EU-valet reaktioner och analyser

L-veteranen: Partiledarstriden tog fokus från EU-valet

Olle Wästberg, tidigare statssekreterare under Bildt-regeringen på 90-talet och ledamot i Folkpartiets (numera Liberalerna) partistyrelse under tre decennier, är inte så förvånad av resultaten i EU-valet. För fPlus ger han bland annat sin syn på vad som ligger bakom Liberalernas tapp detta EU-val.

– Det är intressant att de gröna gått fram så pass kraftigt, det tyder på att klimatfrågan spelar stor roll detta val.

– Möjligen kan man säga även att populistvågen inte verkar bli så stark på vissa håll som väntat, i Polen till exempel. Men det återstår att se.

– Det mesta tyder på att polariseringen ökat i hela Europa. Det vi sett av rysk påverkan har handlat om det - att få motsättningarna i de europeiska länderna att öka.

Hur ser det ut för det svenska resultatet?

– Överlag kan man säga att just nu liknar det rätt mycket de opinionssiffror vi har i inrikespolitiken, Socialdemokraterna är största parti, Moderaterna näst störst följt av Sverigedemokraterna. En skillnad är att Kristdemokraterna inte går så bra som man gjort hittills inrikes.

Är det något som förvånar dig?

– Inget riktigt förvånande, möjligen KD:s nedgång i förhållande till övriga 

Vad kan en nedgång för Kristdemokraterna bero på?

– Det är det här med Adaktusson och abortfrågan, men kan även bero på en politiker som Sara Skyttedal, som är rätt kantig. Det är möjligt att hon inte attraherat väljare. Förra gången var Adaktusson rätt attraktiv vilket bidrog till att han kom in i parlamentet.

Vad betyder det stora tappet i EU-valet för L?

– Det är svårt att bedöma hur den här tillbakagången kommer att påverka på sikt, just nu är man glada för att man varit på väg mot att helt slås ut. Om man klarar sig och får sitt mandat kan det ändå sprida ett visst lugn.

– Dock är ju Liberalerna och Centerpartiet tillsammans ungefär lika stora som de var i riksdagsvalet. Det tyder på att Januariöverenskommelsen inte skadat ”mitten”. Det ska inte uteslutas att Centerns ökning beror på att liberala väljare gått till Centern på grund av Liberalernas hantering av Cecilia Wikström. 

Hur kommer det sig att Liberalerna som är ett profilerat EU-parti inte lyckats bättre i EU-valrörelsen?

– Dels speglar resultatet de siffror man har i övrigt. Men sedan tror jag att det faktum att Sabuni drivit kampanj inför partiledarvalet under hela EU-valrörelsen har bidragit till att fokuset på EU-valrörelsen varit mindre än på själva partiledarfrågan.

– Valresultatet gör att det blir Stockholm, Västsverige och Skåne som kommer att avgöra partiledarvalet.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer