Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Kritikerstormen växer – Skatteverket sågar nya reseavdraget

Skatteverket vill kasta förslaget i papperskorgen. SKL menar att det går ut över glesbygden. Kritiken mot det nya reseavdraget är inte nådig, rapporterar SvD. Detta trots att de flesta är överens om att systemet för avdrag för resor till och från jobbet är för lätt att missbruka och måste ses över. Men de nu föreslagna, nya reglerna kommer inte att hjälp, menar Skatteverket:

-Som förslaget har utformats blir det inte enklare än nuvarande system att tillämpa, administrera och kontrollera, skriver verket i sin remiss.

Andra tunga remissinstanser är LO och Arbetsförmedlingen som inte heller tror att de nya reglerna hjälper mot de rådande problem. Ute i landet säger ett flertal kommuner att ett nytt reseavdrag blir ytterligare en belastning för dem som vill bo och arbeta utanför de stora städerna.

Kommunstyrelsens ordförande Christina Lundgren (C) tycker rätt och slätt att förslaget är dåligt och inte ska genomföras.

– Man har inte satt sig in i hur det fungerar här ute på landsbygden. Hur gärna vi än ville, så kommer vi aldrig att få den kollektivtrafik som behövs, säger Christina Lundgren, kommunstyrelsens ordförande i Hedemora.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer