Andres Lokko och Johanna Paulsson.  TT
Polarpriset 2018

Krönikörer: Ansvarslöst, arrogant och obegripligt

Polarprisjuryns val av Metallica som årets vinnare framstår som ”ansvarslöst och arrogant”, skriver Svenska Dagbladets musikkritiker Andres Lokko i en krönika.

Lokko har inga problem med att man väljer att belöna metalgenren men frågar sig varför juryn verkar ha valt ut ett stort band på måfå i stället för att belöna genrens ”självklara pionjärer” Black Sabbath?

Han vänder sig också mot att juryn främst verkar belöna band med stora kommersiella framgångar och inte verkar intressera sig för samtiden.

”Valet av pristagare inför 2019 står just nu mellan Cliff Richard och U2”, skriver han.

DN:s Johanna Paulsson skriver att även valet att prisa Afghanistan National Institute of Music är obegripligt. Hon jämför det med då Barack Obama fick Nobels fredspris i hopp om någonting som skulle ske i framtiden i stället för någonting som redan uppnåtts.

”Det går inte att komma ifrån att Polarpriset blir alltmer godtyckligt. På sikt också fullständigt irrelevant”.

Toppnyheter

Arkiv Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Lagarde om vändningen: ”Vi rör oss försiktigt uppåt”

I en intervju med tv-bolaget France 2 ger ECB-chefen Christine Lagarde sin bild av euroländernas dystra ekonomiska situation och om den optimism hon ändå känner inför framtiden.

– Vi har varit längst ned på kurvan och rör oss försiktigt uppåt. Hur snabbt situationen förändras beror på hur snabbt vi kan ta oss samman och de ansträngningar vi alla gemensamt kan göra, säger hon.

Lagarde pratar också om saknaden efter sitt barnbarn.

– Nu kan jag bara se honom i min smartphone eller på fotografier. Det gör mig ledsen (...) men när jag tittar på honom blir jag än mer övertygad om hur viktigt vårt uppdrag är, att arbeta för att samhället ska bli en bättre plats.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Igår 09:58
Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO synar företagskrisen i global undersökning

Internationella Handelskammaren (ICC) och Världshälsoorganisationen (WHO) ska identifiera den privata sektorns utmaningar under coronakrisen, berättar organisationerna i ett pressmeddelande. Resultatet i den globala undersökningen är tänkt att bidra till arbetet för att hindra en ekonomisk kollaps i spåren av pandemin.

– Den här undersökningen kommer att hjälpa oss förstå hur företag agerar. Det hjälper oss att kartlägga och sprida goda exempel och var vi och nationella hälsovårdsinsatser bör rikta fokus. Informationen som vi samlar in genom undersökningen bidrar till utvecklingen av effektiva åtgärder vilket räddar liv och minskar ekonomisk skada, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar.

5 jun
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer