Kultur

Jayne Svenungsson och Anders Olsson  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens kris

Jayne Svenungsson: Utsätts för repressalier

Jayne Svenungsson menar att ingen konfronterat henne med några anklagelser om sekretessbrott som enligt källor till DN uppgavs vara en anledning bakom hennes avhopp från Svenska Akademien.
I ett sms till DN skriver hon att hon försökte träda tillbaka på ett så diskret sätt som möjligt.
”Jag kan inte annat än få en obehaglig känsla av att någon nu försöker utsätta mig för repressalier”, skriver hon.
Det var i förra veckan som teologen och religionsfilosofen Jayne Svenungsson begärde utträde ur Svenska Akademien efter bara elva månader på sin stol.
En av anledningarna uppgavs vara ett mejl som av misstag skickats till Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson med konkret information om att Svenungsson spridit sekretessklassat material. Olsson menar att han inte heller har diskuterat ett felskickat mejl med Svenungsson.

Igår 10:48
Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens kris

Ständige sekreteraren om krisen: Kändes forcerat

Den ständige sekreteraren Anders Olsson är frustrerad över hur Svenska Akademien har blivit en symbol för unkna patriarkala värderingar, säger han i en intervju med TT.
Det har snart gått ett år sedan 18 kvinnor vittnade om övergrepp och trakasserier som begåtts av den så kallade kulturprofilen vilket utlöste en kris för Svenska Akademien.
Olsson känner inte igen sig i bilden av att trakasserier och övergrepp tystats ner inom Akademien. Han menar att han och många andra inte upplevt något alls av detta.
– På något vis kändes det forcerat, här gick vi för långt. Alla började prata om att vi har så mycket problem i Akademien – men var finns de överhuvudtaget? säger han i intervjun.

Igår 08:22
Jayne Svenungsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens kris

Felskickat mejl uppges ha legat bakom avhoppet

Jayne Svenungsson kan ha lämnat sin stol i Svenska Akademien efter ett felskickat mejl som visade att hon brutit mot Akademiens sekretessregler, skriver DN.
Innan hon gick ut med sitt beslut om att lämna sin stol ska den ständige sekreteraren Anders Olsson ha mottagit ett mejl som skickats till honom av misstag. I mejlet framgick det enligt DN att Svenungsson brutit mot Akademiens sekretessregler genom att dela information till journalisten och juristen Jesùs Alcalá.
Alcalá har skrivit flera kulturartiklar i Kristianstadsbladet/Ystads Allehanda om krisen i Svenska Akademien och varit en av få som fått kommentarer från Katarina Frostenson.
Jayne Svenungsson dementerar uppgifterna i ett sms till DN, och Anders Olsson säger till TT att ”något felskickat mejl inte varit föremål för diskussion”.

15 nov
Läs mer om Svenska Akademiens kris