Utrikes

Kritik mot Kubaavtal – ”Spelar dem rätt i händerna”

Med hjälp av Moderaterna och Vänsterpartiet ror regeringen till slut hem ett ja till EU:s samarbetsavtal med Kuba.

Moderata ungdomsförbundet (Muf) rasar medan Vänsterpartiet ser avtalet som ett medel för demokratisk utveckling.

För några veckor sedan kunde regeringen, efter många och långa turer, börja räkna med att få igenom sitt förslag om ett ja till avtalet i riksdagen. Då stod det klart att Moderaterna inte tänkte göra som de övriga borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, som alla fyra yrkar på avslag.

MUF:s ordförande Benjamin Dousa anser att avtalet inte sätter någon press på den kubanska regimen vad gäller demokrati eller rättigheter.

”Därför spelar vi dem rätt i händerna genom att skriva under. Min egen släkt har bakgrund i kommunismens Östeuropa och Moderaterna har historiskt alltid varit partiet som stått upp mot förtryck och för frihet." skriver Dousa i en skriftlig kommentar

Han anser att M borde ha följt C, L, KD och SD och agerat mot avtalet.

Moderaterna vill bara ge en skriftlig kommentar.

”Handel och företagande kan ytterst bidra till demokratiseringsprocessen. Genom ett avtal blir dialogen med Kuba mer ordnad och Sverige kan då vara en aktiv part" kommenterar den utrikespolitiske talespersonen Hans Wallmark och hävdar att nej inte skulle hjälpa oppositionella eller civilsamhället.

Moderaterna vill ha en kontrollstation efter fem år, för att då kunna driva en uppsägning om avtalets demokrati- och rättighetsdelar inte efterlevs.

Vänsterpartiets företrädare i utrikesutskottet, Håkan Svenneling ser avtalet som den rätta vägen för en bättre utveckling på Kuba.

– För min del handlar det om att isoleringspolitiken av Kuba inte fungerar, USA har försökt i 60 år. Det är snarare ökad politisk dialog och utbyte som kommer att leda till en positiv förändring, säger Svenneling.

– Kuba är en enpartistat men vi hör aldrig samma brösttoner från borgerligheten mot länder som Kina, också en enpartistat där man i grundlagarna slagit fast att ett parti ska styra landet.

Kenneth G Forslund, ordförande (S) i utrikesutskottet, försvarar avtalet gentemot motståndarna i riksdagen och kritiker som Civil Rights Defenders som hävdar att utvecklingen går åt helt fel håll på Kuba.

– Jag är oerhört kritisk mot Kuba och hur de behandlar människor som inte har samma uppfattning som statsledningen, de sätter ju sådana som mig, socialdemokrater och sådana som startar fackföreningar, i fängelse. Men jag är vän av det kubanska folket och vill se förändringar för dem, säger Forslund som håller med kritikerna om att utvecklingen har gått åt fel håll under senare år.

Fakta: EU och Kuba

2015 beslutade EU att normalisera förbindelserna med Kuba, som bröts 2003 när EU införde sanktioner.

Året därpå införde USA nya, hårda sanktioner mot Kuba – en ny riktning under president Donald Trump, som kraftigt skiljer sig från Barack Obamas strategi.

EU:s samarbetsavtal med Kuba, Political dialogue and cooperation agreement, PDCA, började förhandlas fram 2014. 2016 godkändes det genom en omröstning i Europaparlamentet, och sedan 2017 gäller en så kallad provisorisk period. Avtalet anses dock formellt träda i kraft först efter det att alla medlemsstater i EU har ratificerat det. Nyligen återstod bara Sveriges, Litauens och Nederländernas slutliga ja.

Avtalet innebär samarbete på flera områden, så som bekämpningen av pengatvätt, människosmuggling och könsrelaterat våld.

Parterna ska regelbundet ha "politisk dialog" med statliga företrädare och representanter för civilsamhället.

Parterna ska också underlätta för ökad handel och investering.

Toppnyheter

Uteservering.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Nya föreskrifter på krogar: En meter mellan sällskap

För att undvika trängsel på restauranger har Folkhälsomyndigheten tagit fram nya föreskrifter för att komplettera den tillfälliga lag som trädde i kraft i går.

Den nya regleringen börjar gälla 7 juli och innebär ett förtydligande om att det ska vara minst en meter mellan sällskap på restauranger.

– Det kommer då vara kommuner som följer upp det här, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad på dagens pressträff.

12 min
Anders Wallensten/illustrationsbilder.  TT
undefined

”Hoppas att det ska klinga av nu – håll ut det sista”

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten kan ännu inte säga om restriktionerna kring coronasmittan kommer att förändras inför hösten, men är försiktigt positiv.

Hans förhoppning är att spridningen nu ska klinga av ordentligt och att vi eventuellt ska kunna återgå till ”lite mer normalläge”, säger han i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon.

Han betonar också att ”det gäller att hålla ut det här sista” och får frågan om det innebär att vi är inne i slutfasen.

– Vi ser ju att kurvorna går neråt även om det går för långsamt.

3 tim
Pressträff.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

41 nya dödsfall – totalt 5 411 med covid-19 har dött

41 coronarelaterade dödsfall har registrerats i Sverige det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade statistik. Totalt har nu 5 411 personer med covid-19 dött i landet.

Kurvan över medelvärdet över antalet avlidna fortsätter sakta nedåt, konstaterat biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på myndigheternas presskonferens.

– Tillsammans kan vi bromsa den här smittan, säger han.

Sedan utbrottets början har 70 639 människor bekräftats smittade i Sverige.

Följ presskonferensen i länkarna nedan.

32 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Vladimir Putin. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
Putins Ryssland

78 procent säger ja till att ge Putin fler år vid makten

Nästan 78 procent av ryssarna säger ja till den grundlagsreform som gör det möjligt för president Vladimir Putin att stanna vid makten till år 2036, skriver AP. Det står klart efter att alla röster räknats.

Enligt valkommissionen låg valdeltagandet på 64 procent.

Oppositionen menar att siffrorna är orealistiskt höga och anklagar Kreml för valfusk. En mätning från oberoende Levade Center från i maj visade att Putin hade ett stöd på 59 procent, den lägsta siffran på 20 år.

3 tim
Aleksei Navalnyj. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Oppositionsledaren sågar resultatet: ”En stor lögn”

Det ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj avfärdar resultatet i folkomröstningen om förändringar i grundlagen, rapporterar AFP.

”Det här ’resultatet’ som nyss presenterades är påhitt och en stor lögn. Det har ingenting att göra med opinionen hos det ryska folket”, skriver Navalnyj i ett uttalande.

Enligt omröstningen röstade över 70 procent av ryssarna för förändringarna som bland annat innebär att Vladimir Putin kan sitta kvar som president till 2036.

Igår 21:07
Vladimir Putin. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Putin kan bli kvar till 2036 efter ryska omröstningen

Runt 74 procent av ryssarna ser ut att rösta ja till förslaget om förändrad grundlag som bland annat ger president Vladimir Putin möjligheten att sitta kvar vid makten till 2036. Det står klart med nära en tredjedel av rösterna räknade, skriver AFP.

Omröstningen har pågått under sju dagar och har bland annat skett digitalt. Det officiella resultatet väntas presenteras runt klockan 20 svensk tid.

Kritiker och oppositionspolitiker har kallat omröstningen en välregisserad "konstitutionell kupp" vars huvudsyfte är att bana väg för Putins fortsatta presidentskap, skriver TT.

Igår 18:20
Läs mer om Putins Ryssland
Unga tar examen i Texas/Arkivbild, tidigare självständighetsdag i USA. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Varningen inför helgfirande: ”Explosion” av unga sjuka

Allt fler unga insjuknar i covid-19 i USA. Inför USA:s självständighetsdag den 4 juli varnar nu hälsoexperter från delstater som är hårt drabbade av virusutbrottet – däribland Arizona, Texas och Florida – för allvarliga konsekvenser om unga inte blir bättre på att vidta säkerhetsåtgärder.

Quinn Snyder, akutläkare på Arizonas största sjukhus, kallar ökningen av unga patienter för en ”explosion”, skriver The Guardian.

– Om vi ska bekämpa den här pandemin och undvika att sjukhusen svämmas över är det absolut nödvändigt att människor i åldersgruppen 20–44 stannar hemma.

4 tim
Maria Van Kerkhove, WHO.  - / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Vissa länder kan behöva återinföra lockdown

Efter att antalet smittade av coronaviruset ökar varnar nu WHO för att vissa länder kan behöva återinföra strikta restriktioner, eller lockdowns. Det sa Maria Van Kerkhove, chef på organisationens nya avdelning för sjukdomar och zoonoser, på en presskonferens uppger CNBC.

Hon uppgav också att det ännu inte är för sent att stoppa spridningen, även om uppgiften för vissa länder kan ”kännas övermäktig”.

Globalt är nu över 10,5 miljoner människor smittade i viruset och över en halv miljon har dött i covid-19 enligt Johns Hopkins University.

Idag 05:12
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Nyamko Sabuni Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Sabuni: ”De med asylskäl ska få komma till Sverige”

Det är viktigt att partierna kommer överens om en långsiktigt hållbar migrationspolitik för att komma ifrån att ”lappa och laga med tillfälliga lagar”. Det säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i en intervju med TV4 Nyheterna.

Hon menar att det viktigaste är att Moderaterna och Socialdemokraterna kommer överens eftersom detta är garanten för att en överenskommelse håller över tid.

– För vår del kommer vi att värna asylrätten. Vi ser också behov av en humanitär ventil, det ska finnas ömmande skäl som gör att vissa andra individer ska kunna stanna. Däremellan är vi öppna för diskussion, säger Sabuni.

4 tim
Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Jimmie Åkesson  TT
undefined

Gustav Fridolin anklagar S och M för en SD-retorik: ”Som politisk kamikaze”

Miljöpartiets före detta språkrör Gustav Fridolin anklagar Socialdemokraterna och Moderaterna för att genomföra SD-politik. Det skriver han i en debattartikel i tidningen Syre.

”Så har M bestämt att Ulf ska vara lika hård som Jimmie. Och S har bestämt att Stefan ska vara lika hård som Ulf.”

Han menar att partiernas politik är politiskt självmord och skriver:

”Var har M och S lärt sig taktik egentligen? Hos japanska mästare i harakiri och kamikaze?”.

5 tim
Nyamko Sabuni. Jonathan Näckstrand/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni: Missriktad välvilja bakom utanförskap

Med coronakrisen kommer den redan höga arbetslösheten bland utrikes födda att öka. Det skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på DN Debatt.

Hon menar att en missriktad välvilja har lämnat ett stort antal migranter utanför samhället. Detta eftersom samhället inte ställt upp med tydliga förväntningar om att människor som kommer hit ska bidra till samhället.

”Denna skuld efter politisk underlåtelse måste nu betalas av”, skriver Sabuni.

Hon menar att politiken under lång tid därför måste fokusera på glappet i egenförsörjningen mellan olika grupper.

Igår 21:36
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige