Kultur

#metoo-uppropen

Weinstein åtalas för våldtäkt och andra sexbrott

Filmproducenten Harvey Weinstein kommer att åtalas för våldtäkt och andra sexbrott gällande två olika kvinnor. Det bekräftar polisen i New York i ett kort uttalande, rapporterar AFP. Åtalspunkterna handlar om misstänkt våldtäkt mot en kvinna och att ha tvingat en annan att ge honom oralsex, uppger en anonym källa för CNN.
På fredagsmorgonen, lokal tid, överlämnade sig Weinstein till polis i New York.
Sexbrottsanklagelser mot Weinstein utreds även i Los Angeles och London efter att en lång rad kvinnor vittnat om övergrepp. Själv har Weinstein nekat till att ha utfört sexuella aktiviteter utan samtycke.

Igår 04:17
Kevin Hagen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
#metoo-uppropen

Weinstein har överlämnat sig till polisen i New York

Filmmogulen Harvey Weinstein har överlämnat sig till polisen i New York, skriver flera medier. Han kommer att åtalas för våldtäkt och andra sexbrott gällande två olika kvinnor, uppger polisen i ett kort uttalande enligt AFP. Enligt uppgifter till CNN gäller det våldtäkt mot en kvinna och för att ha tvingat en annan att utföra oralsex på honom.
Gripandet planeras efter en flera månaders lång utredning gällande de anklagelser om sexbrott mot flera kvinnor som Weinstein anklagas för.
Minst 75 kvinnor ha trätt fram i media och vittnat om övergrepp, trakasserier och olämpligt beteende från Weinsteins sida.
Avslöjandet om Weinstein har setts som startskottet på den våg av avslöjanden om övergrepp och trakasserier som kommit fram under me too-rörelsen.

24 maj
Läs mer om #metoo-uppropen
Kristina Lugn på väg in till Svenska Akademiens möte i början av april. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens kris

Kristina Lugn: Om Horace tvingas bort avgår jag

Kristina Lugn hotar att lämna Svenska Akademien om Horace Engdahl tvingas bort från sin stol. Det skriver hon i ett brev till Expressen.
”Jag kommer inte att medverka till att han tvingas bort från Akademien. Jag förstår inte det kravet”, skriver hon.
De tre ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark har tidigare krävt att Engdahl avgår för att de ska återända till sitt arbete i Akademien.

24 maj
Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund har lämnat Akademiens arbete TT
Svenska Akademiens kris

Chukri: Kravet på Horace Engdahl är otaktiskt

Det är smart av de tre avhopparna från Svenska Akademien att kräva Horace Engdahls avhopp, skriver Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri i en analys. Men att gå ut med kravet offentligt beskriver hon som otaktiskt då förhandlingar inte kan föras inför öppen ridå.
”Den som vet det minsta om konflikthantering inser nämligen att en konflikt aldrig kan trappas ner genom att motståndaren förnedras. Det gäller såväl i förhandlingarna med Nordkorea som i Akademien-gate”, skriver Rakel Chukri.

23 maj
Kjell Espmark och Horace Engdahl 2017 Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens kris

Kjell Espmark: Engdahl har skadat Akademien mest

I ett brev till Svenska Dagbladet skriver den avhoppade ledamoten Kjell Espmark att Horace Engdahl är den ledamot som har skadat Svenska Akademien ”ojämförligt mest” sedan den grundades av Gustav III 1786. Han menar att Akademien på grund av sin konstitution har förvandlats till en ointaglig fästning.
”Horace Engdahl utnyttjar denna svaghet och förskansar sig nu i den bunker som Akademien förvandlats till”, skriver Espmark.
Tillsammans med de avhoppade ledamöterna Sara Danius och Peter Englund krävde han på tisdagen att Horace Engdahl avgår.

23 maj
Läs mer om Svenska Akademiens kris