Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Kritiken efter migrationskollapsen: S sitter med svarte petter

När över 60 procent av det svenska folket vill sen en stramare migrationspolitik sitter Socialdemokraterna nu med svarte petter efter de strandade migrationsförhandlingarna. Samtidigt kammar Sverigedemokraterna hem ännu en seger, uppger en S-profil till fPlus.

Enligt källor till tidningen Dagens Industri var det Socialdemokraterna som valde att avbryta förhandlingarna om den framtida migrationspolitiken under måndagen. Orsaken ska ha varit att man inte kunde hitta en gemensam linje i de viktigaste sakfrågorna kring volymmål för asylsökande, försörjningskrav, det humanitära grundskyddet och kvalificeringen för tillgång till välfärd.

Majoritet för mindre invandring

Samtidigt visar en färsk undersökning av SVT/Novus att 63 procent av den svenska befolkningen vill ta emot färre flyktingar och endast åtta procent vill ta emot fler. Och även om en majoritet av väljarkåren inte är beredd att ställa upp på Sverigedemokraternas politik så känner ännu fler inte igen sig i Miljöpartiets migrationspolitik.

Att Socialdemokraterna då väljer att bryta med Moderaterna och deras tuffare linje och i stället, som flera bedömare menar, böja sig för Miljöpartiet resulterar i en svår och riskabel balansgång för partiet, menar Widar Andersson chefredaktör på Folkbladet i Eskilstuna (S) och tidigare mångårig riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

–Det är ingen hemlighet att opinionen är för en striktare migrationspolitik och här finns även så klart många S-väljare. Jag tror att det självklart finns en risk för att det framstår som att partiet vikit sig för Miljöpartiet. Men också att man ses hamna i ett vänsterblock tillsamman med Vänsterpartiet och Miljöpartiet samtidigt som de borgerliga partierna kan komma överens om en stramare migrationspolitik. Man riskerar att sitta med svarte petter hur man än vrider och vänder på det, säger Widar Andersson.

Socialdemokraterna ser även en påtaglig risk för en regeringskris och ett möjligt nyval i sommar eller senare i höst vilket partiet inte är sugen på, menar han.

–Det finns så klart en oro för att man inte skulle klara ett omval och man bedömer den risken som större än att ta några smällar i migrationsfrågan. Någonstans insåg man väl att man inte kan förödmjuka Miljöpartiet hur mycket som helst.

”Sverigedemokraterna vårdar sin paradfråga väl”

Han menar även att Sverigedemokraternas utspel igår om att partiet går vidare med ett eget förslag dels sätter press på både Moderaterna och Socialdemokraterna samt stärker SD: s position.

–Jag var på SD: s presskonferens och kan bara konstatera att de vårdar sin paradfråga väl. De orsaker som SD angav för att gå vidare med ett eget förslag kändes trovärdiga och det stärker dem. En risk i deras agerande är ju annars att man framstår som det partiet som motsätter sig alla konstruktiva vägar framåt, men den känslan fick inte jag.

–Det är ingen tvekan om att migrations- och integrationsfrågorna är väldigt stora frågor och kommer att vara det för en lång tid framöver. De flesta partierna vill landa i en bra överenskommelse för att kunna koncentrera sig på andra frågor, men det är uppenbarligen inte lätt och det beror ju på att vi har stora problem, fortsätter han.

Efter att förhandlingarna avbrutits i måndags skyllde Socialdemokraterna och Moderaterna på varandra.

”Det är uppenbart att socialdemokraterna valde makten och miljöpartiet istället för att få en långsiktig och realistisk politik på plats”, uppgav Maria Malmer Stenegard, moderaternas migration- och socialförsäkringspolitisk talesperson till SVT.

Migrationsminister Morgan Johansson menar dock att det är Moderaterna som hela tiden slängt in nya frågor och nya krav i förhandlingarna och vägrat kompromissa.

– Så gör en förhandlingspartner om man egentligen inte vill komma överens, uppger Morgan Johansson till SVT.

På tisdagen uppgav Migrationskommittén för TT att den inte kommer kommer inte att kunna presentera något helhetsförslag för en ny migrationspolitik. Anledningen är att meningarna om migrationen skiljer sig alltför mycket åt inom kommittén.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer