Bali, Kristersson. Arkivbilder.  TT
Ledarsvepet

”Kristersson måste visa att han faktiskt bestämmer ”

Morgonens ledarsidor behandlar skilda ämnen. Dagens Nyheter befarar att den senaste tidens sprängningar – senast i Linköping tidigare i veckan – bara ska vara början. Lagarna kring stölder av sprängmedel behöver ses över, menar tidningen:

”De hanteras i dag som vanliga inbrott. Men den som stjäl sprängmedel begår inte bara en stöld, utan kan därmed också tänkas förbereda för mycket grova brott. Med ödesdigert resultat”.

Jonna Sima anser i Aftonbladet att Ulf Kristersson tycks ha tappat kontrollen över Hanif Bali och andra moderata riksdagsledamöter som håller ett högt tonläge i samhällsdebatten. M:s partistämma i oktober blir en viktig värdemätare:

”Då måste moderater från hela landet ta ställning till om de arga männen ska få sätta bilden av deras parti. Eller så behöver Ulf Kristersson återta kontrollen och visa att han faktiskt bestämmer. Om han nu gör det”, skriver hon.

Dagens Industri skriver om den pågående generationsväxlingen i Wallenbergsfären. Ett antal Wallenberg-ättlingar i sjätte generationen slussas nu in i ledningen av bolagen.

”För sfärens och svenskt företagandes skull är det viktigt att tratten snabbt blir smalare så att en handfull adepter tränas mer målinriktat. Wallenbergsfären lär genom sin framgång svenska folket något om vilka vi är och vad vi kan”, skriver tidningen.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Nerikes Allehanda (oberoende liberal):

Piteå-Tidningen (socialdemokratisk):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Västerbottens Folkblad (socialdemokratisk)

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Adam Schiff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate

Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver AFP.

Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.

– Det är betydigt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, när de öppna förhören i dag avslutades.

Igår 22:14
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Igår 03:35
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Jonathan Ernst / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

Källor: Utredning kan ge USA skäl till nya EU-tullar

Trumpadministrationen överväger att genomföra ytterligare en säkerhetsutredning av handeln med EU, för att kunna rättfärdiga strafftullar. Det uppger källor för Politico i ett skede där tidsfristen för de varslade biltullarna löpt ut.

I praktiken skulle det leda till att fordonstullarna – motiverade av att importen ses som ett säkerhetshot – inte längre blir aktuella. I stället skulle EU kunna bli föremål för en bredare utredning, som i förlängningen skulle kunna ge Donald Trump argument för strafftullar på import från EU inom flera sektorer.

– Vad det skulle göra är att skapa en situation där presidenten får ett övertag över EU det kommande året, säger en före detta tjänsteman vid administrationen.

Igår 20:18
Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Snart kan WTO sluta fungera fullt ut

Om tre veckor kan världshandelsorganisationen WTO sluta fungera full ut, rapporterar Sveriges Radio.

Anledningen är att USA vägrar att utse en ny domare till organisationens appellationsdomstol.

Den nuvarande domaren pensioneras om knappt tre veckor och om det inte finns någon ny domare på plats då kommer en fungerande instans som kan upprätthålla internationella handelsregler att saknas.

Agerandet bottnar i USA:s kritik mot WTO som man menar inte fungerar då organisationen inte hindrar länder från att stjäla teknik från bolag i andra länder och att konkurrera på oschyssta villkor, rapporterar SR.

Igår 14:28
Läs mer om Frihandelns framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer