Sören Granath.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den organiserade brottsligheten

Kriminolog: Dåden troligen en slump – kommer i skov

Kriminologen Sven Granath tror att de tre skjutningarna i Stockholmsområdet under söndagen mest är en tillfällighet, säger han till DN.

– Man ska veta att de kommer i skov. Det här är ofta planerade skjutningar genomförda av personer som har ett kriminellt nätverk.

Antalet skjutningar brukar också öka under sommaren, då offren rör sig mer utomhus och är lättare att nå. Granath tycker inte att gemene man behöver känna någon oro, och säger att risken för att ”hamna i skottlinjen” är mycket liten.

Tre skjutningar inträffade inom loppet av fem timmar under söndagskvällen. Två personer har dött och två skadats. En man har anhållits misstänkt för mord.

Toppnyheter

Debatt inför valet i Manchester i december. Matt Frost / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Analys: Hängt parlament är en katastrof för demokratin

Det finns tre möjliga utgångar för det brittiska valet: En majoritet för Torypartiet, en Labour-seger eller ett så kallat ”hängt parlament” där inget parti får egen majoritet. Det skriver The Guardians Toby Helm i en analys. Alla dessa slut skulle ge stora konsekvenser för Storbritannien, bortom brexit, skriver Helm och beskriver ett antal scenarion i sin text.

Ett hängt parlament skulle vara en katastrof för landets demokrati, menar The Telegraphs Juliet Samuel. Det var förödande när det skedde i valet 2017 då det politiska läget sög musten ur brexitförhandlingarna. Maktkampen tvingade in andra viktiga frågor i vänteläge, skriver Samuel.

44 min
Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

6 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer