Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Kritiken mot mardrömsskatten hårdnar

Detaljhandeln rasar mot den skatt som enligt branschen ”dödar den svenska detaljhandeln”. Den finns med i överenskommelsen mellan C,L, S och MP.

Regeringen vill höja kemikalieskatten på elektronik. Förslaget har nu gått ut på remiss. Men branschen är djupt kritisk och anser att skatten missgynnar svensk handel.

– Man ökar takten i att flytta handeln utomlands, vi är inte en isolerad ö, säger Klas Elm, vd på Elektronikbranschen.

I juli 2017 infördes den så kallade kemikalieskatten på elektronik. Syftet som angavs var att minska förekomsten av farliga flamskyddsmedel, som används i bland annat mobiltelefoner, och "genom skatten vill riksdagen påverka att mer miljö- och hälsovänliga alternativ i stället används vid produktion av framtida produkter”.

Skatten omfattar en rad andra varor. I lagförslaget som nu gått ut på remiss föreslås en skattehöjning med nästan 40 procent på bland annat kylar, frysar, diskmaskiner och dammsugare om de innehåller farliga kemikalier.

För varor som mobiltelefoner, kassettbandspelare, skärmar, projektorer och spelkonsoler blir höjningen mer än 30 procent.

Klas Elm, vd för branschorganisationen Elektronikbranschen, är djupt kritisk till den redan införda skatten och anser att den slår hårt mot svenska företag.

– Det blir en rejäl hävstång till internationell e-handel. Produkterna som kommer in är fortfarande desamma, så skatten har inte haft någon miljönytta. Den är dålig för svensk detaljhandel och den är dålig för arbetstillfällena i Sverige.

Enligt en utvärdering från Handelns utredningsinstitut (HUI) från september förra året leder försäljningsbortfallet till mellan 600 och 1 400 färre arbetstillfällen inom den svenska elektronikbranschen.

Klas Elm är så drastisk att han säger att om regeringens planer går igenom så "dödar man svensk detaljhandel".

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer