Clint Eastwood och Olivia Wilde. TT
Kultur

”Kvinnor behöver inte ens ha sex för att stämplas”

Clint Eastwoods nya film ”Richard Jewell” är sexistisk och förolämpande mot journalisten Kathy Scruggs, skriver Arwa Mahdawi i en krönika i The Guardian.

Filmen har fått kritik för att Scruggs (spelad av Olivia Wilde) påstås ha haft sex med en källa för att få loss ett avslöjande, något det enligt Mahdawi inte finns några bevis för.

”Kvinnor behöver inte ens ha sex för att bli stämplad som en slampa eller anklagad för att använda sin sexualitet för att få fördelar”‚ skriver hon.

Benjamin Lee skriver i samma tidning att skildringen av Scruggs, som dog 2001, återberättar myten att kvinnliga reportrar har sex för att få fram avslöjanden och kallar det ”oansvarigt”.

Läs mer

Toppnyheter

Tedros Adhanom Ghebreyesus  HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

WHO-chefen reser till Kina: ”Vi jobbar dygnet runt”

Chefen för Världshälsoorganisationen (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus reser nu personligen till Kina för att träffa kinesiska myndigheter och diskutera åtgärder för att stoppa virusspridningen, skriver Reuters.

WHO har hittills valt att inte utlysa ett internationellt krisläge, trots att viruset som dödat över 50 personer, spridit sig till minst tio andra länder.

”Vi jobbar dygnet runt med att stötta Kina och dess folk i den här svåra situationen, och vi står i nära kontakt med alla drabbade länder”, skrev Ghebreyesus på Twitter.

Borgmästare i kinesiska Wuhan, smittans centrum, sa tidigare i dag att han trodde att ytterligare minst tusen personer kommer att insjukna i staden. Kinas hälsominister sa också att en personer som bär på viruset kan smitta andra redan före insjuknandet, vilket ökas smittspridningen.

5 min
Kvinna med ansiktsmask i Wuhan i Kina, där smittan startade. HECTOR RETAMAL / AFP
undefined

UD avråder från att resa till drabbade områden i Kina

Utrikesdepartementet avråder från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset, uppges i ett pressmeddelande.

Beslutet om att avråda svenska medborgare att resa till Hubeiprovinsen togs under söndagen och gäller tills vidare.

Sedan tidigare har Norge och Danmark gått ut med avrådan om att resa till områden som är drabbade i Kina.

Efter nya dödsfall i Kina i helgen är dödssiffran nu uppe i 56 personer i Kina. Omkring 2 000 personer beräknas vara smittade, skriver flera medier.

4 tim
Personer köar för att handla mat i Wuhan i helgen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskarlarm: 190 000 kan ha smittats om nio dagar

Varje person som smittas med coronaviruset sprider sjukdomen vidare till mellan två och tre andra personer. Det visar två olika forskarlags analyser av viruset, skriver Reuters.

Forskarna bakom den ena analysen beräknar att 190 000 människor kommer ha smittats den 4 februari – bara i sjukdomens epicentrum Wuhan. De varnar dessutom för att ”infektionen kommer vara etablerad i andra kinesiska städer” och att det blir vanligare med sjukdomsfall i andra länder.

– Ju större spridningen blir i andra delar av Kina, desto större är risken för en global spridning, säger forskaren Raina MacIntyre till nyhetsbyrån.

Totalt bor det över elva miljoner människor i Wuhan.

Idag 08:12
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Elisabeth Svantesson (M) / Anders W Jonsson (C) TT
Hoten mot Januariavtalet

C och M möts i kväll: ”Har övergett borgerlig politik”

Centern anser att Moderaterna överger borgerligheten när de gör gemensam sak med V i den ekonomiska politiken.

– De krokar arm med Vänsterpartiet och kräver höjda skatter för att finansiera välfärden, sa Anders W Jonsson, C:s vikarierande partiledare, till DI tidigare i veckan.

På Facebook skrev C att Moderaterna nu ger både Vänstern och SD inflytande över budgetens innehåll.

I kväll möter han Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en duell i SVT:s Agenda.

4 min
Annie Lööf och Stefan Löfven.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Januariavtalet är dött men inte begravt

Stefan Löfven har utvecklat konsten att förlora, skriver SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson i en analys efter att M, KD, V och SD i veckan enats om en extrabudget som ska ge mer pengar till kommunerna.

Han menar att regeringsmakten försvagats under Löfvens tid på statsministerposten. ”Nederlag som skulle ha fått tidigare statsministrar att avgå, blev business as usual”, skriver Eriksson.

Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron menar att veckans strid om välfärdsmiljarderna visar att januariavtalet som politiskt program i praktiken är dött om än inte begravt.

”Så länge S och C bedömer att ett gemensamt projekt är bättre än alternativen så kommer Stefan Löfven, eller hans efterträdare, därför med all sannolikhet att kunna streta på i regeringskansliet”, skriver Barth-Kron och konstaterar att att det ser ut att bli ett ovanligt spännande mellanvalsår.

Idag 09:50
Läs mer om Hoten mot Januariavtalet
Arkivbilder: Svenska kronor, vice statsminister Isabella Lövin, statsminister Stefan Löfven. TT
Den svenska kronan

Ekonomer: Goda nyheter för kronan om Löfven avgår

Starkare förtroende bland konsumenter och i industrin väntas i veckans makrodata, vilket kommer att ge stöd för kronans uppåttrend. Det skriver Nordeas ekonomer Martin Enlund, Andreas Steno Larsen och Joachim Bernhardsen i ett veckobrev.

Enligt ekonomerna har konsumentförtroendet underpresterat kraftigt under Stefan Löfvens socialdemokratiska regering. ”En ny statsminister – eller en ny regering – skulle sannolikt vara goda nyheter för kronan”, skriver de.

Nordea-ekonomerna noterar också att politiska kommentatorer spekulerar i att Löfven ska lämna sin post i vår. ”Vi förblir dock försiktiga kring kronan på grund av den fortsatt dystra utsikten för europeisk tillväxt”, skriver de.

3 tim
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya prognosen för kronan: så mycket faller den i år

Den svenska kronan lär försvagas under 2020. Det säger Stefan Mellin, valutaanalytiker vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt. Detta trots att kronan stärktes i slutet av förra året till följd av bland annat ökad optimism i handelskriget mellan USA och Kina, positiva signaler om Europas ekonomi och att Riksbanken tydligt signalerade att räntan skulle höjas.

– Det här året har börjat tvärtom, med geopolitisk oro. Dessutom var Riksbanken lite duvaktiga i protokollet från decembermötet. Många, inte minst internationella banker, har drivit testen att Riksbanken höjt till noll och att noll nu är golvet, men det är inte alls den tolkningen jag gör av protokollet, säger han till Direkt.

En svagare konjunktur och inflation, vilket Danske Bank spår, innebär att Riksbanken kan komma att sänka räntan igen, enligt Stefan Mellin.

Så, hur mycket kommer kronan att försvagas? Danske Bank räknar med att kronan kommer att försvagas till 10:80 mot euron om ett år, vilket kan jämföras med onsdagen då kronan låg strax över 10:50 mot euron.

9 jan
undefined

Experter: Riksbanken står fast – kronan stärks 2020

Att Riksbanken höll fast vid sin prognos om att höja räntan i december var en av fjolårets stora överraskningar, skriver SEB:s räntestrateg Lina Fransson i storbankens rapport Ögat.

Höjningen visar att den svenska centralbanken verkligen ville bort från minusräntan och det minskar i sin tur sannolikheten att Riksbanken åter sänker räntan, anser Fransson.

I rapporten spår SEB:s valutastrateg och makrochef Carl Hammer att kronan successivt bör stärkas mot dollarn under året. Banken spår också att EUR/SEK ska kunna falla ner till 10,10 ”men troligen inte så mycket mer”, skriver Hammer. Det kan jämföras med de 10,53 som euron står i på fredagsmorgonen.

10 jan
Läs mer om Den svenska kronan
 Yitzhak Rabin och Yassir Arafat skrev under avtalet. DOUG MILLS / TT NYHETSBYRÅN
Israel – Palestinakonflikten

Palestinierna hotar lämna historiska Osloavtalet

Palestina hotar att dra sig ur Osloavtalet om Trump-administrationen lägger fram sin nya fredsplan för Mellanöstern nästa vecka, uppger AFP.

Enligt den palestinska chefsförhandlaren Saeb Erekat innebär avtalet att ”Israels tillfälliga ockupation förvandlas till en permanent ockupation”.

Avtalet slöts 1993 och var den första direkta överenskommelsen mellan israeliska och palestinska politiker och lade grunden för den palestinska myndigheten.

Avtalet bidrog till att Yitzhak Rabin, Yassir Arafat och Shimon Peres fick dela Nobels fredspris 1994.

De Israeliska premiärministerkandidaterna Benny Gantz och Benjamin Netanyahu ska nästa vecka till USA för att diskutera planen. Den palestinska sidan har dock avfärdat den redan innan den har lagts fram.

5 tim
Benjamin Netanyahu. STAFF / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Netanyahu: Hoppas att vi kan skapa historia

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu säger att han ”hoppas kunna skapa historia” den kommande veckan när han besöker Washington för att diskutera Trump-administrationens fredsplan för Mellanöstern, skriver AFP.

– Vi är mitt uppe i en mycket dramatisk diplomatisk utveckling, men höjdpunkten ligger fortfarande framför oss, sa Netanyahu inför resan.

Till mötet är även Netanyahus rival om premiärministerposten Benny Gantz inbjuden. Däremot har inte den palestinska sidan bjudits in. Palestinierna har redan på förhand avfärdat planen.

5 tim
Lars Adaktusson, Margot Wallström och Stefan Löfven. TT
undefined

KD kräver ny politisk linje inför Löfvens besök i Israel

Kristdemokraterna uppmanar regeringen att anta en ny politisk linje i sin Israel-politik, rapporterar TV4 Nyheterna. Statsminister Stefan Löfven (S) besöker i dag landet i samband med World Holocaust Forum, men inga direkta möten med regeringen är inbokade.

– Det här är väl ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter, säger KD:s utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson i TV4:s inslag.

Han vill att regeringen omprövar delar av den politik som har förts, bland annat det ”ensidiga och villkorslösa erkännandet av en palestinsk stat”. Tidigare utrikesministern Margot Wallströms (S) erkännande av Palestina ledde till att hon portades från landet.

22 jan
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Iran Air-plan. Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Iranska flygkraschen

Svensk familj fast i Iran när flygtillståndet drogs in

En svensk barnfamilj har problem med att komma hem från Iran efter att direktflygen mellan Sverige och Iran ställts in, rapporterar SVT.

Amir Reza Riazi flög med familjen från Göteborg till Teheran i julas och deras returflyg med Iran Air ställdes in när Transportstyrelsen beslutade att dra in trafiktillståndet för flygbolaget efter att Irans militär sköt ner ett ukrainskt passagerarplan. Nu väntar bolaget på förnyat tillstånd.

– Vi kanske måste köpa nya flygbiljetter och då blir det inte direktflyg. Vi kanske måste mellanlanda i Istanbul eller Qatar. Det blir en stor extra kostnad för oss, säger Amir Reza Riazi till SVT.

1 tim
Rester av planet på marken utanför Tehran. Social Media / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Falsklarm och nedtystning – så sköt Iran ner planet

Det var ett sannolikt felaktigt larm om att amerikanska stridsflygplan var på väg mot Teheran som fick ett befäl att fatta beslutet att avfyra två luftvärnsrobotar mot det civila ukrainska planet i Iran. Det visar en kartläggning av händelseförloppet som New York Times gjort.

Enligt tidningen hade militären önskat att luftrummet skulle stängas men fått nej, bland annat på grund av att risken för amerikanska attacker bedömdes vara lägre om det fanns civila plan i luften.

Trots att revolutionsgardet insåg vidden av misstaget mer eller mindre omedelbart dröjde det flera dagar innan president Rouhani informerades, detta trots att Rouhani vid upprepade tillfällen försökte komma i kontakt med militärledningen.

Först när Rouhani hotade att avgå som president valde militären att officiellt erkänna vad som hänt, skriver tidningen.

5 tim
Läs mer om Iranska flygkraschen
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Stridigheterna i Irak

Trump krävs på ursäkt efter huvudvärkskommentaren

Den amerikanska organisationen Veterans of Foreign Wars kräver en ursäkt av Donald Trump. Detta sedan Trump spelat ner hur allvarliga skador amerikanska soldater drabbades av när Iran attackerade en irakisk militärbas, skriver amerikanska medier.

Trump sa inledningsvis att ingen soldat skadades men uppgav sedan att några ”fått huvudvärk och lite andra saker”. Men i veckan bekräftade Pentagon att 34 soldater fått hjärnskakning eller traumatiska hjärnskador (TBI).

– VFW förväntar sig en ursäkt efter presidentens missriktade kommentar, säger organisationens ledare William Schmitz i ett uttalande.

3 tim
En regeringskritisk demonstrant i Najaf i går. ALAA AL-MARJANI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mäktig irakisk rörelse drar tillbaka stöd till protester

Iraks största politiska parti al-Sadr-rörelsen stöttar inte längre protesterna i landet, rapporterar al-Jazira. Gruppen har tidigare spelat en nyckelroll genom att ge sitt stöd både politiskt och fysiskt.

– Det känns som att någon har stulit protesterna från oss, säger demonstranten Umm Rafid om beskedet.

I en intervju säger gruppens talesperson att våldet riskerar att skada landet för mycket och att man därför inte kan delta. Frågan är om det nya beskedet är början på slutet av protesterna, säger al-Jaziras utsända reporter.

Idag 11:26
En regeringskritisk demonstrant under protester strax söder om Bagdad. HAIDAR HAMDANI / AFP
undefined

Nya sammandrabbningar – 31 skadade i Irak-protester

Minst 31 personer har skadats i nya demonstrationer i Irak, skriver Reuters. Sammandrabbningar med polis har resulterat i minst 14 skadade i huvudstaden Bagdad och minst 14 skadade i den södra staden Nasiriyah.

Skarp ammunition användes för att skingra demonstranterna, som då svarade med stenar och molotovcocktails.

Protesterna började som ett motstånd mot arbetslöshet och korruption, men utvecklades snabbt till krav på större samhälleliga förändringar och regeringens avgång.

Idag 10:59
Läs mer om Stridigheterna i Irak