Geert Vanden Wijngaert / TT / NTB Scanpix
EU:s framtid

Läckta uppgifter när EU lägger fram brexitbudget

Vid lunchtid i dag, onsdag, lägger EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger fram den första långsiktiga budgeten för tiden efter brexit. Enligt läckta uppgifter till Politico Europe kommer budgeten att motsvara 1,11 procent av EU-ländernas totala bruttoinkomster, BNI. Det är en bra bit mindre än de 1,16 som andra läckta uppgifter talade om så sent som i måndags, men betydligt mer än de cirka 1,03 som gällt under nuvarande sjuårsbudget, skriver TT.

Oettinger har tidigare sagt att EU måste vidta tuffa åtgärder för att täppa till det budgethål på uppemot 14 miljarder euro som Storbritannien lämnar vid sitt utträde ur unionen. Vid ett besök i Hannover häromveckan sa Oettinger att han ska föreslå en minskning av jordbruksstödet med 6 procent.

Läs tidigare

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer