Kultur

Glenn Close i The Wife.
Oscarsgalan

Litteraturpriset i fokus för profetiska ”The wife”

Det talas redan om Oscarsnomineringar för Björn Runges Hollywooddebut The Wife. Glenn Closes insatser som den stöttande frun till en författare som tilldelas Nobelpriset i litteratur hyllas unisont.

Filmen hade världspremiär i Toronto för ett år sedan men har nu kommit till Sverige. Flera recensenter nämner den träffsäkra tajmingen.

Expressens Maria Brander skriver att den känns ”så skriande aktuell att det pirrar i hela kroppen” och SVT:s Fredrik Sahlin kallar den ”profetisk”.

TT:s recensent skriver att Glenn Close briljerar i rollen som ”den långlidande hustrun till en outhärdligt pretentiös kulturman” vars författartalang fått stå tillbaka för makens.

Flera recensenter kommenterar däremot att intrigen inte känns helt trovärdig.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

7 dec
Kevin Hart. Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Oscarsgalan

Komiker hoppar av Oscars efter homofobkritik

Komikern Kevin Hart lämnar uppdraget som värd för Oscarsgalan efter att ha anklagats för att ha gjort homofoba uttalanden på bland annat Twitter. Inläggen gjordes för flera år sedan och när Oscarsakademien krävde att han skulle be om ursäkt för dem vägrade han först. Nu har Hart ändrat sig och skriver att han är ledsen över att ha sårat folk.

”Jag ber uppriktigt om ursäkt till hbtq-samhället för de okänsliga formuleringarna jag tidigare har gjort”, skriver han.

Flera av de uttalanden han kritiserats för handlar om att han var rädd för att hans då treåriga son skulle bli homosexuell om han exempelvis lekte med dockor. Hart har även berättat att han tackat nej till en roll för att han inte ville spela en homosexuell karaktär.

Oscarsgalan sänds från i Los Angeles 25 februari. Vem som ersätter Hart är ännu inte känt.

7 dec
Läs mer om Oscarsgalan