Kritiker: Tung rapport om Brommas framtid mörkas – nu krävs besked
Swedavia vill lägga ner Bromma, flygplatsen är inte lönsam. Men nu finns en grupp privata investerare som menar att det är den visst och vill ta över driften. Problemet är bara att Swedavias utredning är hemligstämplad. Inte ens politikerna som ska fatta beslut har full insyn.
Bromma flygplats är inte lönsam. Det meddelade Swedavia i höstas, mitt under flygets värsta kris någonsin och lämnade därmed fritt fram för att påbörja en nedläggning av flygverksamheten och för ännu en runda i debatten om flygplatsens vara eller inte vara. Ännu finns inga beslut fattade, frågan har inte kommit upp i något av de sedvanliga regeringssammanträdena på torsdagar när ett sådant beslut kan fattas. Det kan också vara så att frågan ligger med i den infrastrukturproposition som regeringen ska presentera den 8 april. Innan dess ska dock Maria Stockhaus, riksdagsledamot (M) debattera frågan i en interpellationsdebatt med infrastrukturminister Tomas Eneroth. Då vill hon ha svar på ett antal frågor kring hanteringen av Bromma. Bland annat efterlyser hon den utredning som Swedavia gjort och som säger att flygplatsen inte är lönsam.
– Den är hemligstämplad med hänvisning till att det är affärshemligheter. Det gör att inte ens vi som sitter i riksdagens Transportutskott har fått se den. Regeringen, som alltså ska fatta beslut i frågan, har vad jag vet inte heller läst hela utredningen, enbart fått en muntlig dragning. Att fatta ett så omvälvande beslut kring infrastrukturen som gäller inte bara Stockholm utan hela landet utan alla fakta, är minst sagt ett demokratiunderskott, säger hon till fPlus.
Det är ett resonemang som Svenska Flygbranschen instämmer i. Fredrik Kämpfe är branschchef för Transportföretagen Flyg:
– Det finns så många frågetecken kring Bromma och Swedavias rapport är bara den senaste i raden. Vi vet inte hur de har räknat, vi vet inte hur de tänker att trafiken på Bromma ska rymmas på Arlanda efter pandemin. Vi vet inget om det samhällsviktiga flyget som använder Bromma och närheten till sjukhusen i Stockholm. Vi vet inget om andra aktörer som har Bromma som bas. Att hemligstämpla med hänsyn till affärssekretess är också tveksamt. Vem ska lida men av att få läsa om hur Brommas ekonomi ser ut?
Oväntat vändning
I slutet av januari kom en oväntad vändning i frågan om flygplatsens framtid. Nybildade Bromma Airport Group som består av ett antal företag med anknytning till flygbranschen, meddelade att de var intresserade av att ta över efter Swedavia och driva flygplatsen vidare i privat regi.
– Vår samlade erfarenhet säger att Bromma har alla förutsättningar för att gå med vinst. Vi ser fram mot att få ta del av Swedavias siffror och också utmana siffrorna i en redovisning till både regeringen och Stockholms Stad, säger Wilhelm Wohlfahrt, vd för ACR och initiativtagare till det utspel som nu fört in frågan om Bromma på ett helt nytt spår.
Varken regeringen eller Stockholms stad har hittills svarat på förslaget. Däremot har företrädare för Region Stockholm uttalat att de ser positivt på möjligheterna att driva flygplatsen i privat regi.
Det kommer även bra respons från ett flertal av de flygplatser ute i landet som i vanliga fall har merparten av sin trafik till Bromma. Andra bedömare som fPlus talat med ställer sig också frågande till hur landets tredje största flygplats med cirka 2,3 miljoner passagerare 2019, innan pandemin bröt ut kan bedömas vara olönsam. En tumregel i branschen säger att det krävs 400 000 till 500 000 passagerare årligen för att en flygplats ska leverera ett nollresultat. Det statliga bolaget Swedavia i sig, som äger tio flygplatser runt om i Sverige, är lönsamt och har de senaste åren levererat upp mot en halv miljard i vinst årligen in till statskassan.
Det understryker att vi inte har alla fakta på bordet. Därför är det lämpligt att regeringen lyfter på locket och lägger korten på bordet
I den stundande interpellationsdebatten har Maria Stockhaus ställt en konkret fråga till infrastrukturministern om han är beredd att ta upp en diskussion med Bromma Airport Group om ett privat övertagande av flygplatsen.
– Det här är ett seriöst förslag från människor med erfarenhet från flygbranschen. Då har vi politiker skyldighet att förutsättningslöst pröva de förutsättningar som de presenterar.
Fredrik Kämpfe är kritisk till att det nu kan fattas ett stort svenskt infrastrukturbeslut i en situation när Covid-19 tillfälligt tvingat ner hela flygbranschen på knä.
– Det understryker att vi inte har alla fakta på bordet. Därför är det lämpligt att regeringen lyfter på locket och lägger korten på bordet. Visa ekonomin som det beslutet ska vila på.
fPlus har sökt infrastrukturminister Tomas Eneroth, men utan svar.