Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

L-kvinnor vill ha Ullenhag: ”Står upp för jämställdhet”

Liberala Kvinnor nominerar Erik Ullenhag som partiledare för Liberalerna. Ullenhag fick fem röster av styrelsen medan Nyamko Sabuni fick fyra och Johan Pehrson blev utan.

”Liberalerna ska vara ett parti som med kraft står upp för jämställdhet och liberal feminism. En majoritet i Liberala Kvinnors distrikt och centralstyre anser att Erik Ullenhag är den kandidat som är bäst lämpad att leda arbetet”, heter det i ett pressmeddelande.

Flest partiförbund har i nuläget gett Nyamko Sabuni sitt stöd.

Toppnyheter

Nicholas Aylott/Boris Johnson. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Statsvetare: Närmast unikt i brittisk politisk historia – kan bli ett nytt trauma

Att en sittande premiärminister i Storbritannien läggs in för intensivvård är närmast unikt i brittisk politisk historia. Det menar Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns Högskola.

– Det man närmast kan tänka på är Churchill som hade en stroke under sin tid som premiärminister, säger han till SVT Nyheter.

Många är inlagda på sjukhus för covid-19 och över 5 300 personer har dött av sjukdomen. Tecken på spänning mellan polis och allmänhet på grund av karantänen har också setts. Boris Johnsons situation kan förvärra en redan pressad situation i landet.

– Så det kan bli ett nytt trauma om inte läget för premiärministern blir bättre ganska snart, säger Nicholas Aylott.

Igår 21:23
En tysk variant av ett antikropptest under utveckling. Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: USA har börjat med antikropptester

USA har börja ta blodprov över hela landet för att kartlägga hur omfattande coronavirusspridningen är, rapporterar AFP med hänvisning till källor. Testerna uppges spåra antikroppar och visar därmed både om en person är sjuk vid provtillfället eller har varit det tidigare.

Testerna ses som ett viktigt steg mot att kunna lätta på olika restriktioner eftersom de visar vilka som troligen har utvecklat immunitet mot smittan.

Igår 21:55
Mette Frederiksen. Arkivbild. Ida Guldbaek Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark öppnar förskolor och skolor efter påsk

Danmark planerar att öppna förskolor och skolor upp till femte klass efter påsk. Det säger statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens enligt danska DR. Hon menar att öppningen är baserad på hälsomyndigheternas bedömningar av coronavirusläget.

– Men öppnandet är under förutsättning att alla fortsätter hålla avståndet och tvättar händerna, säger Mette Frederiksen.

Hon understryker samtidigt att allt inte kommer kunna återgå till det normala än – och att danskarna kommer behöva leva med begränsningarna i vardagen i ”många månader framöver”.

– Vi kommer kanske behöva vänja oss vid det här, säger statsministern.

Igår 18:15
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
POOL / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Tyskland inför snabblån för företag

Nu blir det lättare för Tysklands små- och medelstora företag att få nödlån. Under måndagen meddelade den tyska regeringen att kreditprogrammet utvidgas så att små och medelstora företag ska kunna låna mer pengar, skriver Handelsblatt.

Enligt finansministern Olaf Scholz och ekonomiminister Peter Altmaier ska det för de minsta företagen handla om lån som uppgår till tre månadsomsättningar, för företag som har mellan 11 och 49 anställda är maxbeloppet 500.000 euro, och för företag med 50-250 anställda sätts taket till 800.000 euro, rapporterar Dagens Industri.

För att ta lånen krävs inget krav på att en bank ska bedöma företagets kreditvärdighet, utan staten övertar risken.

Igår 19:54
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stjärnekonom: Vi är bara i krisens första fas

Räkna med att det dröjer innan vi är tillbaka till ett normaltillstånd. Nu måste beslutsfattarna rådet att öppna plånböckerna – kosta vad det kosta vill. Det säger den franske ekonomen Olivier Blanchard till SvD. Blanchard var chefsekonom på IMF under finanskrisen 2008 och är idag knuten till det amerikanska forskningsinstitutet Petersen Institute.

– Jag tror att vi måste dela in den här krisen i två faser. Först gäller det att få ner antalet infektioner och ge sjukvården allt den behöver. Det är dyrt, men nödvändigt. I fas två gäller det att hålla nere antalet fall av coronasmittade och det är först då vi kan ta steg tillbaka mot det normala, säger Olivier Blanchard till tidningen.

Först i juni eller juli kommer vi se den andra fasen, spår han. Blanchard tror inte heller på den V-formade kurva och den snabba återhämtning som bland annan Magdalena Andersson pratar om.

3 apr
Läs mer om Den globala konjunkturen
Daniel Reinhardt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordic Choice Hotels inleder samarbete för att trygga våldsutsatta kvinnor och barn

I och med coronakrisen ökar också våldsbrotten mot två utsatta grupper - kvinnor och barn. Därför ska Nordic Choice Hotels nu bidra med akutboenden när de svenska jourhemmen blir fulla, säger hotellkedjan i ett pressmeddelande.

Det är tillsammans med Her House Foundation som hotellkedjan ska bidra med trygga boenden för kvinnor och barn på utvalda hotell och lägenheter runt om i Sverige. De uppmanar även andra aktörer att bidra med kunskap och pengar under pågående kris.

– Coronan har lett till en oro att resa och mötas vilket innebär att vi nu har kapacitet att bidra med boenden för kvinnor och barn. Det handlar om att i väntan på ett långsiktigt boende kunna tillbringa en natt eller två i den trygghet som ett dygnet-runt öppet hotell ger, säger Christian Lundén, Director of Projects Nordic Choice Hotels, i pressmeddelandet.

Igår 14:22
Läs mer om Företagarhjältarna under coronakrisen
Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

V: Ge staten delägande i de företag man räddar

I situationer där staten skjuter till kapital för att rädda företag under coronakrisen bör man också gå in som ägare och få inflytande. Det skriver Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson på DN Debatt.

Det skulle bland annat motivera företagen att i första hand skjuta till eget kapital innan de vänder sig till staten, menar de. De vill också inrätta en krismyndighet som dels ska hantera det stöd företagen behöver och dels hanterar statens ägande i företagen.

Igår 19:14
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonomer vädjar: 100 miljarder räcker inte – öppna plånboken rejält

Näringslivet nöjer sig inte med regeringens krispaket och vädjar nu om ett mer generöst stöd. Läget är exceptionellt menar experterna, och staten måste öppna plånboken ytterligare för att svenska företag ska behålla konkurrenskraften när krisen är över, skriver Di.

Hittills har regeringens krispaket innehållit till en total summa på 100 miljarder. Men för att de svenska företagen ska hålla sig livskraftiga krävs en liknande utdelning varje månad i sex månader, menar Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för näringslivsforskning, IFN.

Bland annat krävs insatser som att staten går in och ta större lönekostnader och andra kostnader i bolagen, så att det finns arbetsplatser kvar när det värsta är över. Även andra parter stämmer in i att det krävs mer från statens håll, både Svenskt Näringsliv och LO uppmanar regeringen att inte spara på krutet.

– Vårt budskap är att kostnaden inte spelar så stor roll. Ju mer man kan mota det här fallet i inkomster för både företag och hushåll, desto bättre”, säger Ola Pettersson, chefsekonom på LO, till Di.

Igår 18:44
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Karin Hildebrand. SVT
Coronavirusets spridning – Sverige

Läkare: Vi slås av hur många unga som drabbas

Oväntat många unga personer utan riskfaktorer har drabbats hårt av covid-19. Det sa Karin Hildebrand, intensivvårdläkare på Södersjukhuset i Stockholm när hon gästade SVT:s Aktuellt på måndagen.

– Även unga patienter blir väldigt svårt sjuka, sa Hildebrand.

Hon sa att hennes bild av sjukdomen, ur ett intensivläkarperspektiv, inte stämmer med den allmänna bilden ute i samhället.

– Vi slås av hur många unga friska som drabbas.

Igår 20:41
Näringsminister Ibrahim Baylan, socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Kan få grönt ljus om de lyssnar på Lagrådet

Om regeringen väljer att lyssna på Lagrådets invändningar och göra vissa förändringar av förslaget om utökade maktbefogenheter kan förslaget få grönt ljus i riksdagen. Den bedömningen gör SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

– Det gör det svårare för oppositionspartierna som är kritiska att framhärda i sin kritik om man väljer att lyssna på Lagrådet, säger Knutson.

DN:s Ewa Stenberg skriver att risken att förslaget stoppas pekar på problemet med att regeringen saknar egen majoritet utan måste förhandla alla förslag i riksdagen.

Hon ser tre möjliga sätt att hantera problemet: Att fortsätta som i dag, att utöka regeringssamarbetet till att omfatta även M vilket C föreslagit, och att ombilda regeringen, eventuellt till en samlingsregering.

Igår 18:45
Illustrationsbild av tom gymnasieskola TT
undefined

Gymnasieskolor kan öppna för stöd och vissa prov

Folkhälsomyndigheten har gett klartecken till att gymnasieskolorna efter påsk ska kunna ta emot ett mindre antal elever vid särskilda tillfällen. Det rapporterar TT.

Sedan tidigare har regeringen beslutat om en förordningsändring som gör det möjligt för gymnasieskolor att tillåta undantag från regeln om distansundervisning.

I beslutet pekar myndigheten på två situationer där sådana undantag kan göras, när praktiska examinationer inte kan ske på distans och när elever med uttalade behov av stöd behöver få komma till skolan för att klara sin utbildning.

Igår 18:33
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Rejäla lyft på Wall Street – Boeing upp nära 20 procent

Tecken på en plattare coronakurva i USA gav investerare hopp. Amerikanska börser steg kraftigt på måndagen och ledande index stängde som följer:

• S&P 500: +7,0 procent
• Nasdaq: +7,3 procent
• Dow Jones: +7,7 procent
Det positiva sentimentet drevs på av att delstaten New York i helgen har noterat en minskning i antalet virusrelaterade dödsfall per dag för första gången, skriver CNBC. Att dödsfallen minskade på flera håll i Europa inger också hopp.

”Jag börjar bli optimistisk”, twittrade hedgefondsprofilen Bill Ackman om den positiva trenden.

Ryssland och Saudiarabien är ”väldigt, väldigt nära” en uppgörelse om att minska oljeutbudet, enligt vd:n för ryska statliga fonden Russian Direct Investment Fund.

Skräckindexet VIX noterades till 45 och har därmed fallit tillbaka märkbart från extrema nivåer i mars, skriver Direkt.

Boeing toppade Dow Jones, aktien var upp runt 20 procent, trots att bolaget i helgen gick ut med att man stänger fabriken i Seattle för en obestämd framtid.

Igår 18:41
Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Aktiechef: Vändningen upp kommer gå oerhört fort

Börsen ska definitivt ner ytterligare 10–20 procent om osäkerheten kring coronapandemin kvarstår. Det säger Fredrik Warg, chef för aktiehandel på Swedbank, till DI.

Han påpekar att Stockholmsbörsen endast är ner 20 procent från toppen medan raset under finanskrisen uppgick till 50 procent.

Samtidigt tror Warg att vändningen uppåt kommer att gå ”oerhört fort” när den väl kommer.

– Vi har alla muskler som finns i form av stimulanser i världsklass, låga räntor och investerare som är beredda att ta risk igen, säger han.

Igår 09:06
undefined

H&M och Autoliv i topp på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen steg tydligt på måndagen, i linje med Europabörserna. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +4,1%
• OMXS30: +4,0%
Under morgonen syntes rejäla börslyft i både Asien och Europa. Reuters och Bloomberg förklarar investerarnas optimism med att antalet coronadödsfall i Europa ser ut att ha bromsat in.

”Efter att ha skannat av helgens virusrelaterade nyheter är det svårt att inte skönja en strimma hopp. Det borde ge ökad optimism och börsstöd”, skrev SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter innan börsöppningen.

H&M lyfte drygt 10,5 procent efter att ha fått flera upprepade köpråd i spåren av fredagens rapport. Aktien var näst bäst i OMXS30-indexet – Autoliv toppade med en uppgång på 11 procent. Hela fordonssektorn gick starkt på dagens Europabörser till följd av den ökade optimismen kring virusspridningen. Volvo steg hela 8 procent.

En annan vinnare var Kinnevik som också steg närmare 8 procent efter ett färskt köpråd från ABG. Analyshuset anser att investmentbolagets aktie blivit för hårt straffad, skriver Direkt.

I motsatt ände av storbolagsindexet syntes defensiva bolag som Telia och Tele2. Aktierna stängde ner cirka 1,5 procent.

Inför öppningen meddelade e-handelsbolaget Boozt att man ser en lägre efterfrågan och tvingas göra en extraordinär nedskrivning till följd av pandemin. Aktien backade inledningsvis men stängde upp cirka 2 procent.

Gamingbolaget Embracer flaggar tvärtemot för en ökad efterfrågan på sina produkter och uppger att fler förvärv ligger i korten. Aktien steg drygt 1,5 procent.

Igår 06:01
Läs mer om Dagens börs
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Analyser: ”Tydligt att timanställda är utsatta”

Över 25 000 svenskar skrev in sig som arbetslösa i förra veckan, visar Arbetsförmedlingens veckostatistik som presenterades på måndagen.

”Det blir tydligt att särskilt utsatta är timanställda eller de som jobbar i mindre företag inom servicenäringen som fått gå på dagen”, skriver Johanna Cervenka, ekonomikommentator på SVT i en analys.

DI:s analytiker Viktor Munkhammar skriver i en kommentar att det lär bli värre innan det blir bättre och varnar för att ”en utdragen kris bygger upp stora grupper latenta arbetslösa”.

”I ett sådant scenario innebär de ruggiga siffrorna som tickar in från Arbetsförmedlingen snarare en skönmålning av läget”, skriver han i tidningen.

Igår 21:04
Hatt, illustrationsbild TT
undefined

Akut behov av arbetskraft: ”Finns 8000 jobb”

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, gör bedömningen att de gröna näringarna har stort behov av säsongsarbetare under de närmaste månaderna. Inom trädgårdsnäringen finns det 5 000 arbetstillfällen och inom skogsplantering 3 000, skriver Dagens Nyheter.

Coronakrisen gör behovet av att hitta svensk arbetskraft större än vanligt. Annars kommer många säsongsarbetare från bland annat Ukraina, Polen och Baltikum.

– Nu kan de inte ta sig till Sverige. Vi är därför i akut behov av arbetskraft, säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas riksförbund.

Igår 15:41
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskt Näringsliv: Arbetsförmedlingens dystra siffror är bara början

För att förhindra massarbetslöshet i Sverige måste regeringen snabbt stärka systemet för korttidsarbete, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl till nyhetsbyrån Direkt.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen har nära 50 000 personer varslats på grund av coronakrisen, och allt fler skriver in sig som arbetssökande hos myndigheten. Enligt Svenskt Näringsliv är det av högsta vikt att staten snabbt göra om systemet för korttidsarbete så att staten står för i princip hela lönekostnaden.

– Det gäller att företagen kan övervintra så att vi inte får massarbetslöshet och en konkursvåg, som blir väldigt svår att reparera. Det finns en framtid också, säger Mattias Dahl till Direkt.

Igår 13:33
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden