Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statens skuldsättning

Kritiken: Helt nytt läge när S och SD krokar arm

Socialdemokraterna vill slopa överskottsmålet. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S). ”Det är oansvarigt att förändra finanspolitiska regler som bara har varit i kraft i elva månader”, säger Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Magdalena Andersson säger till Svd.se att hon vill införa ett balansmål istället för ett överskottsmål. Sedan elva månader tillbaka gäller ett nytt sänkt överskottsmål, som finansministern alltså nu vill skrota. Ett balansmål innebär i korthet att det räcker med att statens finanser går ihop. De behöver inte generera ett överskott över tid.

– Det vore rimligt att slopa överskottsmålet och istället ha ett balansmål. Det var ett initiativ som jag tog redan 2015 och som vi socialdemokrater också har ett partikongressbeslut på, säger Magdalena Andersson till SvD.se och menar att pengarna ska gå till att täcka de stora investeringsbehoven.

Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv, är skarpt kritisk mot finansministerns utspel.

– Det är oansvarigt att förändra finanspolitiska regler som bara har varit i kraft i elva månader. Längre än så måste överenskommelser hålla för att de ska uppfattas som trovärdiga, säger han.

Sedan tidigare har Sverigedemokraterna frångått sin tidigare åsikt om överskottsmålet. Enligt Frycklund skapar det osäkerhet att två så stora partier har ändrat ståndpunkt.

– Det är alltid populärt på kort sikt att spendera offentliga medel. Men Sveriges statsfinansiella muskler gör större nytta i en framtida lågkonjunktur, säger han.

Magdalena Andersson säger till SvD.se att hon är öppen för en tidigare översyn om andra partier ansluter till Socialdemokraternas linje.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer