Till vänster på bild: Ana Cristina Hernández. Till höger: Berlinmuren. Foto: Maja Cronstetd/AP/TT
1989

Krönika: Frihet är den bästa muren

Det samhälle som vill ha kvar sina invånare borde lära sig den simpla historiska läxan som kommunistiska stater vägrar göra: Det är inte murar, övervakning och hot om straff som gör att människor stannar kvar. Det är snarare något helt annat, skriver fPlus-reportern Ana Cristina Hernández.

Det kan ha varit det mest lyckosamma misstaget någonsin, när Günter Schabowski, Östtysklands politbyrås medieansvarig, på en presskonferens råkade säga att möjligheterna för invånarna i den östtyska sidan att besöka Västtyskland skulle börja gälla ”omedelbart”.

Egentligen var meningen, vilket Schabowski ännu inte hade hunnit läsa sig in på, att medborgarna skulle bli tvungna att söka om tillstånd. Men ödet var envist och natten slutade med ett yrande Berlin och gränsvakter som förvirrat såg på när folket klättrade över det som för bara några minuter sedan hade hindrat friheten från att tränga in till Öst.

Många minns natten i fråga – den 9 november 1989 – som nu fyller 30. Berlinmurens fall ingår i kategorin ”historiska event där alla vet vad de gjorde den dagen”. Men vem minns egentligen huvudanledningen till varför muren uppfördes? Att Östtyskland inte ville att dess invånare skulle fly till Väst är det rätta men kortfattade svaret. För att få en mer detaljerad bild krävs det dock en närmare titt på situationen i efterkrigstidens DDR.

Efter andra världskriget delades Europa, Tyskland och Berlin i en östlig kommunistisk del och en demokratisk i Väst. När det började gå upp för människorna bakom järnridån att deras framtid hotades av ytterligare en omgång despotiska regimer valde många att fly. Mellan åren 1949 och 1961, innan muren uppfördes, flydde runt tre miljoner östtyskar till den västra sidan. Sommaren 1961 lämnade ungefär 1 000 personer per dag. Landets exodus var så problematisk att ledningen i DDR redan år 1953 begärde att få bygga en mur men utan att få gehör från Sovjetunionen.

Men de länder som implementerar kommunism får förr eller senare hantera samma demografiska problem: de första som lämnar är de yngsta, de med störst frihetslängtan och störst förhoppning om framtiden. Så var det även i Östtyskland, Sovjetunionen och resten av de kommunistiska satellitstaterna. De flesta av de som flydde, även efter att muren uppfördes, var välutbildade personer i 25-årsåldern. Detta, tillsammans med den tidigare förlusten av unga förmågor under kriget, ledde till en ”brain drain” utan dess like. Situationen blev ohållbar för DDR och den 13 augusti 1961 var gränsen nådd – den fysiska separationen av Öst och Väst inleddes.

Utbildade personer i arbetsför ålder är den mest produktiva samhällsgruppen. Andra grupper spelade mindre roll för DDR. Faktum är att i början av 60-talet infördes det lättnader som innebar att bland annat pensionärer fick resa till Väst – något som inte andra fick göra utan synnerligen starka skäl. Därför är det paradoxalt att ett kommunistiskt system, som påstår sig vara arbetarens paradis, som skryter om sina solidariska, vitala, och hårt uppoffrande invånare, och vars syfte är att bevisa för världen att ideologisk renlärighet är ett större incitament än marknadsekonomi, förlorade den ena produktiva personen efter den andra.

Det är värt att notera att det inte var främst, eller åtminstone inte bara, ekonomisk misär som östtyskarna flydde ifrån. Intellektuell frihet, yttrandefrihet och friheten att förkovra sig i sin passion var viktiga dragningskrafter hos Väst. Alla de som har levt i ett kommunistiskt samhälle känner till tristessen av att inte finnas till för sin egen skull utan för statens, känslan av när ens personliga ambitioner betraktas som en samhällsfara snarare än en förmåga att ta tillvara. Känslor som leder till att det utforskande sinnet och den inre mänskliga kapaciteten tynar bort.

Men få hinder stoppar den som suktar efter frihet. Runt 150 personer dog när de försökte ta sig över, eller under, Berlinmuren. Men ofattbart nog lyckades runt 5 000 människor att fly. Detta trots att muren långtifrån bara var en mur, utan en hårt övervakad dubbelmur med minfält, vakttorn, vakthundar, diken och maskingevär. Det samhälle som vill ha kvar sina invånare borde därför lära sig den simpla historiska läxan som kommunistiska stater vägrar göra: Det är inte murar, övervakning och hot om straff som gör att människor stannar kvar. Det är rörelsefrihet, yttrandefrihet, ägandefrihet och möjligheten att utvecklas som gör att människor frivilligt stannar kvar. Då behövs ingen mur.

Toppnyheter

LUDOVIC MARIN / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Stängda gränser stoppar skyddsutrustning

Företaget Mölnlycke health care har haft stora problem med att distribuera miljontals ansiktsmasker och gummihandskar till Italien och Spanien. Anledningen är att leveranserna från Kina stoppats i Frankrike på grund av landets exportförbud på varorna.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger företagets vd Richard Twomey till Sveriges Radio.

Framöver måste varuleveranserna från fabrikerna i Kina skeppas till Belgien och därifrån antingen flygas eller landvägen köras runt Frankrike till exempelvis Italien och Spanien, enligt Richard Twomey.

2 tim
USNS Comfort utanför Manhattan. Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flytande sjukhuset har bara 20 patienter: ”Ett skämt”

Det flytande jättesjukhuset USNS Comfort anlände i måndags till New York för att avlasta stadens kraftigt ansträngda sjukvårdssystem. Men trots att andra sjukhus går på knäna står de flesta av de 1 000 sängarna på det amerikanska flottfartyget fortfarande tomma. På torsdagen vara bara 20 patienter inskrivna, skriver New York Times.

Chefer på andra sjukhus i staden är upprörda över situationen, som uppges bero på byråkrati. Flottan har upprättat en lista med totalt 49 åkommor, inklusive covid-19, som diskvalificerar patienter från att komma ombord.

– Det är ett skämt, för att tala klarspråk, säger Michael Dowling, chef för New Yorks största sjukhussystem Northwell Health, till New York Times.

1 tim
Test för coronavirus på Rigshospitalet i Köpenhamn. Niels Christian Vilmann / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdpersonal smittades av patient som testat negativt

En patient på sjukhuset i Holstebro på Jylland i Danmark som först testats negativt för covid-19 visade sig sedan vara smittad. Därefter har en stor del av medarbetarna på en av sjukhusets avdelningar nu smittats av patienten, enligt källor till Jyllands-Posten.

– Det är inget tvivel om att vi har stora utmaningar med de här falska negativa testen, säger cheföverläkaren Nikolai Hoffmann-Petersen, vid sjukhusenhet Väst där bland annat Holstebro ingår, till tidningen.

Provtagningsrutinerna ska nu skärpas. En patient som misstänks vara smittad även efter att ha testats negativt ska isoleras i väntan på nya tester.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stjärnekonom: Vi är bara i krisens första fas

Räkna med att det dröjer innan vi är tillbaka till ett normaltillstånd. Nu måste beslutsfattarna rådet att öppna plånböckerna – kosta vad det kosta vill. Det säger den franske ekonomen Olivier Blanchard till SvD. Blanchard var chefsekonom på IMF under finanskrisen 2008 och är idag knuten till det amerikanska forskningsinstitutet Petersen Institute.

– Jag tror att vi måste dela in den här krisen i två faser. Först gäller det att få ner antalet infektioner och ge sjukvården allt den behöver. Det är dyrt, men nödvändigt. I fas två gäller det att hålla nere antalet fall av coronasmittade och det är först då vi kan ta steg tillbaka mot det normala, säger Olivier Blanchard till tidningen.

Först i juni eller juli kommer vi se den andra fasen, spår han. Blanchard tror inte heller på den V-formade kurva och den snabba återhämtning som bland annan Magdalena Andersson pratar om.

1 tim
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Avglobaliseringschock har drabbat världen”

Med världen efter corona kommer en ny politisk verklighet följa, snart slås vi av en avglobaliseringschock och en vardag som är lokal – inte global, skriver Özge Öner i en krönika i SvD.

De europeiska ländernas politiska svar på coronavirusets spridning har börjat se allt mer lika ut. Lockdowns, hårda restriktioner och uppmanad isolering, alla åtgärder som kommer innebära en förändring av det politiska landskapet. Geografisk tillhörighet börjar redan övertrumfa politiskt skapade identiteter, och världens utrymmet för identitetspolitik kommer minska, menar Özge Öner.

”Coronakrisen visar på vikten av grannar och ett fungerande lokalsamhälle. Jag har svårt att tro att allt detta kommer att försvinna när krisen är över”, avslutar Özge Öner.

Igår 13:59
Läs mer om Den globala konjunkturen
Illustrationsbild.  Mike Segar / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen öppnar ner – H&M:s aktie rusar

Efter en inledande nedtur vid öppning, vänder Stockholmsbörsen upp över nollstrecket drygt en timme in i handeln:
• OMXSPI: +0,4%
• OMXS30: +0,1%
Morgonens huvudnummer var H&M:s rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultatet kom in betydligt bättre än väntat, men klädjätten flaggar för att den närmaste tiden blir rejält tuff med en beräknad förlust i andra kvartalet. Aktien rusade runt 10 procent precis i öppningen, men rusningen mattades av lite grann efter några minuters handel till omkring plus 7,8 procent.

I botten av listan finns bland annat Telia, Boliden och Swedish Match i den inledande handeln. Telia och Swedish Match handlas båda utan utdelning och är ner 4,6 respektive 2,6 procent.

Boliden är ner runt 1,4 procent. Nordea har sänkt riktkursen för bolaget till 230 kronor (250), med upprepat köpråd.

Under morgonen kom även inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn från Silf/Swedbank, som visade ett värde på 46,9 i mars. Det är den lägsta nivån sedan 2012 och nedgången är den största i indexets 15-åriga historia.

Oljan fortsatte att handlas uppåt på fredagsförmiddagen, även om uppgångarna inte var i närheten av gårdagens prisrally. Brentoljan stiger runt 5,4 procent till cirka 31,30 dollar fatet, medan WTI-oljan är upp omkring 3,7 procent till runt 25,60 dollar per fat vid lunchtid.

2 tim
Illustrationsbild.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stilla rörelser på Asiens börser efter oljerallyt

Det var relativt stillsamma rörelser på Asienbörserna i fredagens handel, efter gårdagens rally i oljepriserna och rekordusla arbetslöshetssiffror i USA. Vid stängning såg läget ut som följer:
• Nikkei: +/-0,0%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,7%
• Hang Seng: −0,2%
• Kospi: +/-0,0%

TT noterar att det var en billigare yen som ligger bakom handlarnas relativa optimism i morgonhandeln.

Tidigt på morgonen släpptes inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor, som kom in på 43,0 i mars. I februari var samma siffra 26,5. Det sammanvägda indexet steg samtidigt till 46,7, upp från 27,5. Ett värde under 50 indikerar kontraktion.

Under morgonhandeln backade oljepriserna något igen, efter gårdagens prisspik på närmare 25 procent för WTI-oljan. WTI-oljan handlades vid 10-tiden för runt 25,30 dollar per fat, upp 2,3 procent sedan handelsstarten. Brentoljan var samtidigt upp ungefär 4 procent och handlades för strax under 31 dollar per fat.

6 tim
Läs mer om Dagens börs
Anders Tegnell  SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell självkritisk: Hade kunnat kommunicera bättre

Statsepidemiolog Anders Tegnell är till viss del självkritisk till sitt agerande under coronakrisen. I en intervju i ”Skavlan” som sänds i SVT i kväll säger han att man hade kunnat börja kommunicera tidigare och berätta vad som behövde göras framåt.

– Alla blev rätt chockade när det blev som det blev i Italien och det tror jag satte igång tankeverksamheten i många länder i världen, säger han i programmet.

2 tim
Fältsjukhus byggs upp vid lasarettet i Helsingborg. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen slopar kravet på bygglov för fältsjukhus

Regeringen vill slopa bygglovskravet på fältsjukhus och andra temporära byggnader som upprättas för att hantera coronakrisen, skriver TT.

Förslaget har nu lämnats över till lagrådet. Tanken är att lagen ska träda i kraft i maj och även kunna gälla retroaktivt.

"Kraven på bygglov får inte fördröja eller försvåra regionernas arbete med att anordna vårdplatser”, skriver finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

1 tim
Illustrationsbild. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tomas Eneroth: Inget stopp för Gotlandsfärjorna

Regeringen planerar inte att stoppa färjorna till Gotland, rapporterar TT.

– Det är inte aktuellt att stoppa Gotlandstrafiken. Vi har en bra dialog med Gotlandsrederiet. De har själva tagit ansvar för att reducera antalet passagerare, så det är inte någon risk för smittspridning, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Tidigare under veckan har det förekommit medieuppgifter om att regeringen till följd av coronakrisen överväger ett stopp för Gotlandsresor för personer som inte är folkbokförda på ön.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

H&M om permitteringarna: ”Kan inte ange exakt antal”

H&M bekräftar att man har inlett ett ”genomförande av korttidsarbete” på de marknader som berörs av coronakrisen. I samband med morgonens kvartalsrapport uppger bolagets nytillträdda vd Helena Helmersson – precis som DI rapporterade i går – att tiotusentals medarbetare kommer att beröras över hela linjen, men att ”ett exakt antal kan inte anges i dagsläget”.

”Vi ser också över behovet av eventuella uppsägningar”, skriver hon.

Dessutom ska lönerna för klädjättens ledning tillfälligt sänkas med 20 procent.

”I ljuset av detta välkomnar jag styrelsens beslut att föreslå årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen och delar styrelsens övertygelse att det är det bästa att göra för att säkra vår fortsatta handlingsfrihet. För att utöka koncernens likviditetsbuffert utvärderas och förbereds också ett flertal finansieringskällor”, skriver hon.

3 tim
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M:s försäljning rasade – spår förlust i Q2

Hennes & Mauritz redovisar ett rörelseresultat på 2 690 miljoner kronor i det första kvartalet. Det är klart högre än analytikernas väntade 1 400 miljoner kronor.

Försäljningen i mars rasade med 46 procent samtidigt som onlineförsäljningen steg 17 procent i lokal valuta.

Klädjätten meddelar samtidigt att man räknar med att göra förlust i andra kvartalet eftersom "det kraftiga försäljningstappet inte kommer att kunna balanseras av nerdragningarna i rörelsekostnaderna", skriver vd:n Helena Helmersson i rapporten.

I slutet av mars var 3 778 av H&M:s totalt 5 065 butiker tillfälligt stängda på grund av coronautbrottet.

Bruttomarginalen blev 51,0 procent, jämfört med förväntade 50,1 procent.

4 tim
Magdalena Andersson (S).  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Andersson skulle kunna låna 100 miljarder till

Finansminister Magdalena Andersson (S) skulle kunna låna ytterligare 100 miljarder för att lindra coronavirusets effekter – om hon bara vill. Det skriver SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i en analys, samma dag som Andersson konstaterat att man ”spränger 100-miljardersvallen”.

Lagerström skriver att den svenska statsskulden är den lägsta sedan 1977, och att tunga ekonomer länge menat att Sverige borde låna mer för att investera. Men nu i kristider är läget ett annat – pengarna ska snarare gå till betalningar än till investeringar.

”Det är såklart inte lika hållbart”, skriver hon.

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson skriver på Facebook att dagens stödpaket till kommunerna har möjliggjorts tack vare att både blåa och röda regeringar länge fokuserat på stabila statsfinanser.

I ett historiskt perspektiv är Sveriges skuld mycket låg, skriver Oscarsson.

Igår 18:32
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer