EU-valet reaktioner och analyser

L-veteranen: Partiledarstriden tog fokus från EU-valet

Olle Wästberg, tidigare statssekreterare under Bildt-regeringen på 90-talet och ledamot i Folkpartiets (numera Liberalerna) partistyrelse under tre decennier, är inte så förvånad av resultaten i EU-valet. För fPlus ger han bland annat sin syn på vad som ligger bakom Liberalernas tapp detta EU-val.

– Det är intressant att de gröna gått fram så pass kraftigt, det tyder på att klimatfrågan spelar stor roll detta val.

– Möjligen kan man säga även att populistvågen inte verkar bli så stark på vissa håll som väntat, i Polen till exempel. Men det återstår att se.

– Det mesta tyder på att polariseringen ökat i hela Europa. Det vi sett av rysk påverkan har handlat om det - att få motsättningarna i de europeiska länderna att öka.

Hur ser det ut för det svenska resultatet?

– Överlag kan man säga att just nu liknar det rätt mycket de opinionssiffror vi har i inrikespolitiken, Socialdemokraterna är största parti, Moderaterna näst störst följt av Sverigedemokraterna. En skillnad är att Kristdemokraterna inte går så bra som man gjort hittills inrikes.

Är det något som förvånar dig?

– Inget riktigt förvånande, möjligen KD:s nedgång i förhållande till övriga 

Vad kan en nedgång för Kristdemokraterna bero på?

– Det är det här med Adaktusson och abortfrågan, men kan även bero på en politiker som Sara Skyttedal, som är rätt kantig. Det är möjligt att hon inte attraherat väljare. Förra gången var Adaktusson rätt attraktiv vilket bidrog till att han kom in i parlamentet.

Vad betyder det stora tappet i EU-valet för L?

– Det är svårt att bedöma hur den här tillbakagången kommer att påverka på sikt, just nu är man glada för att man varit på väg mot att helt slås ut. Om man klarar sig och får sitt mandat kan det ändå sprida ett visst lugn.

– Dock är ju Liberalerna och Centerpartiet tillsammans ungefär lika stora som de var i riksdagsvalet. Det tyder på att Januariöverenskommelsen inte skadat ”mitten”. Det ska inte uteslutas att Centerns ökning beror på att liberala väljare gått till Centern på grund av Liberalernas hantering av Cecilia Wikström. 

Hur kommer det sig att Liberalerna som är ett profilerat EU-parti inte lyckats bättre i EU-valrörelsen?

– Dels speglar resultatet de siffror man har i övrigt. Men sedan tror jag att det faktum att Sabuni drivit kampanj inför partiledarvalet under hela EU-valrörelsen har bidragit till att fokuset på EU-valrörelsen varit mindre än på själva partiledarfrågan.

– Valresultatet gör att det blir Stockholm, Västsverige och Skåne som kommer att avgöra partiledarvalet.

Toppnyheter

Adam Schiff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate

Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver AFP.

Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.

– Det är betydigt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, när de öppna förhören i dag avslutades.

Igår 22:14
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Igår 03:35
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Jonathan Ernst / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

Källor: Utredning kan ge USA skäl till nya EU-tullar

Trumpadministrationen överväger att genomföra ytterligare en säkerhetsutredning av handeln med EU, för att kunna rättfärdiga strafftullar. Det uppger källor för Politico i ett skede där tidsfristen för de varslade biltullarna löpt ut.

I praktiken skulle det leda till att fordonstullarna – motiverade av att importen ses som ett säkerhetshot – inte längre blir aktuella. I stället skulle EU kunna bli föremål för en bredare utredning, som i förlängningen skulle kunna ge Donald Trump argument för strafftullar på import från EU inom flera sektorer.

– Vad det skulle göra är att skapa en situation där presidenten får ett övertag över EU det kommande året, säger en före detta tjänsteman vid administrationen.

Igår 20:18
Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Snart kan WTO sluta fungera fullt ut

Om tre veckor kan världshandelsorganisationen WTO sluta fungera full ut, rapporterar Sveriges Radio.

Anledningen är att USA vägrar att utse en ny domare till organisationens appellationsdomstol.

Den nuvarande domaren pensioneras om knappt tre veckor och om det inte finns någon ny domare på plats då kommer en fungerande instans som kan upprätthålla internationella handelsregler att saknas.

Agerandet bottnar i USA:s kritik mot WTO som man menar inte fungerar då organisationen inte hindrar länder från att stjäla teknik från bolag i andra länder och att konkurrera på oschyssta villkor, rapporterar SR.

Igår 14:28
Läs mer om Frihandelns framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer