Johan Norberg, Från min horisont

Krönika: Därför är kollektivismen den lates paradis

När det varken finns kapitalistiska drivkrafter eller statssocialistiskt tvång, så återstår bara social kontroll. Trots goda förutsättningar blev kibbutzen till slut en avskräckande erfarenhet, skriver krönikören Johan Norberg.

Om Labour vinner det brittiska valet 12 december ska en våg av ”demokratisering” svepa över näringsliv och civilsamhälle. Staten ska ta över allt större delar av ekonomin och fackligt kontrollerade fonder ska få ett avgörande inflytande över stora företag.

Har sådana socialistiska principer någonsin fungerat någonstans? undrar många, 30 år efter kommunismens kollaps. Men en av Labours chefsideologer, Jon Lansman, grundare av kampanjorganisationen Momentum, har ett oväntat svar: Jodå, i Israels kibbutzer. Lansman bodde under en tid i sin ungdom i ett av dessa kollektiv där flera hundra personer levde och arbetade tillsammans, som en enda stor familj, utan individuella löner och egendomar.

Lansman beundrade gemenskapen och menar att erfarenheten formade honom politiskt.

Kibbutzen en avskräckande erfarenhet

Det inspirerade mig att titta närmare på kibbutzernas historia och tala med människor som har levt där. Trots goda förutsättningar – stark idealism vid tiden för staten Israels födelse, högt socialt anseende och generösa statssubventioner – blev kibbutzen till slut en avskräckande erfarenhet.

Problemet med principen om ”från var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”, är nämligen att den snabbt får människor att dölja sina förmågor och i stället ständigt prata högljutt om sina behov.

En kibbutzforskare medger: ”Såna som jag, som började som socialister, insåg snart att man kan jobba hårt utan att få något för det, medan andra inte jobbar hårt. Det är så orättvist.”

På 1970-talet fick många kibbutzer problem med att de arbetande bara gjorde ett absolut minimum och snart inte ens det. Många med talang och ambition flyttade någon annanstans, där de fick ersättning för sitt arbete.

Samtidigt drog konsumtionen snabbt iväg när det saknades prislappar. Folk slösade med vattnet, lämnade ljuset på dygnet runt och började utfodra tillfälliga bekantskaper och till och med husdjur med gratis mat från den gemensamma matsalen.

Ett paradis för parasiter

En kibbutzveteran menar att kollektiven blev “ett paradis för parasiter.”

Hur håller man ihop ett kollektiv när det varken finns kapitalistiska drivkrafter eller statssocialistiskt tvång? Då återstår bara social kontroll. ”Aldrig förr har jag upplevt så rigida hierarkier”, berättar en kibbutznik. Gruppmötena togs snabbt över av en liten klick, som genom sin sociala position kunde styra hur de andra levde sina liv, vilka som fick göra en resa och till och med hur de klädde sig. Tänk dig bostadsrättsföreningens styrelsemöte – om de också styrde över allt du gör i din egen lägenhet. Trots retoriken blev kibbutzerna som ”förläningar styrda enligt individuellt godtycke”.

En ung volontär på en fattig kibbutz i södra Israel tyckte att den högstämda retoriken skorrade allt mer falskt. Till slut hittade han en förklaring till vad som gått fel när han hittade en roman av Ayn Rand från 1957, Och världen skälvde.

Där finns en beskrivning av en motorfabrik som styrs enligt principer som påminde om kibbutzens. En arbetare i romanen berättar att retoriken om solidaritet dolde en brutal exploatering. ”Älska din nästa? Det var då vi för första gången i livet lärde oss att hata vår nästa”, utbrister han. För varje skjorta och varje utflykt som gavs till någon ”togs från oss, det betalades med vårt slit, våra försakelser, vår hunger.” Och romanen beskriver obarmhärtigt hur arbetarna började spionera på grannarna för att kunna beslå dem med någon liten lögn så att deras andel av den gemensamma kakan kunde skäras ned vid nästa stormöte.  

Rands marknadsliberala budskap strider mot allting vi tror på

Volontären på kibbutzen blev alldeles tagen av dessa romankaraktärer. ”Jag hade aldrig läst en så träffande beskrivning av problemen på kibbutzen.”

Den lokale rabbin ogillade hans läsning. Rands marknadsliberala budskap strider mot allting vi tror på, förklarade han, och bad honom att vara fast i tron. Men bara två år senare hade kibbutzen liksom de flesta andra delat upp egendomarna, infört marknadspriser och lön efter prestation.

Till slut var det bara en sak som kunde rädda kibbutzerna från undergång: Privatisering.

Toppnyheter

Sanna Marin. Vesa Moilanen / TT NYHETSBYRÅN
Den finska regeringskrisen

Marin: ”Nu behövs förutom ord också handling”

Direkt efter att Sanna Marin valts till de finska socialdemokraterna SDP:s statsministerkandidat och därmed i praktiken nästa statsminister uppmanade hon partikollegorna att blicka framåt.

– Vi har ett bra regeringsprogram. Nu behövs det förutom ord också handling, sa Marin enligt Hufvudstadsbladet.

Marin vann med endast tre rösters marginal före Antti Lindtman, som efter omröstningen meddelade att han trots förlusten sitter kvar som partiets gruppledare. Han sa också att han trodde att diskussionerna i samband med valet har gjort partiet gott.

3 tim
Sanna Marin. SDP.
undefined

Marin nära att bli världens yngsta statsminister

Sanna Marin har valts till statsministerkandidat för de finländska socialdemokraterna, SDP, uppger Ekot. Hon blir därmed med största sannolikhet landets nästa statsminister.

Marin, som var trafik- och kommunikationsminister i den förra regeringen, fick 32 av 61 röster i omröstningen, där hon ställdes mot partiets gruppledare i riksdagen Antti Lindtman.

Med sina 34 år skulle hon bli den yngsta statsministern i Finland genom tiderna och världens yngsta nu sittande statsminister.

Hennes företrädare Antti Rinne avgick förra veckan i kölvattnet av landets stora poststrejk.

4 tim
Finlands statsministerkandidater Antti Lindtman och Sanna Marin. SDP
undefined

Finland kan få sin nya regering redan på tisdag

Samtliga fem partier i den förra finska regeringen har sagt att de är redo att fortsätta att regera ihop under en ny statsminister från socialdemokratiska SDP, rapporterar Hufvudstadsbladet. Det innebär att landet kan få en ny regering redan på tisdag, mindre än en vecka efter att Antti Rinne tvingats avgå som statsminister.

Under söndagen kommer SPD att meddela vem som blir partiets nya statsministerkandidat. Valet står mellan trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin och Antti Lindtman som leder partiets riksdagsgrupp.

Igår 20:51
Läs mer om Den finska regeringskrisen
Illustrationsbild. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Integrationens utmaningar

”Alla samordningsnummer borde makuleras”

Samordningsnummer är ett tillfälligt personnummer som ges till personer som inte är folkbokförda i Sverige. Av de 870 000 som finns bedömer polisen och Skatteverket att hälften av dem getts till personer som inte styrkt sin identitet. KD anser att samtliga samordningsnummer bör återkallas, såvida inte man kan visa korrekta id-handlingar. Det skriver Hans Eklind och Ingemar Kihlström på Expressen Debatt.

Svenska samordningsnummer går lätt att komma över för några tusenlappar och bidrar till upprätthållandet av dagens skuggsamhälle, menar debattörerna. KD anser också att samordningsnummer som utfärdas framöver ska tidsbegränsas.

4 tim
Magdalena Andersson. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern varnades om systematiska fusket

Finansminister Magdalena Andersson (S) blev varnad för två år sedan av antibedrägeriexperten Anders Björkenheim om att kriminella utnyttjar systemet med tillfälliga personnummer, så kallade samordningsnummer. Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

I samband med att de båda var gäster i TV4:s morgonstudio berättade han personligen för henne om 500 personer som var registrerade på en och samma adress. Finansministern ska enligt honom ha utbrustit ”herregud” – men sedan dess har inget hänt.

– Myndigheterna känner till det här sedan länge, men har valt att inte agera, säger Anders Björkenheim.

5 tim
Bild från Hässelby gård, förort till Stockholm. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals registrerade på samma adress i Hässelby

Flera hundra personer är registrerade på en och samma adress i ett flerfamiljshus i Hässelby i västra Stockholm, skriver SVT Stockholm.

Många av personerna på adressen har så kallade samordningsnummer – alltså tillfälliga personnummer – som bland annat ger en väg in i socialförsäkringssystemet. Systemet utnyttjas av kriminella som i många fall inte ens befinner sig i landet. Problemet är inte unikt för huset i Hässelby, utan återfinns på andra adresser i Stockholm och i fler svenska storstäder.

Kristdemokraterna kräver nu en lagändring kring samordningsnumren. Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson säger att det i dagsläget är en ”fin miljö i Sverige för organiserad brottslighet att verka i”.

Idag 07:23
Läs mer om Integrationens utmaningar
Vladimir Putin. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Ukraina

Expert: Putin vill forma villkoren för en lösning

När Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj för första gången möts i Paris under måndagen är det två mycket olika presidenter som träffas för att diskutera konflikten mellan länderna. Det säger Rysslandsexperten Mark Galeotti till AFP.

Putin är en slipad veteran medan Zelenskyj är en tidigare komiker och skådespelare och en nykomling på den världspolitiska scenen.

– Vi vet vad vi får med Putin, medan vi hittills har sett ett flertal olika sidor av Zelenskyj. Det går inte säkert att säga vilken av dem vi kommer att se, säger Galeotti.

Konstantin Kalatjev, direktör vid Moskvabaserade forskningsinstitutet PIR, utesluter inte att samtalen faktiskt kommer att leda till konkreta resultat. Han menar att Putin inte har något intresse av att konflikten förvärras.

– Samtidigt vill han att varje lösning ska formas efter hans villkor.

3 tim
Tusentals människor demonstrerade i Kiev. VALENTYN OGIRENKO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kravet på presidenten: Gå inte med på Putins villkor

Tusentals människor demonstrerade i dag i den ukrainska huvudstaden Kiev i samband med att landets president Volodymyr Zelenskyj i morgon ska träffa Rysslands Vladimir Putin i Paris, skriver Reuters.

Demonstranternas budskap är att Zelenskyj ska våga ställa krav på Putin och inte gå med på vilka fredsvillkor som helst.

– Vi är här för att vi inte är nöjda med fred till vilket pris som helst, fred till priset av kapitulation, säger Inna Sovsun, parlamentariker för oppositionspartiet Golos.

3 tim
Läs mer om Konflikten i Ukraina
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven om väljarraset: En mätning som gäller – valet

Stödet för Socialdemokraterna är enligt SCB:s mätning rekordlågt – 26,3 procent. Häromdagen visade också Expressen/Sifos mätning att Stefan Löfven rasat sex procentenheter i förtroende bland väljarna. Trots detta vill statsministern inte medge några misslyckanden, skriver TT.

Löfven menar att de flesta väljare som lämnat S enligt SCB:s mätning tillhör gruppen ”vet ej”.

– De flesta av dem går till soffan, och det är klart, de väljarna vill vi ha tillbaka, säger han.

Samtidigt understryker han att det egentligen bara finns en enda mätning som gäller: valet om tre år.

4 dec
Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivbild från 2017. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hultqvist tipsar Löfven: ”Hantera klassamhället”

Socialdemokraterna måste ta tag i klasskillnaderna för att komma till rätta med de vikande opinionssiffrorna. Det menar försvarsminister Peter Hultqvist (S) som ger råd till sin partiledare i en intervju med Aftonbladet. Privatiseringar och avregleringar måste dras tillbaka menar han. Samtidigt måste klassklyftorna minska.

– Det har över tid blivit för mycket av nyliberala idéer som har fått genomslag i samhällsstrukturen, säger Hultqvist till tidningen och menar att S måste göra tydligt vad som är deras partipolitik.

3 dec
Läs mer om Socialdemokraternas framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ulf Kristersson/Hédi Fried. TT
M:s samtal med SD

Kristersson om kritiken: Landskapet har förändrats

Förintelseöverlevaren Hédi Fried är besviken på det som hon upplever som ett brutet löfte från Ulf Kristersson (M) om att aldrig ha något samröre med SD. Stefan Löfven (S) har sedan kallat detta ”bottenlöst omoraliskt”.

I ett inlägg på Facebook försvarar sig M-ledaren med att det politiska landskapet förändrats sedan han träffade Hédi Fried inför valet 2018.

”Inför valet 2018 var jag tydlig med att vi ville bilda en Alliansregering efter valet. Och att den inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna”, skriver han.

Riksdagens åtta partier har olika ideologier, men det är rimligt att kunna diskutera och göra upp i sakfrågor, tycker M-ledaren. ”Sak, inte person eller parti, bör vara vägledande”, skriver han.

4 tim
Hédi Fried och Stefan Löfven. TT
undefined

Löfven om Ulf Kristersson: ”Så bottenlöst omoraliskt”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu det löfte som Förintelseöverlevaren Hédi Fried upplevde att M-ledaren Ulf Kristersson gav henne inför valet förra året, som handlade om att inte ha samröre med Sverigedemokraterna.

”Att se Förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård”, skriver Löfven på Facebook.

Tidigare i veckan så möttes Kristersson och SD:s partiledare Jimmie Åkesson för ett första möte.

Idag 11:39
Läs mer om M:s samtal med SD