Foto:  Marcus Ericsson/TT
Den ekonomiska brottsligheten

Kriminella använder allt oftare bolag som brottsverktyg

”På två år har andelen misstänkta bluffbolag som används för brottslig verksamhet tredubblats, enligt kreditupplysningsföretaget UC”, skriver SvD.

Av de 446 bolag som gick i konkurs i januari flaggas 154 stycken – 31 procent – som misstänkta av UC. Det är en ökning med 10 procent för bara två år sedan. UC söker igenom information om företaget för att försöka hitta information som är motstridig och på så sätt hitta misstänkta bolag, skriver SvD.

– Det finns poster i årsredovisningarna som är orimliga exempelvis omsättningen, balansomslutningen och nyckeltal, säger Richard Damberg, ekonom på UC, till tidningen.

Hos Svensk Handel känner man igen lägesbilden.

– Vi ser allt oftare hur bolag används som verktyg för bedrägerier. Kriminella har fått större förståelse för hur man kan använda bolagsformen för att begå brott, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, till SvD.

Per Geijer ser två typer av brottsligt användande av aktiebolag: antingen startas de med kriminella syften, eller så köper kriminella upp befintliga företag. Vanligast är bluffbolagen inom bygg- och detaljhandelsbranschen, enligt UC, skriver SvD

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
undefined