Inrikes

Kvinna död i lägenhetsbrand

En kvinna har omkommit efter att en brand bröt ut i en lägenhet i Munkfors i Värmland omkring klockan 18 på tisdagen. Polisen säger till SVT Värmland att branden var anlagd – och att det ska ha varit den andra branden på adressen på 10 timmar.

Den första branden startade i ett källarförråd i fastigheten.

Toppnyheter

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou/Amanda Lind. TT
Fallet Gui Minhai

Kinas nya hot mot Sverige: Amanda Lind portas om hon deltar på prisceremoni

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till TT. Samma sak gäller för statsminister Stefan Löfven om han skulle närvara.

– Vi har samma hållning där och samma principer, säger ambassadören.

Tidigare i dag varnade Kina för konsekvenser om någon högt uppsatt svensk politiker deltog i prisceremonin för den fängslade förläggaren. Det handlar om Svenska Pens Tucholskypris, som varje år delas ut till en hotad eller landsflyktig författare.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i dag att Sverige inte kommer att ge efter för Kinas hot och att Lind ska dela ut priset.

1 tim
Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui efter Kinas hot: Vi låter oss inte skrämmas

Sveriges regering och Svenska Pen-klubben bör markera mot Kinas hot. Det skriver Gui Minhais dotter Angela Gui på Twitter.

”Litar på att PEN och Amanda Lind ikväll markerar att kinesiska ambassadens hot är oacceptabla. Vi låter oss inte skrämmas till tystnad”, skriver hon.

Den fängslade förläggaren ska i kväll tilldelas Svenska Pens Tucholskypriset, ett pris som kulturminister Amanda Lind delar ut. Kinas ambassadör har varnat för konsekvenser om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

2 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina-expert: Så försöker Kina försvaga den svenska demokratin

Det är många i Sverige som har missbedömt stormakten Kinas intentioner och trott att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning. ”Nu är ju Xi Jinping helt öppen med att det här gäller inte”. Det säger Ola Wong, Kinakännare och redaktör för tidskriften Kvartal, i en intervju med fPlus. Han menar att det är dags för Sverige att bestämma sig för vad man vill få ut av utbytet med Kina när det gäller politik, näringsliv och forskning.

27 okt
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska försvarsmakten

Försvaret saknar pengar – måste skjuta på satsningar

Försvarsmakten saknar 46 miljarder kronor för att man ska kunna få till de satsningar som försvarsberedningen föreslagit tidigare i år, rapporterar Ekot med hänvisning till en analys från myndigheten.

För att kunna genomföra förslagen sköt regeringen, C och L till 25 miljarder kronor för åren 2021–2025 i höstbudgeten, men trots det saknas pengar.

Överbefälhavare Micael Bydén säger att det leder till ”ambitionsminskningar” både när det gäller material och personal.

– Men det handlar också framför allt om att skjuta planering framåt, säger han till radion.

3 tim
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid Musköbasen.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern menar att anslagen räcker långt

Försvarsmakten anser att anslagen från politiskt håll räcker långt. Den uppfattningen har försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter att myndigheten i dag presenterat sin analys, rapporterar TT.

Även om Försvarsmaktens analys visar att det saknas pengar till att genomföra försvarsberedningens föreslag menar Hultqvist att de ökade anslagen från regeringen, C och L ger myndigheten klart bättre förutsättningar.

– Det här leder till en väsentlig förmågeökning säger han.

3 tim
Moderaternas försvarspolitiska talesperson Beatrice Ask.  Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M: Det vore rimligt att grotta ner sig i siffrorna

Moderaterna vill att försvarsminister Peter Hultqvist (S) återinkallar försvarsberedningen. Det säger partiets försvarspolitiska talesperson Beatrice Ask till TT med anledning av den analys som Försvarsmakten presenterat i dag.

Myndigheten menar att det saknas 55 miljarder för att kunna genomföra försvarsberedningens förslag. Ask menar att ”mindre avvikelser” inte hade varit oväntat, men att den aktuella summan innebär mer än så.

– Just därför är det väl rimligt att försvarsberedningen får grotta ner sig i det här, säger hon.

3 tim
Läs mer om Den svenska försvarsmakten
undefined

”Ska 290 krångelombudsmän verkligen behövas?”

I Helsingborg finns numera en ”Krångelombudsman”. I Karlstad är en sådan snart på plats och i andra kommuner i landet går tankarna i liknande banor. Men vänta nu, ska det verkligen behövas, frågar sig Företagarnas näringspolitiska expert Pontus Lindström i en krönika.

– Frågan man måste ställa sig är om lösningen på detta är fler offentligt anställda som jobbar för att motverka regelkrångel?

– Om alla 290 kommuner skulle införa en krångelombudsman blir det många nya heltidstjänster – som i slutändan ska finansieras av den privata sektorn. Om samtliga regioner gör samma sak uppgår antalet till 310. Om alla myndigheter och länsstyrelser också följer efter är vi uppe i ungefär 600 nya heltidstjänster.

7 nov
Läs mer om Regelkrånglet
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under Almedalsveckan 2019. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Analys: Intern kritik måste motas med en tydlig kurs

Liberalerna är ett kluvet parti, splittrat mellan kravliberaler och mjukare socialliberaler. Det skriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutson i samband med att partiets landsdagar inleds i Västerås i dag.

Partiet behöver en färdriktning, konstaterar han. Samtidigt flyr de liberala väljarna till partier med vitt skilda politiska ideologier vilket gör att L-ledaren Nyamko Sabuni kan tappa fler väljare oavsett vilken väg hon väljer.

DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg skriver att Sabuni behöver en trovärdig kurs framåt. I annat fall kommer den interna kritiken att börja sjuda igen.

TV4:s Marcus Oscarsson tror att Sabuni medvetet undvikit att skapa stora rubriker tidigt, för att i stället samla partiet.

– Någon gång kommer lyftet men det är bättre att lyfta till valet 2022 än den här veckan, säger han i Nyhetsmorgon om det tuffa opinionsläget för L.

4 tim
Nyamko Sabuni. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare: Sabuni får ny chans att skapa nyfikenhet

En av Nyamko Sabunis stora utmaningar framåt ligger i att hålla ihop Liberalerna, menar flera statsvetare som TT har talat med.

I dag inleder partiet sitt landsmöte i Västerås och meningsskiljaktigheter får inte blossa upp så fort politiska beslut ska fattas, konstaterar statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

– Det är en svår utmaning för en partiledare.

Svend Dahl, statsvetare och chefredaktör på Liberala Nyhetsbyrån, säger att det finns en besvikelse internt för att det stora lyftet i opinionen uteblev direkt efter att Sabuni valdes.

– Landsmötet blir en chans att skapa den där nyfikenheten på ett parti som en ny partiledare borde föra med sig, säger han.

5 tim
Nyamko Sabuni. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nyamko Sabuni vill vänta med besked om SD-stöd

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni vill avvakta med besked om hur hon ser på att bilda en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, med Sverigedemokraternas stöd, skriver SvD.

Sabuni säger att det som hindrar henne från att redan nu ta makten med M och KD är att man inte har samma majoritet som januaripartierna kan ge. På frågan om SD:s stöd är det som håller henne tillbaka svarar hon:

– Jag har aldrig uttryckt den uppfattningen, och jag vet inte ens om jag vill uttrycka det nu. Jag ska ge vårt parti chans att uttrycka och utforma politik, säger hon och tillägger att partiet återkommer med besked 2022.

Igår 19:05
Läs mer om Liberalernas framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

”Entreprenörerna kan rädda vår jord”

Klimatet kan bara räddas om genom att ta konkreta steg för att förändra våra system och skapar incitament för grön tillväxt. Elcykelsubventioner eller alarmism är helt fel väg att gå. De skriver tre företrädare för Liberalerna i Dagens Samhälle.

Liberalerna resonerar att omställningen inte kommer att vara enkel alla gånger, men att den är oundviklig och att Sverige bör ta på sig ledartröjan. Det kan i sin tur stärka konkurrenskraften och ge fler jobb.

”Fler måste få krisinsikt, klimatet kan bara räddas om vi tar konkreta steg för att förändra våra system och med rätt styrmedel skapar incitament för grön tillväxt. Det är engagerade entreprenörer, innovatörer och företagsamma människor som tillsammans med politiken kan rädda vår jord”, skriver de.

4 tim
Greta Thunberg fick åka till Europa på katamaranen La Vagabonde.  UGC UGC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ökat intresse för segling efter Thunbergs Atlantfärd

Svenska klimataktivsten Greta Thunberg ska segla över Atlanten två gånger på tre månader. Hennes resa verkar ha fått upp intresset för att lifta med segelbåt, skriver The Guardian.

Tidningen har pratat med Daniel Krause, seglare som administrerar två Facebook-grupper inriktade på segelbåtsliftning. Sedan Thunbergs första resa har han sett medlemsskaran öka från 7 000 till nära 21 000, varav många nya inte har någon tidigare erfarenhet.

– De senaste veckorna har det skjutit i höjden, säger Krause.

4 tim
Läs mer om Klimathotet
Ruja ”Crypto Queen” Ignatova vid en presentation.  Youtube / Wikimedia
Säkerheten på nätet

FBI: Svensk står bakom enormt kryptobedrägeri

Den person som främst har förknippats med bedrägeriet Onecoin är Ruja ”Crypto Queen” Ignatova. Nya FBI-dokument slår fast att en av de två grundarna är en 43-årig svensk, rapporterar Breakit.

Mannen har tidigare varit efterlyst och greps i Thailand förra hösten. Svensken är än så länge inte åtalad och det är oklart varför, enligt Breakit. Under den pågående rättegången kommer åklagarsidan däremot att höra ett anonymt kronvittne som samarbetar för att få sänkt straff, noterar sajten.

Ruja Ignatova är fortfarande på fri fot och det är hennes lillebror Konstantin Ignatov samt en misstänkt pengatvättande jurist som åtalas i New York.

Miljontals människor världen över varav upp mot 60 000 svenskar investerade i den påhittade kryptovalutan. Totalt kan det handla om upp mot 40 miljarder kronor, skriver Breakit.

3 tim
Marc Dietrich
undefined

Svenska företag betalar hellre lösen än investerar i it-säkerhet

Svenska företag är mer benägna att betala utpressare bakom gisslanprogram som låser datorer, ransomware, än företag i andra länder. Det visar en undersökning från NTT Security som Computer Sweden tagit del av.

På frågan om den egna organisationen hellre betalar lösen än investerar i it-säkerhet svarar 59 procent av svenska företag att de hellre betalar. Snittet i de 20 länderna som deltog i undersökningen ligger på 33 procent.

– Vi har inte utforskat varför benägenheten att betala är större i Sverige utan kan bara konstatera att svenska företag inte verkar ha några samvetsproblem med det , säger Björn Lantto, säkerhetsexpert på NTT Security till Computer Sweden.

Han tror att det kan handla om att de svenska företagen har gett upp inför hoten.

– De tycker att de provat på och köpt allting men ändå blir hackade, säger han.

3 tim
Läs mer om Säkerheten på nätet