen 2008/2009, men så lågt lär det inte bli igen, enligt Braconier.

– Det har blivit ett starkare konkurrenstryck, nischbankerna har tagit marknadsandelar och nya aktörer på bolånemarknaden har kommit in, säger Henrik Braconier om de krympande bankvinsterna.

Jämförelsetjänsterna är en annan typ av ny aktör, de har vuxit upp som svampar senaste åren, men huruvida de pressar räntorna generellt är svårt att säga, enligt FI.

– Men de ger folk en fingervisning, om jag byter bank kan jag få lägre ränta, säger Braconier.

Pengar att tjäna

Men trots det går det att pressa bankerna mer. Det gäller att hela tiden vara vaksam och aktiv, gamla rabatter kan ha smugits bort. Och kanske speciellt gäller det de kunder som suttit still i bolånebåten de senaste åren. Enligt FI är bankernas vinstmarginaler fortfarande relativt goda.

– Lönsamheten i bankernas bolåneaffär är fortfarande hög, säger Braconier.

Fakta: Bruttomarginalen

Bankernas bruttomarginal kan översättas med bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad.

Mellan kvartal tre och fyra 2019 sjönk marginalen med 0,05 procentenheter till 1,37 procent.

Som högst låg den på 1,71 procent i december 2017.

Källa: Finansinspektionen

Toppnyheter

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom / illustrationsbild TT
Coronavirusets spridning

Analyser: WHO fega efter att tidigare ha ropat varg

Att WHO inte kallar det nya coronavirusets utbrott för en pandemi säger mer om WHO än om själva viruset, skriver Bloombergs Therese Raphael i en analys. En anledning till det kan vara att organisationen tidigare anklagats för att ropa varg och nu överkompenserar – något som hotar att underminera WHO:s trovärdighet, argumenterar Raphael.

DN:s medicinreporter Amina Manzoor menar dock att vi, åtminstone i Sverige, måste våga lita på våra expertmyndigheter eftersom de ”har tillgång till mycket mer information än vad vi andra har”. Manzoor skriver att hon förutsätter att svenska myndigheter planerar och övar för hur ett scenario med betydligt fler coronafall än i dag ska hanteras.

Michael Knights, medarbetare vid Washington Institute for Near East Policy, skriver i Politico att världen bör vara minst lika orolig över virusets etablering i Iran som spridningen till Europa och USA. Detta eftersom Iran är ”den geografiska hörnstenen som förbinder Asien, Eurasien, Arabiska halvön och Levanten”.

2 tim
Scott Morrison. TT
undefined

Australien: Vi har fått rådet att förbereda för pandemi

Allt tyder på att utbrottet av det nya coronaviruset är på väg att bli en pandemi, säger Australiens premiärminister Scott Morrison enligt flera medier.

Morrison meddelade tidigt på morgonen att Australien har inlett en krisplan för att hantera virusutbrottet, trots att WHO inte klassar utbrottet som en pandemi än.

– Råden vi har fått i dag är att allt tyder på att vi snart kommer att träda in i en pandemisk fas, säger premiärministern.

Idag 05:50
Läs mer om Coronavirusets spridning
Stefan Löfven/Annie Lööf TT
Framtidens pensioner

Pensionshöjning hotar att spräcka januariavtalet

Det pågår en konflikt mellan regeringen och C och L om att höja pensionerna, rapporterar Aftonbladet.

Enligt uppgifter till tidningen vill S och MP höja pensionerna med 600 kronor för de med låg ersättning, något som de borgerliga samarbetspartierna inte har gått med på.

Höjda pensioner är en av punkterna som finns med i januariavtalet.

– Om det inte blir någon pensionshöjning så ser vi inte att det finns något januariavtal. Här går en tydlig gräns för oss, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), till Aftonbladet.

3 tim
Roland Magnusson / Roland Magnusson
undefined

”Pensionsspara, ungdomar – annars är er framtid mörk”

Dagens unga är bättre på spara än äldre generationer. Men de gör det på fel sätt vilket riskerar att tunna ut pensionen i framtiden. Det skriver Karin Pihl på GP:s debattsida.

I stället för att spara på sparkonto, som i dagens lågräntenivå inte ger någon avkastning alls, måste unga bli bättre på att fondspara. Eftersom tidshorisonten är 30-40 år, går det att kosta på sig att ta lite risker med placeringen av pengarna.

Ett annat hinder för unga att bygga en bra pension är det sena inträdet på arbetsmarknaden.

Andra problem är att dagens flexibla arbetsmarknad skapar dåliga villkor för en bra tjänstepension medan bostadsproblematiken leder till att en stor andel av lönen går åt att betala upptrissade andrahandshyror.

Men pensionen kan inte enbart lösas av kloka val från hushållen. Även staten måste vara bättre på att premiera sparande. Dessvärre har staten gjort tvärtom genom att underläta lån genom ränteavdrag och riksbankens penningpolitik, menar hon.

"Samtidigt slopades avdragsrätten för pensionssparande 2016. Det är inte hållbart, vilket framtidens äldre kommer märka av", skriver Pihl.

33 min
Illustrationsbild/Daniel Suhonen TT
undefined

Suhonen: Skrota slöseriet och höj fattigpensionerna

Sverige behöver en pensionsreform och borde börja med att kraftigt banta Pensionsmyndighetens kommunikationsbudget, skriver Daniel Suhonen på Expressen debatt.

Myndigheten lägger i dag 433 miljoner kronor per år på information och kommunikation, en summa som Suhonen tycker borde gå till fattigpensionärerna i stället.

Han förespråkar att hela systemet görs om och att Socialdemokraterna tar initiativ till att höja pensionerna.

”Det är orimligt att människor som byggt och burit vårt land inte har råd ens om de sparar, att köpa en tågbiljett för ett par hundralappar för att besöka barnbarnen”, resonerar Suhonen.

1 tim
Läs mer om Framtidens pensioner
isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Vårdmomsen kan försvinna

Den hårt kritiserade vårdmomsen kan försvinna, rapporterar DI.

Enligt tidningen har regeringen och Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att tillsätta en utredning om lagstiftningen.

– Det finns en väldigt stor förväntan att den här utredningen kommer att föreslå lagändringar som kommer att göra att det här blir bra igen. Utredningen ska ju hitta lösningar, som kanske kan vara i kraft till den 1 januari 2022, men det är för tidigt att spekulera i det. Men tills dess ska det finnas medel i regionerna att kompensera för det här, säger  Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet till DI.

3 tim
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sös backar – ingen vårdpersonal ska sägas upp

Södersjukhuset i Stockholm, Sös, backar från höstens varsel. I ett mejl till DN skriver vd Mikael Runsiö att inga läkare eller undersköterskor kommer att sägas upp.

I november meddelade han att sjukhuset skulle varsla 100 tjänster: 25 ur administrationen, 25 läkare och 50 undersköterskor.

Sedan höstens varsel har vårdpersonalen på Sös larmat om stora patientsäkerhetsbrister. Så sent som i helgen tvingades sjukhuset upp i stabsläge eftersom det fattades bemannade vårdplatser på grund av personalbrist.

Igår 17:47
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer