Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunernas skulder

Krislarmet: 110 kommuner väntas gå minus i år

Mer än en tredjedel av Sveriges 290 kommuner beräknas gå minus i år, rapporterar Dagens Nyheter.

Kommunernas ekonomi präglas nu av häftiga krissiffror och runt om i landet larmar man om att man kommer behöva implementera kraftiga sparpaket och nedskärningar, något som i sin tur kommer få stora konsekvenser för skolor och äldreboenden.

Totalt uppgår kommunernas förluster till 2 miljarder kronor och flera menar att det är demografin som är största anledningen till den ekonomiska påfrestningen. Kostnadskrävande grupper som barn, unga och äldre blir allt fler, medan personer i arbetsför ålder inte alls ökar i samma utsträckning.

Inför valet lovade finansminister Magdalena Andersson att kommunerna skulle få generella bidrag på 20 miljarder kronor, något som man idag ser inte kommer räcka. Enligt SKL:s beräkningar kan 20 kommuner tvingas höja skatten i år, 8 fler än under finanskrisen.

Danderyd, vars ekonomiska kris tidigare uppmärksammats, beräknas gå med störst förlust.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer