Johan Norberg, Från min horisont

Krönika: Därför är kollektivismen den lates paradis

När det varken finns kapitalistiska drivkrafter eller statssocialistiskt tvång, så återstår bara social kontroll. Trots goda förutsättningar blev kibbutzen till slut en avskräckande erfarenhet, skriver krönikören Johan Norberg.

Om Labour vinner det brittiska valet 12 december ska en våg av ”demokratisering” svepa över näringsliv och civilsamhälle. Staten ska ta över allt större delar av ekonomin och fackligt kontrollerade fonder ska få ett avgörande inflytande över stora företag.

Har sådana socialistiska principer någonsin fungerat någonstans? undrar många, 30 år efter kommunismens kollaps. Men en av Labours chefsideologer, Jon Lansman, grundare av kampanjorganisationen Momentum, har ett oväntat svar: Jodå, i Israels kibbutzer. Lansman bodde under en tid i sin ungdom i ett av dessa kollektiv där flera hundra personer levde och arbetade tillsammans, som en enda stor familj, utan individuella löner och egendomar.

Lansman beundrade gemenskapen och menar att erfarenheten formade honom politiskt.

Kibbutzen en avskräckande erfarenhet

Det inspirerade mig att titta närmare på kibbutzernas historia och tala med människor som har levt där. Trots goda förutsättningar – stark idealism vid tiden för staten Israels födelse, högt socialt anseende och generösa statssubventioner – blev kibbutzen till slut en avskräckande erfarenhet.

Problemet med principen om ”från var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”, är nämligen att den snabbt får människor att dölja sina förmågor och i stället ständigt prata högljutt om sina behov.

En kibbutzforskare medger: ”Såna som jag, som började som socialister, insåg snart att man kan jobba hårt utan att få något för det, medan andra inte jobbar hårt. Det är så orättvist.”

På 1970-talet fick många kibbutzer problem med att de arbetande bara gjorde ett absolut minimum och snart inte ens det. Många med talang och ambition flyttade någon annanstans, där de fick ersättning för sitt arbete.

Samtidigt drog konsumtionen snabbt iväg när det saknades prislappar. Folk slösade med vattnet, lämnade ljuset på dygnet runt och började utfodra tillfälliga bekantskaper och till och med husdjur med gratis mat från den gemensamma matsalen.

Ett paradis för parasiter

En kibbutzveteran menar att kollektiven blev “ett paradis för parasiter.”

Hur håller man ihop ett kollektiv när det varken finns kapitalistiska drivkrafter eller statssocialistiskt tvång? Då återstår bara social kontroll. ”Aldrig förr har jag upplevt så rigida hierarkier”, berättar en kibbutznik. Gruppmötena togs snabbt över av en liten klick, som genom sin sociala position kunde styra hur de andra levde sina liv, vilka som fick göra en resa och till och med hur de klädde sig. Tänk dig bostadsrättsföreningens styrelsemöte – om de också styrde över allt du gör i din egen lägenhet. Trots retoriken blev kibbutzerna som ”förläningar styrda enligt individuellt godtycke”.

En ung volontär på en fattig kibbutz i södra Israel tyckte att den högstämda retoriken skorrade allt mer falskt. Till slut hittade han en förklaring till vad som gått fel när han hittade en roman av Ayn Rand från 1957, Och världen skälvde.

Där finns en beskrivning av en motorfabrik som styrs enligt principer som påminde om kibbutzens. En arbetare i romanen berättar att retoriken om solidaritet dolde en brutal exploatering. ”Älska din nästa? Det var då vi för första gången i livet lärde oss att hata vår nästa”, utbrister han. För varje skjorta och varje utflykt som gavs till någon ”togs från oss, det betalades med vårt slit, våra försakelser, vår hunger.” Och romanen beskriver obarmhärtigt hur arbetarna började spionera på grannarna för att kunna beslå dem med någon liten lögn så att deras andel av den gemensamma kakan kunde skäras ned vid nästa stormöte.  

Rands marknadsliberala budskap strider mot allting vi tror på

Volontären på kibbutzen blev alldeles tagen av dessa romankaraktärer. ”Jag hade aldrig läst en så träffande beskrivning av problemen på kibbutzen.”

Den lokale rabbin ogillade hans läsning. Rands marknadsliberala budskap strider mot allting vi tror på, förklarade han, och bad honom att vara fast i tron. Men bara två år senare hade kibbutzen liksom de flesta andra delat upp egendomarna, infört marknadspriser och lön efter prestation.

Till slut var det bara en sak som kunde rädda kibbutzerna från undergång: Privatisering.

Toppnyheter

Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

5 tim
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

4 tim
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att han och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

5 tim
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Krisen kan sluta med riksrätt för Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter hävda att coronavirusets farlighet är överdrivet – samtidigt som han vet att det är de gamla som löper störst risk att dö. Bolsonaro vill helt enkelt undvika en ekonomisk kris, som i sin tur skulle skada hans chanser att bli återvald. Det skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är inne på samma spår, att Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder först och främst handlar om ekonomi. ”Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt”, skriver han.

I värsta fall skulle coronakrisen kunna leda till att Bolsonaro avsätts i en riksrättsprocess. I Brasilien är riksrätten politisk – och kan bli verklighet om presidenten förlorar sitt parlamentariska stöd. ”Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt”, konstaterar Feiler.

2 tim
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
undefined

Helsingforsregion isoleras – polis vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Idag 04:26
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer