Jakop Dalunde, Gunnar Hökmark, Sara Skyttedal och Christofer Fjellner. TT
Striden om upphovsrätten

Kritik mot S och SD efter omröstning: ”Är deras fel”

Många politiker och opinionsbildare reagerar starkt på att EU-parlamentet i dag röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet. Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde påminner om att det inte är ”EU” som har fattat beslutet, utan folkligt valda politiker.

”Så gnäll inte på EU. Rösta i stället på en politiker som delar dina värderingar”, skriver han på Twitter.

Själva direktivet gick igenom med röstningssiffrorna 348–274, efter att de omtvistade artikel 11 och 13 först fått grönt ljus. Parlamentet förkastade förslaget om att göra förändringar i dessa med en rösts marginal.

”Det är svenska sossarnas fel! Om tre av de svenska sossarna röstat nej i stället för ja hade vi vunnit!” skriver M-ledamoten Christofer Fjellner.

Att även svenska SD-ledamöter röstade nej till att införa ändringar i artikel 11 och 13 väckte till en början stark kritik. Något som KD-politikern Sara Skyttedal uppmärksammar. ”Även Sverigedemokraterna bidrog till inskränkningarna”, skriver hon i en tweet.

Den moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark riktar en känga mot båda partierna. ”SD och S samverkade att driva igenom dålig lagstiftning”, skriver han.

SD meddelade senare att deras röster berodde på att parlamentarikerna tryckt fel, och att meningen var att rösta för förslaget om ändringar.

Tidigare

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer