Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Storsatsningen på elfordon

Ladda elbilen kan vara dyrare än att köra på bensin

Göteborg har stora ambitioner i att ställa om till fossilfri trafik och bedriver därmed en massiv utbyggnad av laddstolpar i staden, skriver DN.

En som har anammat visionen är Roger Cederberg som nyligen köpte en laddhybrid.

Men han gjorde det lyckligt ovetande om att elbilsägare, förutom att betala för att ladda bilen också måste betala för att parkera vid laddstationer.

Det gör att Roger Cederberg, som redan betalar 680 kronor i månaden för boendeparkering nu också måste betala ytterligare 20 kronor per timme när han laddar bilen.

Sammantaget kostar det 14 kronor milen för att köra laddhybriden, klart högre än de 9 kronor som det kostar att köra på bensin.

– Om man har en laddbar bil, och betalar för boendeparkering, då borde man inte behöva betala parkering för att ladda bilen, säger han till DN.

Om kommunens tanke var att uppmuntra göteborgarna att köpa elbil så är det här inte så uppmuntrande, anser Cederberg.

Jonas Eriksson, strategiansvarig på Göteborgs kommunala parkeringsbolag har tagit till sig kritiken och lovar att staden ska gå från att öka antalet laddstationer till att fokusera på kunder som Roger Cederberg.

Toppnyheter

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Oproportionerligt inflytande för Miljöpartiet”

Trots lågt väljarstöd får Miljöpartiet stort inflytande genom sin regeringsposition. Avsaknaden av respekt för att klimatpolitiken måste ta hänsyn till ekonomin och näringslivet har blivit partiets kännetecken, skriver Ellen Gustafsson på Di:s ledarsida.

En av frågorna som Miljöpartiet har oproportionerligt inflytande i är frågan om utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil. Trots avsaknaden av juridiska grunder för att stoppa utbyggnaden har Miljöpartiet gjort det möjligt att regeringen i princip detaljstyr i frågan.

”Anmärkningsvärt att Socialdemokraterna tillåter partiet utöva ett oproportionerligt inflytande över samhällsutvecklingen. Det är alltför många gånger som pragmatiska överväganden och viktiga värden faller offer för Miljöpartiets utpressning”, skriver Ellen Gustafsson.

24 jun
Läs mer om Klimatomställningen
Sanna Marin/Kvinna med munskydd. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Finland rekommenderar munskydd i kollektivtrafik

Finland inför en rekommendation för munskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser där trängsel uppstår, meddelar statsminister Sanna Marin enligt Yle.

Enligt avdelningen för hälsosäkerhet rekommenderas munskydd i de distrikt där coronafall konstaterats under de senaste två veckorna.

Även i Danmark rekommenderas munskydd i vissa kommuner. Däremot rekommenderas det varken i Norge eller Sverige.

18 min
I Bergamo har över 6 000 personer dött. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Italiens pandemiplan var gammal och förlegad

Italiens riktlinjer för att hantera en pandemi var gammal och utdaterad. Det rapporterar The Guardian och hänvisar till en rapport som ska visas upp för åklagare i landet.

Den 65-sidiga rapporten är genomförd av den pensionerade generalen Pier Paolo Lunelli. Enligt Lunelli hade mellan 10 000 och 35 000 dödsfall kunnat undvikas om myndigheterna varit bättre förberedda.

Landets pandemiplan var inte uppdaterad sedan 2016, men hade publicerats redan 2006, och hade inte tagit med WHO:s riktlinjer från 2017.

– Vi är inte de enda som har en utdaterad plan, men skillnaden är att vi var de första att få hit pandemin, medan andra länder hade tid att förbereda sig, säger Lunelli.

3 tim
Oslo. Illustrationsbild. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Totalt 50 smittade efter grillfester i Oslo

Totalt har 50 personer testat positivt för covid-19 efter fyra fester i stadsdelen Vestre Aker i Oslo, rapporterar flera norska medier.

Smittan är uppdelad på fem fall i Bergen, fyra i Bærum och 41 i Oslo. Totalt ska det ha varit runt 220 som har haft kontakt på festerna.

”Vi samarbetar med Bærum, Bergen och FHI, norska Folkhälsoinstitutet, för att hitta samtliga som varit med på festerna” skriver hälsovårdsmyndigheten i Oslo kommun.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Björn Larsson Rosvall / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

KI mindre pessimistiska om svensk ekonomi – skruvar upp prognosen något

Konjunkturinstitutet spår nu en något mindre nattsvart utveckling för den svenska BNP:n än tidigare. I en uppdaterad prognos spås ett fall på 4,8 procent under 2020 att jämföra med 5,4 procent i den tidigare prognosen.

”Det finns nu tecken på att efterfrågan och produktion så smått har börjat vända uppåt igen”, skriver KI.

Prognosen för storleken på årets budgetunderskott är också mindre än i den förra prognosen. Årets minus i de offentliga finanserna spås nu bli 4,6 procent av BNP.

4 tim
Anders Tegnell. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Svenska strategin räddade 100 miljarder kronor”

Om Sverige skulle följt samma strategi som Tyskland i coronapandemin skulle den svenska ekonomin sjunkit med ytterligare 3–4 procentenheter under det första halvåret. Det visar en färsk analys som brittiska Capital Economics har gjort.

Då Sveriges BNP uppgår till cirka 5 000 miljarder kronor har Sverige sparat 75–100 miljarder kronor, enligt en uträkning som DI har gjort.

Ekonomen David Oxley konstaterar i analysen att det finns ett tydligt samband mellan stränga nedstängningar från myndigheter och nedgången i ekonomisk tillväxt.

Igår 20:18
TT
undefined

SCB: Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp

Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni och ökade med 2,4 procent ifrån maj, visar SCB:s aktivitetsindikator. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det efter fyra månader av nedgång med det djupaste fallet mellan mars och april på 7,2 procent. Jämfört med fjolårets junimånad minskade aktiviteten med 6,5 procent.

Hushållens svaga konsumtion pekas ut som den drivande faktorn till den minskade aktiviteten på årsbasis.

– Det kraftiga fallet i hushållskonsumtionen sticker ut i juni liksom de två föregående månaderna jämfört med samma månader 2019, säger Mattias Kain Wyatt, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

6 aug
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Protester i Libanon efter explosionen. Privat / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Parlamentet ger armén utökad makt i Libanon

Libanons parlament har utlyst ett nödläge och godkänt att armén får utökad makt i landet. Det rapporterar nyhetsbyrån al-Jazira.

Parlamentet utlyste den 5 augusti ett undantagstillstånd till följd av explosionen i Beiruts hamn som har krävt minst 200 dödsoffer och runt 6 000 skadade.

Det nya beslutet innebär att armén har rätt att tygla yttrande- och mötesfriheten samt gå in i bostäder och gripa de som armén ser som ett säkerhetshot. Även alla rättegångar kommer att ske i militärens regi.

Människorättsorganisationer menar att beslutet riskerar att få militären att slå ner på de demonstrationer som har präglat landet sedan explosionen.

1 tim
Räddningsarbetare söker efter överlevande vid platsen för explosionen i Beirut Bilal Hussein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert varnar: Farliga förråd finns inte bara i Beirut

Den dödliga explosionen i Beirut, som tros ha orsakats av att ett lager med tusentals ton ammoniumnitrat i hamnen exploderade, sätter ljuset på att det runt om i världen finns flera potentiellt explosiva lager. Inte minst gäller det ammunitionsförråd, rapporterar BBC.

I bland annat Guinea-Bissau, Libyen och Ukraina finns lager av gammal ammunition nära bebyggelse som hotar att explodera. Ett annat exempel är Filippinerna: På en ö i Manilabukten lagras amerikanska bomber, granater och andra sprängladdningar som är från andra världskrigets dagar.

– Om de exploderar skulle det definitivt påverka flygplatsen i närheten, säger Simon Conway vid brittiska Halo Trust till BBC.

Igår 18:33
Läs mer om Explosionen i Libanon
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

”Nytt LAS kan hejda massarbetslösheten under corona”

När LAS kom till för ett halvsekel sedan såg världen och Sverige helt annorlunda ut, skriver krönikören Carola Lemne. Det är dags för förändring och för LO-facken att inte bara se till sitt eget särintresse utan allmänintresset, skriver hon på Arbetsmarknadsnytt.

Hon skriver om hur synen på arbetsmarknaden har förändrats och hur den människosyn som la grunden för LAS på 70-talet är förlegad. Idag kräver vi att få bemötas individuellt. Det som ska vara avgörande är därför kompetensen.

”Om vi ska kunna lösa problemen med till exempel bristande integration på arbetsmarknaden måste de mindre företagen våga anställa. Och där är dagens LAS ett uppenbart hinder”, skriver Carola Lemne.

Nu står nästan en halv miljon utanför arbetsmarknaden. För att de ska kunna komma tillbaka är det kompetensen som kommer vara avgörande.

”I detta läge är det viktigare än någonsin att förenkla och modernisera LAS. Men facken verkar inte vara lika intresserade av att se till allmänintresset av att skapa förutsättningar för alla dem som inte har jobb”, skriver Carola Lemne på Arbetsmarknadsnytt.

2 tim
S REN ANDERSSON / S REN ANDERSSON
undefined

På tisdag inleds LAS-förhandlingarna

På tisdag sätter sig tre parter på arbetsmarknaden runt förhandlingsbordet för att diskutera arbetsrätt och omställning på den svenska arbetsmarknaden. Uppgiften är att träffa ett nytt avtal.

– Det ligger mycket i potten. Misslyckas vi att komma överens får den svenska modellen sig en rejäl törn. Den bygger på att vi levererar lösningar för arbetsmarknaden, men nu har vi fått besked om att politikernas tålamod börjar tryta. Den här typen av utredningar var otänkbara för bara tio år sedan, säger Mattias Dahl, vice vd och förhandlingschef på Svenskt Näringsliv, till DN.

Martin Wästfelt, förhandlingschef för Sveriges största fackförbund Unionen, säger till DN att förbundet vill få in möjligheten till ständig kompetensutveckling.

– Det handlar om att folk ska hålla sig anställningsbara på en arbetsmarknad som förändrar sig snabbt. Här känns det som att det finns god uppslutning, men det är klart - kompetensutveckling kostar, säger han.

Igår 19:50
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Höga arbetslösheten kan sänkas med flexibel arbetsrätt

En flexibel arbetsmarknad gynnar de arbetslösa, skriver Ellen Gustafsson i en DI-ledare. En avgörande faktor bakom arbetslösheten är trösklarna in på arbetsmarknaden, anser hon.

”I Sverige är dessa hutlöst höga. Till stor del handlar det om omfattande anställningstrygghet för de som väl fått in en fot på arbetsmarknaden. Uppressade löner och svårigheter att säga upp anställda som inte fungerar skapar en klyfta mellan de som har ett arbete och de som inte har det. Därför sätter de oroväckande siffrorna Las-förhandlingarna i nytt ljus”, skriver hon.

Igår 17:44
Läs mer om Diskussionen om LAS
Illustrationsbild. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Inga bekräftade smittofall inom Göteborgs äldrevård

Äldreboenden och hemtjänst i Göteborg har inte längre några bekräftade fall av covid-19, rapporterar SVT Nyheter Väst.

I början av juli låg antalet smittofall på totalt 71 stycken.

– Det är resultatet av ett idogt arbete, hos både våra medarbetare och chefer inom vård och omsorg. Det är ju helt fantastiskt, säger Lotta Milleskog, tf stadsdelsdirektör för stadsdelen Centrum i Göteborg.

3 tim
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varnar: Äldre kan isoleras efter utflykt med anhöriga

Flera äldreboenden runtom i landet vittnar om att anhöriga tar med sig sina släktingar på utflykter för att komma runt besöksförbudet, rapporterar TT.

Men nu varnar Sveriges kommuner och regioner (SKR) för att detta ofta innebär att de äldre måste isoleras när de kommer tillbaka

– Det är en jättesvår fråga och flera kommuner har då isolerat personer kanske två veckor tills man vet att den inte smittats av covid-19. Men vitsen var ju mer socialt umgänge och så kommer de tillbaka och det blir ännu mindre, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR.

Idag 04:12
Illustrationsbild. Janerik Henrsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Synskadade har svårt att boka coronatest digitalt

Många synskadade har problem att boka coronatest, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Anledningen är att den teknik som används för att boka testerna är krånglig.

Synskadades Riksförbund tycker att regionerna har lagt för lite tid på att se till så att synskadade har den kompetens som behövs.

– Det är inte så enkelt att använda digitala tjänster när man inte ser alls, säger Håkan Thomson, ordförande på Synskadades Riksförbund.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, säger till Ekot att de arbetar för att de digitala hjälpmedlen ska vara till och fungera för alla.

Idag 04:17
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Joe Biden och Kamala Harris under sitt första publika framträdande tillsammans.  Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Analys: Harris visade varför hon är perfekt för Biden

Kamala Harris visade i natt varför hon blev vald till Joe Bidens vicepresidentkandidat. Det skriver CNN:s Maeve Reston i en analys. Harris ignorerade president Donald Trumps sexistiska kommentarer och strimlade Trumps tid i Vita huset på ett sätt som man gör efter år som åklagare.

”Det var ett första framträdande som visade Harris politiska skicklighet och varför hon är en svår rival för Trump och Mike Pence i höst, både genom sitt sätt att knyta an med historier om den genomsnittlige amerikanens vedermödor under pandemin, men också för att hon inte är rädd för att dela ut en jabb om utan rädsla för följderna.”

Alex Seitz-Wald på NBC skriver att vicepresidentskandidater sällan har någon effekt, men att Kamala Harris kan vara undantaget. ”Bidens val signalerar att han inte tar svarta väljare – och speciellt svarta kvinnliga väljare för givet, även om de redan stöttar honom.”

2 tim
Joe Biden/Kamala Harris. TT
undefined

Biden och Harris: Trump har lämnat landet i spillror

President Donald Trump är ”gnällig” och en inkompetent ledare som har lämnat USA i spillror, sa Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och vicepresidentkandidaten Kamala Harris under sitt gemensamma framträdande i går. Det skriver BBC.

Donald Trump har redan börjat sina attacker och kallat Kamala för otäck, sa Biden.

– Är någon förvånad över att Donald Trump har ett problem med en stark kvinna eller starka kvinnor i allmänhet?

Även Harris gick till hårt angrepp mot presidenten.

– USA skriker högt efter ledarskap, men vi har en president som bryr sig mer om sig själv än de människor som valde honom.

Idag 03:21
Joe Biden och Kamala Harris Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harris och Biden på scen: Vårt land står på spel

Joe Biden och Kamala Harris höll på onsdagskvällen sitt första framträdande tillsammans sedan det stod klart att hon blir demokraternas vicepresidentkandidat i höstens val.

– Jag har inget tvivel om att jag valde rätt när jag valde Kamala Harris, säger Biden och fortsätter: Hon är smart, tuff och erfaren.

Kamala Harris svarar med att hon är stolt över att stå på scenen tillsammans med Biden. Amerika skriker efter ledarskap, säger hon.

– Det här är ett ögonblick som kommer att göra avtryck för Amerika. Allt vi bryr oss om: vår ekonomi, vår hälsa, våra barn, vilket land vi bor i, står på spel.

Igår 21:06
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Vladimir Putin. TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

144 biverkningar hittade i ryska vaccinet: ”Normalt”

Det ryska coronavaccinet ”Sputnik V” godkändes efter att ha testats på 38 frivilliga – men det är inte tillräckligt för att vara säker på att vaccinet är effektivt, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet, till Aftonbladet.

– Efter 38 personer kan man inte vara särskilt säker på det. Men det är möjligt att de har data på djurförsök, att man testat på apor och att det är det uttalandet baseras på, säger han.

Enligt den ryska tidnigen Fontanka, som tagit del av en rapport om studien, hade 144 biverkningar registrerats bland de 38 personerna. De drabbades bland annat av svullnad, smärta, klåda, nedsatt aptit, huvudvärk, diarré. Enligt Sällberg är det inget som avviker från det normala.

2 tim
Illustrationsbild: En gigantisk mask med texten ”Anslut dig till Iztapalapa-utmaingen. Noll smittsamhet” hängs upp på Cabeza de Juarez-museet i Iztapalapa i Mexico City.  Marco Ugarte / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Astra Zeneca i nytt avtal om vaccin för Latinamerika

Astra Zenecas kommande coronavaccin för Latinamerika ska tillverkas i Mexiko och Argentina. Det uppger ländernas regeringar enligt Bloomberg.

Länderna ska tillverka 150–250 miljoner doser av det potentiella vaccinet, som har utvecklats av forskare vid Oxford-universitetet. Tillverkningen kan inledas efter att nödvändiga studier har genomförts, skriver Argentinas president Alberto Fernandez och Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard i varsitt inlägg på Twitter.

Målsättningen är att tillverka vaccinet under första halvåret 2021 och inget vinstuttag kommer att göras från det under pandemin, enligt Alberto Fernandez.

6 tim
Arkivbild: En anställd vid RKI märker ett blodprov vid en antikroppsstudie Marijan Murat / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskt institut drar tillbaka rapport om vaccin i höst

Den tyska smittskyddsmyndigheten Robert Koch-institutet drar tillbaka uppgiften om att man tror att ett första vaccin mot det nya coronaviruset kan vara klart i höst.

Rapporten ska ha publicerats av misstag, och det ska röra sig om en gammal skrivelse, enligt tyska medier. Flera medier, däribland Omni, skrev om rapporten under onsdagen.

I rapporten som publicerades varnade institutet för att det kan vara farligt att tro att ett vaccin i höst innebär att pandemin i och med det kan komma under kontroll. Detta eftersom viruset kan komma att muteras, eller att immuniteten inte blir så långvarig.

Igår 16:41
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin