Olle Wästberg t.v. Nyamko Sabuni t.h. TT
Liberalernas framtid

L-profilen drar parallell till Trump i sluten grupp

L-profilen Olle Wästberg drar i en sluten Facebook-grupp paralleller mellan partiledarstriden i Liberalerna och valet av Donald Trump i USA, rapporterar Expressen. I ett inlägg pekar han på att de amerikanska valombuden var bundna att rösta på Trump även då han vunnit delstatsvalen med små marginaler.

”Det ledde till Trump. Något vi i L kan lära oss av?” skriver han.

På tidningens fråga svarar han att poängen inte är att jämföra Nyamko Sabuni med Donald Trump. Hans poäng är att partiet kan få en ledare som det inte vill ha, säger han.

– Ombuden till Liberalernas landsmöten ska ju kunna följa sitt samvete, och också ta hänsyn till den minoritet som finns i det egna länsförbundet, säger Wästberg till Expressen.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lista: Så höjs skatten kommun för kommun

Var tionde kommun kommer att få kommunala skattehöjningar nästa år, enligt en genomgång av SvD Näringsliv.

Bland Stockholm läns 26 kommuner är det endast Danderyd som ser sin skatt lyfta med 1,40 kronor. Inte heller Göteborg, Uppsala, Västerås, Jönköping, Malmö eller Lund kommer att påverkas.

– Alla kommuner i landet försöker effektivisera verksamheterna och hela 80 procent av kommunerna gör nu också besparingar, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Ta del av hela listan var skatten höjs och sänks nästa år i länkarna nedan.

4 dec
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sänk skatterna på arbete och kapital med 245 miljarder”

Det är hög tid för regeringen att genomföra den i januariavtalet utlovade skattereformen, skriver Jacob Lundberg och Karin Svanborg-Sjövall, vid Timbro, på DN debatt.

Allt tydligare blir bristerna i det svenska skattesystemet menar debattörerna, som själva presenterar en samlad skattereform som innefattar halverad bolagsskatt, sänkt kapitalskatt, enhetlig moms och avskaffad statlig inkomstskatt. Sammanlagt leder reformen till skattesänkningar på 245 miljarder kronor.

Bristerna i systemet leder till lägre sysselsättning, svag tillväxt och lägre levnadsstandard för medborgarna, menar Karin Svanborg-Sjövall och Jacob Lundberg.

”Det svenska skattesystemet är i väsentliga delar inte anpassat för vår tid. Utan reformer som gynnar arbete och företagande är risken uppenbar att det kommer att gå ut över välståndet och därmed också framtidens välfärd,” avslutar debattörerna.

26 nov
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Centerpartiets chefsekonom och arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl har utarbetat reformförslaget. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

S-källor: Centern avgör januariavtalets öde

Det är bara Centerpartiet som kan förhindra en regeringskris. Det menar flera tunga S-företrädare som Expressen har pratat med. Men den omfattande reformen av Arbetsförmedlingen som lett till den politiska situationen, där arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riskerar att avsättas, var också centralt för att släppa fram Stefan Löfven för knappt ett år sedan.

Partiet måste med andra ord backa från förslaget om att den nya modellen bygger på lagen om valfrihet, LOV, annars väntar regeringskris, enligt S-företrädarna som Expressen har pratat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en av S-källorna.

Igår 21:23
Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S) TT
undefined

Statsvetare: Januariavtalet kan behöva förhandlas om

Januariavtalet kan behöva förhandlas om på nytt om hotet om misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) blir verklighet, säger statsvetaren Tommy Möller till Ekot.

Han menar att problemet ligger i att C och L varit så tydliga med att V ska lämnas utanför de politiska besluten, och att V nu spänner musklerna. Han tror att regeringen siktar på att omförhandla avtalet med Centerpartiet, som drivit kravet hårdast, för att nå en lösning.

– Det räcker med att ett av partierna ändrar sig, säger han.

1 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L redo slakta C:s AF-reform: ”Finns ingen majoritet”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är beredd att tillgodose Moderaternas och Kristdemokraternas krav om Arbetsförmedlingens framtid, skriver DI.

Sabuni är bland annat villig att göra avkall på den privatisering av myndigheten som Centerpartiet drev igenom i januariavtalet.

– Det finns ingen majoritet för vissa delar av den här reformen i riksdagen och då är det viktigt att vi januaripartier hörsammar det, säger Nyamko Sabuni till DI.

3 tim
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Jimmie Åkesson.  Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

SD är största parti med ny toppnotering – S närmare

Sverigedemokraterna är största parti och får stöd från mer än var fjärde väljare, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop. Om det vore val i dag skulle 25,4 procent av väljarna lägga sin röst på SD.

Det är 1,4 procentenheter mer än motsvarande mätning förra månaden och nästan åtta procentenheter högre än vid förra årets riksdagsval.

Enligt Demoskops opinionschef Peter Santesson tar SD väljare från KD och M, som båda backar i mätningen. Skillnaden mot Socialdemokraterna är däremot inte lika stor som vid den förra mätningen. Nu ökar S med 2,1 procentenheter och når ett stöd på 24,3 procent.

3 tim
Magdalena Andersson och Stefan Löfven. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Januariavtalet har gjort regeringen svagare”

Det är svårt att vara glad över dagens SCB-mätning som liberal menar DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki.

”Det är inte mer liberal, eller ens högerpolitik, som väljarna ber om i stället. Sverigedemokraterna har ökat med mer än 5 procentenheter sedan majmätningen”, skriver hon.

PM Nilsson på DI:s borgerliga ledarsida skriver att decemberöverenskommelsen och januariavtalet har försvagat regeringsmakten och gjort Åkesson till den tydligaste oppositionsledaren.

”Den rollen är stark och vinner lätt sympatier, särskilt om regeringsmakten är svag och splittrad.”

Peter Franke på socialdemokratiska Värmlands Folkblad frågar sig om det inte är M som står inför det största problemet.

”Visserligen ökar partiet jämfört med mätningen i maj, men är rejält akterseglade av SD, som plockar väljare främst från M och KD.”

3 dec
Jimmie Åkesson och Henrik Gustafsson.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD: Många ser problem som vi länge har påtalat

SD fortsätter att skörda framgångar i opinionen enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop – något som gläder SD:s presschef Henrik Gustafsson.

Han säger till Aftonbladet att han tror att förklaringen till det stora stödet är att många väljare upplever problem i sin vardag som SD länge har påtalat.

– I grunden är det en förtroendefråga, säger han, utan att gå närmare in på vilka problem som åsyftas.

2 tim
Läs mer om Opinionsläget
Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
Flygbranschens framtid

Därför kan Bromma flygplats bli Aerotropolis

Om mindre än tio år kan Bromma flygplats ha blivit ett så kallat Aerotropolis där nästan ljudlösa elflygplan lyfter och landar. Enligt Transportföretagen kan det bli verklighet, men då behöver debatten om Brommas flygplats vara eller icke vara förändras.

– Framtidens flygplats med eldrivna plan stör inte lika mycket och behöver inte lika mycket plats,säger Fredrik Kämpfe, branschchef för flyget på Transportföretagen, till SR.

Tidigare i år rapporterade SR att svensktillverkade elflygplan inte är särskilt långt borta.

– Det handlar egentligen inte bara om att bygga ett flygplan utan om att bygga en industri i Sverige. Produkterna är inte bara planet utan produkten är industrin som vi tar fram och det sträcker sig genom utbildningssystemet in i alla in i alla industrier, säger Anders Forslund forskare vid Chalmers i Göteborg som leder utvecklingsprojektet Elise.

2 min
Illustrationsbild. David Zalubowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kunskap viktigare än skam för att väcka engagemang”

En ny studie visar att det som påverkar människor att sluta flyga för klimatets skull inte är flygskam utan viljan att ta ansvar. Men en förutsättning för att kunna göra det är kunskap, dels om klimatproblemets allvar och dels vilken inverkan flyget faktiskt har, skriver Maria Wolrath Söderberg och Nina Wormbs, aktuella med en ny rapport, på Aftonbladet Debatt.

Enligt deras rapport är det moraliska engagemanget av stor betydelse för att man ska ändra på sitt beteende. Man vill ”kunna se sina barn i ögonen”, skriver debattörerna. Men insikten om vilken skillnad man som enskild person faktiskt kan göra när man drar ner på det egna flygandet beskrivs ofta som en chock som leder till just ett väckt moraliskt engagemang.

Igår 15:09
Läs mer om Flygbranschens framtid
Börshuset, Sportamore och Bioarctic. TT, Jalle Fotograf
Dagens börs

Börsen startar på plus – Sportamores aktie rasar

Stockholmsbörsen inleder veckans sista handelsdag uppåt. Vid 09.20-tiden står indexen som följer:
• OMXS30 +0,3 %
• OMXSPI +0,4 %
Asienbörserna rörde sig uppåt under morgonen efter uttalanden från Donald Trump om att handelssamtalen går åt rätt håll. I eftermiddag kommer nya jobbsiffror från USA som väntas göra avtryck på de globala börserna.

”En svag siffra skulle få tillbaka recessionsoron men samtidigt också öka förväntningarna om fler Fed-sänkningar”, skriver SEB i ett morgonbrev.

På bolagsfronten har Sportamore vinstvarnat efter en svag försäljning i oktober. E-handlaren spår nu att resultatet för helåret blir lägre än i fjol. Aktien rasar över 20 procent.

Den danska auktionsfirman Lauritz.com, som är listad på First North, vinstvarnar också för helåret med hänvisning till ökad konkurrens och prispress. Aktien backar drygt 6 procent.

Forskningsbolaget Bioarctic lyfter över 5 procent efter ”uppmuntrande data” från en pågående Alzheimersstudie med antikroppen BAN2401.

SSAB stiger över 2 procent och toppar OMXS30 framför Getinge och Nordea, som båda har fått höjda rekommendationer från amerikanska storbanker.

1 tim
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Optimism på Asienbörser efter Trump-uttalande

Asienbörserna stiger måttligt på fredagsmorgonen efter uttalanden från Donald Trump om att handelssamtalen med Kina går åt rätt håll.

– Många investerare har intagit en vänta och se-inställning i bristen på konkreta handelsnyheter och inför dagens amerikanska jobbdata, säger Tatsufumi Okoshi, råvaustrateg på Nomura, till Reuters.

Vid 05.20 svensk tid står de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +0,3 %
• Shanghai: +/-0 %
• Shenzhen: +0,3 %
• Hongkong: +0,7 %
• Kospi: +0,8 %

4 tim
FAYEZ NURELDINE / AFP
undefined

Saudi Aramco blir tidernas största börsnotering

Den statliga saudiska oljejätten Saudi Aramco bekräftar på torsdagskvällen att teckningskursen blir 32 riyal, motsvarande 81 kronor, vilket är i topp av det intervall som tidigare har presenterats. Det rapporterar Reuters.

Prissättningen innebär att listningen av 1,5-procent av bolaget blir världens genom tiderna största börsnotering. 25,6 miljarder dollar kommer att tas in. Den hittills största börsnoteringen var Alibabas som uppgick till 25 miljarder dollar.

Kursen ger samtidigt Aramco ett marknadsvärde på 1 700 miljarder dollar vilket gör bolaget till världens överlägset högst värderade.

Aktien börjar handlas på inhemska börsen Tadawul senare i december.

Igår 19:39
Läs mer om Dagens börs
Thomas Peipert / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Bloomberg: Ställer upp för att stoppa galenskapen

Affärsmannen Michael Bloomberg ställer upp i presidentvalet för att sätta stopp för den ”rikstäckande galenskapen” i form av det amerikanska vapenvåldet. Det sa han på torsdagen enligt Reuters.

Bloomberg presenterade en åtgärdsplan mot vapenvåldet vid ett forum med överlevare från en masskjutning i Aurora i Colorado.

Mångmiljardären vill bland annat göra det möjligt för offer att stämma vapentillverkare och införa ett krav på tillstånd för alla vapenköp.

2 tim
undefined

Pelosi i bråk med reporter: ”Tjafsa inte med mig!”

Representanthusets talman Nancy Pelosi hamnade i ett bråk med en reporter efter dagens pressträff där hon meddelade att Demokraterna går vidare med riksrättsanklagelserna mot Donald Trump.

– Hatar du presidenten? frågade en reporter när Pelosi var på väg att lämna rummet. Det fick henne att gå tillbaka till mikrofonen och uppmana reportern att inte ”tjafsa med henne”.

– Som katolik blir jag arg när du använder ordet ’hat’ när du pratar med mig. Jag hatar ingen, sa Pelosi men tillade att hon inte tycker om presidentens politik, och hur han har agerat i Ukrainafrågan.

Igår 18:26
John Kerry och Joe Biden 2015. Arkivbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

John Kerry stödjer Bidens kandidatur i primärvalet

Den tidigare utrikesministern John Kerry ställer sig bakom Joe Bidens presidentkandidatur, skriver Washington Post.

Enligt tidningen kommer Kerry, som förlorade presidentvalet 2004 mot George W Bush, att göra regelbundna besök på Bidens valmöten under de kommande månaderna. Kerry säger att Joe Biden har erfarenheten som krävs för att få landet på rätt köl, och för att besegra Donald Trump.

– Världen måste lagas. Den värld som Donald Trump har slagit sönder, säger han.

Igår 17:23
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer