Den svenska kronan

Kronraset oroar företagen: Kan bli en väldigt svår smäll

Kronans fall oroar nu också de stora vinnarna – de svenska exportföretagen, rapporterar SvD och DI. Allt färre exportföretag tror att kronan kommer att stärkas.

Av Svensk Exportkredits (SEK) mätning Exportkreditbarometern framgår att en tredjedel av exportföretagen tror att kronan kommer att stärkas de kommande tolv månaderna, jämfört med drygt hälften vid förra mätningen. Majoriteten bedömer att kronan kommer att vara oförändrad eller försvagas.

– Det är betydligt färre som tror på en starkare krona, säger Catharina Henriksson, pressansvarig på SEK till SvD.

Den låga kronkursen gynnar inte alla exporterande företag, nästan en fjärdedel är missnöjda.

– Delvis tror vi att det beror på att många exportörer också är importörer, vilket då också betyder högre inköpspriser, säger Catharina Henriksson.

I Dagens Industri uttalar sig Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna, att kronraset börjar bli jobbigt också för exportföretagen.

– Det som företagen är oroliga för nu är att vi skulle få en riktig lågkonjunktur och att krockkudden redan är använd. Då kan det bli en väldigt svår smäll för ekonomin, säger hon.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer