KD-ledaren Ebba Busch Thor och utrikesminister Margot Wallström.  TT
Kärnavtalet med Iran

Kritik mot att Wallström inte skakade Zarifs hand

Kritik har riktats mot att utrikesminister Margot Wallström (S) inte skakade hand med Irans utrikesminister Javad Zarif när denne i går besökte Stockholm.

KD-ledaren Ebba Busch Thor ifrågasätter utrikesministerns agerande och skriver på Twitter:

”Är det här feministisk utrikespolitik i praktiken, Margot Wallström? Att krusa för en representant för en av världens mest kvinnoförtryckande regimer?”

Flera andra politiker har också reagerat på den uteblivna handskakningen. Wallström försvarar sitt agerande och skriver på Twitter:

”Diplomatiska kontakter är inte en belöning - det är ett verktyg. Med så mycket att diskutera med Iran: kärnavtalet, Jemen, mänskliga rättigheter, Stena-fartyget, Hormuz mm så kan hälsningsritualer inte få stå i vägen”.

Läs mer

Toppnyheter

Sörjande vid en begravningsceremoni i Brooklyn. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Pandemin snart dödligaste hälsokatastrofen i USA sedan 1918 – 100 000 döda

Över 100 000 personer i USA har nu dött till följd av coronaviruset enligt New York Times sammanställning. Dödssiffran är den högsta i världen till följd av viruset och enligt tidningen är pandemin på god väg att bli den näst dödligaste hälsokatastrofen i landet sedan 1918–1919, då Spanska sjukan dödade drygt 675 000 amerikaner.

Den faktiska dödssiffran kan ligga över 100 000 eftersom mörkertalet tros vara stort, skriver AFP.

Samtidigt ser antalet nya fall och nya dödsfall ut att minska i landet. Hårt drabbade New York rapporterade på onsdagen drygt 1000 nya fall. Så låga siffror har inte registrerats i delstaten sedan mars, skriver tidningen.

3 tim
 Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, under en av de myndighetsgemensamma pressträffarna om coronapandemin.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Italiens ambassadör kritiserar Anders Tegnell

Italiens ambassadör i Sverige riktar kritik mot statsepidemiolog Anders Tegnell som i P1:s söndagsintervju uttalade sig om den italienska sjukvården.

”Alla personer utanför Italiens gränser borde lovorda och vara solidariska med vårt land”, skriver ambassadören Mario Cospito i ett skarpt formulerat pressmeddelande som publicerats på ambassadens hemsida.

I intervjun jämförde Tegnell läget i den svenska äldrevården under coronapandemin med situationen i Italien. I pressmeddelandet tar ambassadören även upp att den italienska sjukvården enligt WHO rankas som näst bäst i världen – medan den svenska befinner sig på plats 23.

1 tim
Familj i hemmakarantän. Elizabeth Dalziel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Testsystem vägen ut ur britternas coronakarantän

Under torsdagen kommer England införa ett nytt system för coronatester, rapporterar Sky News.

Enligt premiärminister Boris Johnson är testen nyckeln till att ”låsa upp fängelset” för alla dem som befinner sig i karantän.

Engelsmän som misstänker att de är smittade kommer att kunna beställa hem ett test. Visar det positivt för covid-19 får personen lämna uppgifter om vilka de har varit i nära kontakt med utan att ha burit munskydd.

De som varit i kontakt med någon som är smittad kommer att bli kontaktade och uppmanas att sätta sig i karantän under två veckor – även om de inte uppvisar symtom på att vara smittade.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Demonstranter i Hongkong på onsdagen Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Mike Pompeo tror inte på att Hongkong får tillbaka handelsstatus snart

Kina har gett upp alla anspråk på att göra gällande att människorna i Hongkong lever under den typen av självstyre som de har rätt till enligt lag. Det säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo till den amerikanska kongressen, rapporterar Reuters.

I rapporten, som Reuters tagit del av, säger Pompeo att han hoppas att Hongkong någon gång i framtiden ska kunna klassas som en så passa autonom del av Kina att USA ska ha särskilda handelsrelationer med staden. Men, skriver han, ”givet de nuvarande omständigheterna så är chansen att det inträffar avlägsen”.

1 tim
Mike Pompeo. Protester i Hongkong.  TT
undefined

USA drar in Hongkongs handelsrättigheter

Utrikesminister Mike Pompeo säger att USA inte längre kommer att behandla Hongkong som en autonom del av Kina på samma sätt som man gjort hittills, rapporterar flera medier. Enligt Reuters och TT innebär det att Washington drar in Hongkongs speciella handelsrättigheter med USA.

Pompeos uttalande kommer efter att nya demonstrationer blossat upp som svar på Kinas planer på att införa nya säkerhetslagar i Hongkong.

Enligt Pompeo är det bara ”det senaste i raden av kinesiska försök att underminera Hongkongs självständighet och frihet”.

5 tim
Trump och Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump hintar om sanktioner mot Kina före veckans slut

Kinas agerande i Hongkong är ett hot mot regionens status som en finansiell knutpunkt i Asien. Det sa Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany vid en pressträff på tisdagskvällen.

Enligt Bloomberg överväger den amerikanska regeringen en rad sanktioner mot Kina, bland annat kan man komma att frysa tillgångar för flera kinesiska politiker och företag. President Donald Trump antydde också att något var på gång när han mötte pressen på tisdagen.

– Ni kommer att få höra mer före slutet av veckan. Jag tycker det är väldigt kraftfullt, sa han enligt AFP.

Idag 05:25
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
 Aida Hadzialic (S) och Irene Svenonius (M) TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Bråk om coronatester i Stockholm: ”Pajkastning”

En politisk konflikt kring vem som bär ansvaret för coronatesterna i Stockholm har blossat upp.

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) har i en intervju med Svenska Dagbladet sagt att staten har brustit och att det är beklagligt att regeringen ”på område efter område” uppger att ansvaret varit någon annans.

Hon får nu mothugg av oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) som menar att ansvaret ligger på Moderaterna.

– Jag tycker inte om pajkastningen som har uppstått här, utan jag säger att alla måste ta sitt ansvar. Staten måste ta ansvar, och även Moderaterna och deras regionföreträdare måste göra det, säger hon till SvD.

3 tim
Tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Giesecke backar: ”Jag som har misskött det här”

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke backar efter uppgifterna om att han fakturerat Folkhälsomyndigheten för tv-framträdanden som inte ingick i hans konsultkontrakt.

– Det är jag som har misskött det här lite, säger han till Aftonbladet.

Giesecke har ett kontrakt med Folkhälsomyndigheten som går ut på att hjälpa till med analysarbete. Men enligt uppgifter som först publicerades på journalisten Emanuel Karlstens blogg ska den tidigare statsepidemiologen även ha fakturerat myndigheten för två tv-intervjuer i TV4 och SVT:s ”Aktuellt” under april.

Nu uppger Giesecke att han ska skriva om sin faktura för april för att rätta till misstaget.

3 tim
 Camilla Waltersson Grönvall (M) och Lena Hallengren (S).  TT
undefined

Fortsatt oklart vem som bär ansvar för coronatester

Det är fortsatt oklart vem som bär ansvaret för coronatester av personer med samhällsviktiga funktioner utanför sjukvården, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt Socialminister Lena Hallengren (S) är testerna av den här gruppen regionernas ansvar. Samtidigt menar flera regioner att detta inte framgår av Folkhälsomyndighetens nationella strategi för ökad provtagning.

På onsdagen gästade Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson riksdagens socialutskott, men det fick inte frågetecknen att skingras.

– Det enda som har varit klart och tydligt är att det inte är tydligt vem som bär det här ansvaret, säger Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiska talesperson till Ekot.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer