Krögare uppgivna efter nya restriktioner – "Blir bara värre och värre"
Landets krögare är i chock efter beskedet om alkoholstopp. Allt från mindre krogverksamheter till stjärnkrögare varnar nu för samma sak. Massarbetslöshet och företag som går under. ”Förbudet är ett dråpslag mot hela industrin”, säger kändiskocken Tareq Taylor till fPlus.
– Det här blir dödsstöten, säger PG Nilsson, som äger och driver Svenska Brasserier, med bland annat stockholmskrogarna Riche, Sturehof och Teatergrillen under sitt paraply.
Det är väldigt många jobb som kommer att avslutas i och med det här
Företaget har hittills i år förlorat omkring 300 anställda på grund av pandemin och försöker göra allt för att hålla näsan ovanför ytan. Men onsdagens besked om alkoholstopp efter klockan 22 blir för mycket – för både honom och hela branschen.
– Det är ju ingenting kvar längre. Det är väldigt många jobb som kommer att avslutas i och med det här, säger han.
– Det känns minst lika illa nu som det gjorde i mars-april när allt drog igång. Och då pratar jag inte om smittspridningen, jag är ingen epidemiolog, utan om de drakoniska åtgärderna som hela tiden slår mot vår bransch. De blir bara värre och värre, fortsätter han.
Egentligen tar man bort halva kvällen
Han förklarar att ett alkoholstopp från klockan 22 inte innebär att restauranger kan vara öppna till 22 – de måste i praktiken stänga redan klockan 20.
– Egentligen tar man bort halva kvällen. Det låter kanske inte så allvarligt, men det som händer är att ingen äter middag från klockan 20. Vi kommer att ha en sittning i början på kvällen, och sen kommer det att vara slut. Så halva kvällen försvinner, även för vanliga restauranger, säger han.
– Det går inte. Vi blir av med 30 procent ytterligare av vår omsättning och hela branschen kommer att tappa tiotusentals jobb på ett bräde, kanske över 100 000. Många unga drabbas såklart, fortsätter han.
”Säger i stort sett att det är farligt att gå på krogen”
Stjärnkocken Tareq Taylor driver restaurangen Kockeriet i Malmö och är delägare till Paul Taylor Lanthandel i Stockholm, den sistnämnda tillsammans med kollegan Paul Svensson. Regeringens besked om alkoholstopp vid 22 har lett till flera avbokningar för honom. Detta trots att restaurangverksamheten nästan skulle kunna fortsätta som vanligt.
– Många restauranger som kombinerar mat med dryckesservering stänger köket vid 22. Men eftersom gäster nu känner sig otrygga med att gå till krogen drabbar det även oss. Förbudet är ett dråpslag mot hela industrin, säger Tareq Taylor.
Han menar att regeringens retorik kring alkoholstoppet är ”fullständig uppåt väggarna”.
– Vår enda målsättning är att kunna driva verksamheten vidare, men vi kan inte göra det om gästerna är rädda för att gå på restaurang. Så som man presenterar det här så säger man i stort sett att det är farligt att gå på krogen.
Jag har under den här tiden haft en rätt stark "fighting spirit". Men efter gårdagens besked känns det som att den är borta
Även Cemil Alparslan och Niklas Engemar som äger och driver restaurangen Dryck och mat tillsammans i Uppsala blev bestörta och besvikna när de hörde om det nya beskedet.
– Signalen det skickar till oss krögare som under snart ett års tid nu arbetat hårt med att anpassa våra verksamheter och tagit ansvar för smittspridningen är att det arbetet är underkänt. Vi har följt reglerna och får nu detta besked. Det är tråkigt och sorgligt. Jag har under den här tiden haft en rätt stark "fighting spirit". Men efter gårdagens besked känns det som att den är borta. Det ser tyvärr rätt mörk ut just nu, säger Cemil Alparslan.
– Att just slå till mot alkoholförsäljningen är också ett dråpslag. Det är där vi har våra bästa marginaler även om det just nu inte handlar om att tjäna pengar utan om att överleva och att kunna behålla personal fram till att det lättar, fortsätter han.
”Förstår inte hur vår bransch funkar”
Socialminister Lena Hallengren (S) förklarar åtgärden i SVT:s Morgonstudion med att man denna gång inte sett de beteendeförändringar hos allmänheten som man hade hoppats på, och trycker på att de inte vidtar åtgärden för att ”jäklas med restaurangägarna”. Samtidigt stänger hon inte dörren för fler restriktioner. ”Det kommer säkert att komma mer, det tror jag”, säger hon till SVT.
Men de förlängda krisstöden som nyligen presenterades kommer inte att räcka på långa vägar, menar PG Nilsson. Han är märkbart irriterad över att besöksnäringen hela tiden får ta smällen när nya restriktioner ska läggas fram. Ett fåtal har inte följt reglerna och nu drabbas alla som har skött sig, menar han. Just nu känns det tufft, orättvist och mörkt, säger han.
– Politikerna förstår inte hur vår bransch fungerar. Vi klarar inte det här. Det enda rimliga vore att säga att eftersom vi har kontinentala vanor, så borde förbudet flyttas fram till klockan 23 eller 24. Det skulle göra en enorm skillnad, då skulle vi hinna med att få in två sittningar.
Konkret, hur många jobb kan försvinna hos er?
– Vi håller på att räkna på det just nu. Innan beskedet kom räknade vi på om vi skulle klara oss med permitteringar, men det kommer vi inte att göra, utan vi kommer att behöva säga upp folk. Och det rör sig om stora tal, om det är 50 eller 100 vet jag inte, men det kommer att sägas upp folk, säger han.
Talar om massvarsel
Cemil Alparslan vittnar om en liknande bild.
– I alla krögarforum som jag är medlem i talar man nu om kommande massvarsel. Känslan är att man har kämpat hårt under en lång tid och försökt att anpassa sig och så kommer detta besked. Man är otroligt besvikna och oroliga.
PG Nilsson tycker att Stefan Löfven gömmer sig bakom att regeringen har förlängt en del krisstöd – men helt missar att berätta hur det verkligen kommer att slå mot krognäringen.
– Beslutet om alkoholstopp träder i kraft den 20 november och gäller till februari, men omställningsstödet kan bara sökas retroaktivt fram till och med oktober. Då står vi utan hjälp, säger han.
PG Nilsson anser att regeringen bör snegla på andra länder, i till exempel Tjeckien betalar man hotellägare per tomt hotellrum. Så skulle man kunna tänka för våra verksamheter också, menar han.
– Att man ersätter oss per tom restaurangstol, ja, någon slags direktstöd behöver vi i alla fall för att inte gå under, säger han.
Tuffare än i våras
Tareq Taylor säger att han inte är förvånad över de nya restriktionerna. Han säger att, till skillnad från smittspridningen i våras, så kommer människor att mestadels sitta inomhus framöver. Under sommarmånaderna var det lättare att hålla distans. Den här gången efterlyser han dock effektivare och mer direkta stödåtgärder.
Jag begär inte att regeringen ska sponsra våra verksamheter men jag begär att mina skattepengar ska användas smart
– Det enda riktiga stöd som servicenäringen har fått är korttidspermitteringen. Omställningsstödet är retroaktivt och då ska man ha tappat 50 procent utav omsättningen. Men branschen har tre till fem procents vinstmarginal i snitt. Om man ska ha tappat 50 procent för att kvalificera sig har man redan gått omkull, säger Tareq Taylor och fortsätter:
– Vi har inte de marginaler som finns i andra industrier. Vi skulle i stället behöva söka omställningsstöd när vi har tappat tio procent av omsättningen.
Tareq Taylor menar att dagens stöd inte träffar de företag som behöver mest hjälp.
– Jag begär inte att regeringen ska sponsra våra verksamheter men jag begär att mina skattepengar ska användas smart. Där man ser till att man får största möjliga verkningsgrad för insatt krona.
Får ingen hjälp – känner sig som fuskare
Cemil Alparslan berättar att regelverken för korttidspermitteringar och andra stöd inte är helt solklara och att de kan slå tillbaka. Stöden har inte heller passat restaurangbranschen. Dessutom har det funnits en nervositet att göra fel och framstå som fuskare, menar han.
– Det är svårt för oss att styra vår efterfrågan vilket betyder att det är svårt att kunna lämna in korrekta kalkyler till Tillväxtverket och Skattemyndigheten. Det betyder att det är svårt att passa in i mallen vilket i sin tur betyder att vi kan bli återbetalningsskyldiga. Känslan både regering och myndigheter skickar är inte av den hjälpande och stöttande sorten utan snarare att man utmålar oss som giriga tjuvar, säger han.
Han ger exempel:
– Efter en diskussion med vår revisionsbyrå gjorde vi i bokslutet för 2019 en återbetalning på en liten del av det villkorade aktieägartillskott vi har i företaget, pengar vi tillförde bolaget för sex år sedan, detta gav oss som ägare möjlighet att gå ner i lön när det var som värst i våras, då vi inte permitterade oss själva. Att gå ner i lön stärker också företagets resultat.
– Men nu visar det sig att Tillväxtverket och Skattemyndigheten räknar det som utdelning. Det betyder att vi antagligen inte kvalificerar oss för fortsatt korttidsstöd och blir återbetalningsskyldiga för de stöd vi har fått. Det är en sits som jag kan tänka mig att fler krögare befinner sig i nu.
Och någon hjälp för att reda ut saken får han inte.
– Jag har ringt Tillväxtverket 133 gånger med mål att få tala med en handläggare, men bara kommit fram till växeln som nio gånger har lagt in mig som ett ärende för en handläggare att ringa upp. Många som jag talat med talar nu om att sluta med att försöka anpassa verksamheten och istället maxa stöden. Det, eller att säga upp personal. Man har inget val längre, säger han.
Blir allt mer upprört – men finns hopp
Det blir allt mer upprört i branschen, i många fall handlar det om panikkänslor, berättar PG Nilsson som har haft kontakt med flera branschkollegor. Han menar att det är läge att kraftsamla och gemensamt sätta tryck på politiken. Han sitter även i Visitas styrele.
– Nu kan jag inte vara tyst längre, vi måste börja säga ifrån ordentligt. Alla utom lunchrestaurangerna drabbas ju av det här, så det är enormt många jobb på spel, säger han.
Trots motgångarna är Tareq Taylor hoppfull inför framtiden. Han säger att ”ur vansinne kommer klokhet”. Men fram till dess befarar han att det kommer att ”rinna mycket blod” innan någonting sker.
– Tyvärr tror jag att regeringen är reaktiv. De reagerar på det som har hänt. De skulle behöva vara proaktiva. Men nu har vi ett facit att utgå ifrån. Vi genomgick en kris redan i mars där vi vet vilka branscher som blev utsatta och hur hårt utsatta de blev. Därför kan man inte komma med förlängningar av samma åtgärdspaket igen.
Det som, hittills, har räddat restaurangverksamheten är allmänheten, säger Tareq Taylor. Människors vilja att stötta restauranger har inneburit mycket för krögare runt om i landet.
– Det var det som gjorde att vi överlevde och kunde återanställa personal och hitta en väg framåt, inte regeringen. Det var bra att vi fick skjuta upp momsinbetalningar, men hade allmänheten inte besökt oss hade vi aldrig haft möjlighet att betala tillbaka de lånen.
Under torsdagen sa finansminister Magdalena Andersson (S) till TT att det kan bli aktuellt med extra krisstöd till krogbranschen efter beskedet om stoppad alkoholförsäljning. Vad det innebär gick hon inte närmare in på.