Kultur

Katarina Frostenson. Jonas Ekströmer / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens kris

Frostenson pekas ut som aktiv beskyddare av Arnault

DN-journalisten Matilda Gustavssons bok ”Klubben” handlar om maktspelet inom Svenska Akademien – och tidigare ledamoten Katarina Frostenson pekas ut som en av dem som aktivt skyddade den våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault. Det berättar författaren i SVT:s ”Babel”.

– Hon har gett honom en speciell maktposition och han har ofta hotat med henne och hänvisat till henne, säger Gustavsson.

Redan 1997, 20 år innan journalistens avslöjande, hade Expressen kommit med ett avslöjande som enligt DN-journalisten sedan ”tegs ihjäl av kultursidorna”.

17 nov
Sara Danius i samband med att hon avgick som ständig sekretare i april 2018.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny bok visar maktspel inom Svenska Akademien

Horace Engdahl och Anders Olsson var drivande när Sara Danius fick lämna sin post som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Det skriver journalisten Matilda Gustavsson i den nya boken ”Klubben”.

Under sammanträdet där Danius öde skulle avgöras redogjorde Anders Olsson för ett möte som han hade haft med kungen och antydde då att denne delade bilden om att Danius borde avgå. Enligt Gustavsson är det dock oklart vad kungen egentligen sa under mötet.

– Det anmärkningsvärda är hur det där och då fungerar som ett argument för att Sara Danius ska avsättas. För det säger inte kungen. Hovet dementerar kraftigt att kungen på något sätt skulle haft en åsikt om hur de skulle hantera Sara Danius, säger hon till TT.

Olsson säger själv att han endast satt upp förtroendet för Sara Danius som "en diskussionspunkt" på mötet. Han menar att hon avgick självmant.

17 nov
Läs mer om Svenska Akademiens kris