Företagsklimatet i Sverige

Krisen gav krögaren panikångest: "Försöker bara överleva"

När Ditt Matställe förlorade alla bokningar fick ägaren Piotr Trautman panikångest. "Det enda positiva med corona är att för första gången på 27 år jobbar jag inte en helg", säger han till Arbetsmarknadsnytt.

I 20 år har Piotr Trautman drivit Ditt Matställe Kök & Catering i Karlstad, och byggt upp en stor kundkrets. Januari, en vanligtvis tuff månad för restaurangbranschen, var företagets bästa period någonsin och året 2020 hade inte kunnat börja bättre. Sedan slog corona till.

– För cirka sex veckor sedan så blev alla våra cateringbeställningar fram till september avbokade. Vanligtvis har vi fullt upp varje helg med kalas, bröllop, dop, begravningar, men nu är allt inställt, säger Piotr Trautman.

Hårda restriktioner

Efter coronautbrottet har regeringens hårda restriktioner drabbat företaget. Ditt Matställe brukar ha 110–150 lunchgäster varje dag. Nu ligger siffran runt 70–100.

– Att man max får vara 50 personer i samma lokal, ingen köbildning, bordsservering, det påverkar oss ekonomiskt. Vi har vanligtvis brickservering där kunderna själva får hämta sin mat vilket är hygieniskt och ekonomiskt effektivt, vi sparar två anställda på att ha det så. Ingen behöver servera, plocka disk och torka bord.

– Vi har snaran runt halsen hela tiden medan vi kämpar för att överleva. Fortfarande arbetar vi 250 timmar i månaden, men det ger ingenting. Staten måste hjälpa företag som oss, med tanke på hur mycket som vi vanligtvis betalar in till dem i form av skatt och avgifter, säger Piotr Trautman.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer