Protester mot Donald Trumps nationaldagsfirande. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps Amerika

Kritiker: Trump kapar vårt firande – och kampanjar

USA:s president Donald Trump planerar att slå på stort på landets nationaldagsfirande i dag. Förutom de vanliga festligheterna ska han fira med musik, militäruppvisning och dessutom tänker presidenten hålla ett tal vid Lincolnmonumentet, skriver NBC News.

Nu anklagar kritiker presidenten för att kapa nationaldagsfirandet – och göra det till ett kampanjmöte. De menar att han använder sitt valprogram och skattebetalarnas pengar för att politisera dagen.

– Det handlar inte om politik där man ska vara partilojal – det handlar om demokrati, det handlar om frihet, det handlar om individuella friheter, det handlar om strävan efter lycka, säger representanthusets majoritetsledare Steny Hoyer till NBC.

Andra oroas för riskerna för att det kan uppstå demonstrationer mot Trump.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer