Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten på jobbet

Krogpersonal ofta utsatt för hot och våld: ”Tar med batongen hem”

Våldsdåden mot krogpersonal och ordningsvakter har ökat kraftigt den senaste tiden. Nu vittnar vakterna om sin utsatthet, rapporterar Aftonbladet.

Mörkertalet om hur många vakter som utsätts uppges vara stort men enligt en rapport från Afa Försäkringar är ordningsvakter en av de yrkesgrupper som löper störst risk att utsättas för hot och våld. Ofta är den bakomliggande orsaken till våldet att gäster nekas komma in på krogar och nattklubbar, och dessutom har de våldsamma individerna ofta en bakgrund inom gängkriminalitet.

– Det är väldigt illavarslande. I de här fallen verkar det handla om ordningsvakter som faktiskt har satt ner foten mot kriminella och då måste de få stöd från polisen och rättsväsendet, säger Jan Höglund, ordningsvakt och ledamot i branschförbundet Sveriges Förenade Ordningsvakter, till Aftonbladet.

Men det är även ”vanliga” personer som beter sig hotfullt och våldsamt mot krogpersonalen. Ofta handlar det om personer som är drogpåverkade och berusade.

Ett stort problem är att många vakter får så kallade ”hembesök” och följs hem efter jobbet. En kvinnlig vakt vittnar om hur hon bär med sig sin teleskopbatong hem i fickan, och om den används kan hon dömas för brott mot knivlaget. Men vakten uppger att hon hellre åker dit än att skadas så allvarligt att hon inte kan arbeta.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer