Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Kristersson skärper tonen mot regeringen – företagen måste få hjälp nu

Regeringen måste ge mer direkta stöd till företagen så att de har en chans att övervintra. Det säger moderatledaren Ulf Kristersson i en fPlus-intervju. ”Regeringen tar det steg för steg, och då vinner man inte trovärdighet, framför allt inte i ett läge där ingen kan överblicka hur länge det här ska hålla på”, säger han.

Konkursrekord, massarbetslöshet och toppekonomer som larmar för att coronakrisen håller på att bli värre än finanskrisen. Så ser läget ut just nu, i nästan alla branscher. Den globala pandemin slår hårt mot samhällets alla delar, konstaterar moderatledaren Ulf Kristersson.

 – Vi står inför en uppenbar risk att många företag, inte minst i tjänstesektorerna, går i konkurs. De tappar all efterfrågan. Jag ser det nationellt och jag ser det lokalt hemma i Strängnäs. Företagen tappar plötsligt alla sina intäkter, och i grund och botten handlar det om hälsosam business som får problem, säger han till fPlus.

Att staten i det här läget driver på konkurser i bolag som skulle ha överlevt om coronakrisen inte var ett faktum är beklämmande, menar Ulf Kristersson. Enligt honom är staten inblandad i en betydande del av det totala antalet konkursansökningar som görs, omkring en tredjedel. Nu måste det bli stopp på det, så att företagen får en chans att komma på benen, menar han. Den nuvarande lagstiftningen får inte stå i vägen för att rädda företagen.

Vill ha ett undantagstillstånd

Därför går partiet fram med ett åtgärdspaket, som läggs fram i civilutskottet under torsdagen. Det handlar om ett moratorium, det vill säga ett slags undantagstillstånd som ska gälla så länge så länge coronakrisen håller i sig. Lagstiftning som driver på utmätningar, indrivningar och konkurser ska tas bort.

– Vår poäng är att staten måste föregå med gott exempel. Om det inte är uppenbart att det handlar om ekonomisk brottslighet så ska staten ha ett moratorium för sina konkursansökningar, säger han.

Dessutom vill Ulf Kristersson att reglerna som handlar om personligt betalningsansvar, att företrädaransvaret för skatteskulder pausas. Skatteverket gick nyligen ut med ett ställningstagande om en mildare tolkning för att rädda företag, men det räcker inte, enligt Ulf Kristersson.

– Skatteverket har aviserat en förändrad praxis, och de tänker helt rätt. Men många företagare kräver större tydlighet, eftersom det får så allvarliga konsekvenser om det inte uppfattas helt rätt. Vi vill inte gå på tips, utan vad som verkligen gäller. Därför behöver regeringen tydligt klarlägga att det är ett moratorium som införs även när det gäller företrädaransvaret. Företagare måste känna att staten är på deras sida under den här pågående krisen, säger han.

Som läget är nu befarar Ulf Kristersson att det kommer en till konkursvåg framåt den 12 april då skatteinbetalningar ska in och sedan den 25 april när löner ska betalas.

Hur snabbt skulle de här åtgärderna kunna komma till stånd då?

– Ganska fort. Vi vill verkligen samarbeta mellan regering och riksdag i de saker som kräver riksdagsbeslut. När det gäller moratorium eller konkursutmätning så krävs det ett riksdagsbeslut så att staten inte tvingas till saker enligt nuvarande lagstiftning. Staten lyder ju också under lagar som bekant, säger han.

– I andra frågor kan det räcka med att regeringen utfärdar tydliga direktiv till myndigheter om vad som gäller, säger han.

Men det här är bara en liten del för att mildra krisen, påpekar han. Ulf Kristersson håller med flera av landets ledande ekonomer som nu larmar för att regeringens krispaket är för små och att det går för långsamt att kabla ut hjälpen till näringslivet. Finansministern måste våga mer, det kan nämligen vara betydligt billigare att ge företagen ordentligt med krishjälp nu istället för att snart ha en ekonomisk katastrof på halsen, resonerar han.

– Det handlar om mycket stora kostnader när tusentals företag går omkull helt i onödan. Väldigt många entreprenörer riskerar att få med sig en enda lärdom av krisen – nämligen att när det oväntade inträffar går det åt skogen, och ingen hjälper till, säger han.

Det är dags att använda de goda statliga finanserna nu som har byggts upp under de goda åren, menar han. Att hålla på pengarna kan visa sig bli ödesdigert. Snart kan företagen och jobben vara borta.

– Det handlar alltså om att med ena handen se till att staten inte tvingar fram konkurser. Med den andra handen behöver regeringen ge mer direkta stöd till företagen så att de har en chans att övervintra. Det som regeringen gör har inte varit dåligt, men det har varit för lite och det har dröjt för länge.

Så vad är de viktigaste åtgärderna just nu?

– Det handlar om att ta bort gamla regelverk som ligger i vägen för att rädda företag, och samtidigt skicka mycket starkare signaler till näringslivet att vi gör allt vi kan för att hjälpa företagen genom krisen. Regeringen tar det steg för steg, och då vinner man inte trovärdighet, framför allt inte i ett läge där ingen kan överblicka hur länge det här ska hålla på, säger han.

När det gäller slopade arbetsgivaravgifter så tycker Ulf Kristersson att man hade kunnat dra det längre.

– Det var en ganska dålig kompromiss som bara hjälpte de minsta företagen, där hade man kunnat gå längre. Jag tycker också att räntesatserna på anstånden är för höga, men det kanske vi kan ändra på i finansutskottet. Det behövs som sagt en starkare signal till näringslivet att vi alla sitter i samma båt, och ska vi överleva långsiktigt så måste vi också överleva på kort sikt, säger han.

I kriser kommer alla möjliga förslag upp i debatten, och det kan bli ett tryck på att alla ska bidra. Men långtifrån alla förslag är bra och genomtänkta, och många kan vara kontraproduktiva, menar Ulf Kristersson. Återinförd värnskatt är ett exempel.

– När man gör krisinsatser ska man göra sånt som är klokt. Just nu är det väldigt viktigt att hjälpa människor som är arbetslösa. Men då ska man göra det med temporära insatser så att det i längden inte hotar arbetslinjen, säger han.

– Den viktigaste lärdomen just nu är att vi har byggt starka offentliga finanser i goda tider, ibland mot många människors vilja som ju har velat använda pengarna till alla möjliga saker. Men vi har ju gjort det för att det ibland inträffar saker som ingen hade kunnat förutse. Där är vi nu, och nu behöver vi använda de starka offentliga finanserna, fortsätter han.

Magdalena Andersson har till exempel öppnat för ett ökat statligt ägande i krisande bolag. Det handlar ju om insatser från staten som kan leva kvar även efter krisen. Ser du en risk med att staten får för mycket inflytande efter corona?

– Nej, återigen tycker jag att man ska ha en liten men stark stat, som kan kliva in och göra det som bara staten kan göra när saker och ting går riktigt illa. Jag har aldrig varit en vän av en svag stat, däremot tycker jag att den ska vara så liten som möjligt på andra områden. En klok stat drar sig tillbaka så fort krisen är över, och satsar på långsiktiga saker som utbildning, forskning och sådana saker. Det här är inte läge för att förändra Sverige i grunden, säger han.

Toppnyheter

Person med munskydd.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell om munskydden: Stanna hemma istället

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att munskydd passar in i den svenska coronastrategin, säger han till TT.

Det är hans kommentar efter att WHO ändrat sina rekommendationer om att allmänheten bör använda munskydd på platser där det är svårt att hålla en social distansiering.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell, till TT.

Han säger också att det är viktigt att vänta in den fullständiga rapporten från WHO, som uttalandena stödjer sig på.

Igår 18:11
Äldre som cyklar. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndigheten: Äldre bör vara försiktiga

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger till SVT att de slopade reserestriktionerna även gäller dem som är 70 år och äldre. Men de måste vara extra försiktiga.

Enligt henne är det viktigt att man fortsätter att hålla avstånd och att man väljer sitt resmål med omsorg.

– Om man är äldre, speciellt om man har någon annan sjukdom så ska man tänka på att vården kan vara extra hårt belastad i vissa regioner, säger Byfors till SVT.

Från och med 13 juni hävs regeringens uppmaning om att avstå icke nödvändiga resor inom landet.

Igår 19:21
Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

Igår 15:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Trump efter jobbsiffran: ”Mycket bättre än ett V”

Återhämtningen i den amerikanska ekonomin är ”mycket bättre än ett V”. Det sa USA:s president Donald Trump vid en pressträff på fredagen efter att den amerikanska sysselsättningen stigit med 2,5 miljoner jobb i maj.

– Innan ”Kinapesten” drog in hade vi den starkaste arbetsmarknaden för många olika grupper, sade han enligt Direkt.

Trump kommenterade också handelsavtalet med Kina.

– De köper mycket, det är bra att komma överens med Kina. Om det varar vet jag inte.

Igår 15:21
En kvinna med ansiktsmask på Heathrows flygplats i London.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien passerar 40 000 döda i covid-19

Under det senaste dygnet har ytterligare 357 dödsfall i covid-19 registrerats i Storbritannien vilket har fått dödssiffran i landet att passera 40 000. Det uppger brittiska myndigheter enligt nyhetsbyrån AFP.

Siffran är en ”fruktansvärd milstolpe” enligt hälsoministern Matt Hancock.

– Vi måste komma ihåg att varenda en av de döda påverkar familjer som aldrig blir desamma igen. Mina tankar går till alla dem, säger han till nyhetsbyrån.

Igår 17:33
En person med anisktmask på T-centralen i Stockholm.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO:s nya linje: Använd munskydd på trånga platser

Världshälsoorganisationen WHO ändrar sig och rekommenderar nu munskydd på platser där det är svårt att hålla social distans.

Det uppger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff.

– Med nya rön i åtanke råder WHO myndigheter att rekommendera allmänheten till att använda skyddsmasker där det finns stor smittorisk och dåliga möjligheter till social distansering, som i kollektivtrafik, affärer och andra instängda eller befolkade miljöer, säger han.

Tedros Adhanom Ghebreyesus betonar att munskydden bara ska ses som en del i den omfattande strategin kring bekämpningen av covid-19.

Igår 16:05
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt