Skådespelarna Alain Delon och Mireille Darc.  Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN
Cannesfestivalen

Krav på att pris till Alain Delon dras tillbaka

Filmfestivalen i Cannes pressas att dra tillbaka ett hederspris som tilldelats den franske skådespelare Alain Delon. Anledningen är att Delon anklagas för kvinnomisshandel och ett sexistiskt beteende.

Melissa Silverstein, som grundat sajten ”Women and Hollywood” skriver på Twitter att hon är bestört över att Cannes ger ett pris till någon som står för så ”avskyvärda värderingar”.

Filmfestivalens chef Thierry Fremaux försvarar dock beslutet att ge priset till Delon.

– Det är komplicerat att bedöma någon genom dagens filter och bedöma något som är sagt och gjort för många år sedan. Det är inte som att vi ger honom nobelpriset, sa han på en presskonferens.

Delon har genom sin agent avböjt att kommentera.

Läs mer

Alla nominerade filmer

Jim Jarmusch: "The dead don't die"

Pedro Almodóvar: "Dolor y gloria"

Marco Bellocchio: "Il traditore"

Yinan Diao: "Nan fang che zhan de ju hui"

Joon-ho Bong: "Parasite"

Jean-Pierre Dardenne och Luc Dardenne: "Le jeune Ahmed"

Arnaud Desplechin: "Roubaix, une lumière"

Xavier Dolan: "Matthias & Maxime"

Ken Loach: "Sorry we missed you"

Ladj Ly: "Les misérables"

Terrence Malick: "A hidden life"

Juliano Dornelles och Kleber Mendonça Filho: "Bacurau"

Corneliu Porumboiu: "La gomera"

Ira Sachs: "Frankie"

Justine Triet: "Sibyl"

Mati Diop: "Atlantique"

Jessica Hausner: "Little Joe"

Céline Sciamma: "Portrait de la jeune fille en feu"

Toppnyheter

Illustration.  TT
Coronavirusets spridning

Nytt fall av coronaviruset i Sverige – person i Göteborg har smittats i norra Italien

En person i Göteborg har testats positivt för det nya coronaviruset, enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den smittade personen har varit i norra Italien och insjuknade tre dagar efter hemkomsten till Sverige.

Personen är en man i 30-årsåldern som mår väl och ligger inne för observation på Sahlgrenska. Bedömningen är att han har smittats i Italien. Just nu arbetar myndigheterna med att se över fler personer som skulle kunna ha utsatts för smittan.

Fallet i Göteborg är det andra bekräftade fallet i Sverige.

3 tim
Illustrationsbild. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skåningar hemkomna från sportlovet testas för viruset

Efter sportlovet har flera skåningar återvänt från semestrar i bland annat norra Italien, där Wuhanviruset spridit sig. Trots svaga symptom har många hört av sig och testas nu i sina bilar av Skånes universitetssjukhus, rapporter SVT Nyheter Skåne.

– Det handlar om patienter som inte skulle sökt vård om de inte varit i de här områdena, som knappt haft några symptom, säger Maria Josephson, verksamhetschef infektionssjukdomar.

2 tim
Bild från Milano.  Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stängda gränser tros inte stoppa spridningen i Europa

Även om Italiens grannländer skulle stänga gränserna mot Italien är det inte troligt att det skulle stoppa smittan av det nya coronaviruset. Det säger Karl Ekdahl som är chef på EU:s smittskyddsmyndighet ECDC till Sveriges Radio.

– Det är en av de saker vi har titta på och det vetenskapliga underlaget för gränsstängningar är väldigt, väldigt lågt, säger han.

Han beskriver situationen där allt fler i Italien drabbats av smittan som bekymmersam och säger att det nu handlar om att isolera de områden där viruset fått spridning.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden för RUT och ROT

”RUT-rapporten får mig att tvivla på Riksrevisionen”

Tilltron till myndigheter skadas när de väljer att driva opinion, skriver Eva Cooper i en krönika i Arbetsmarknadsnytt. Hon exemplifierar med Riksrevisionens senaste RUT-rapport, vars tolkningar hon menar är resultatet av en politisk agenda. Och det vore i så fall inte första gången, menar Cooper.

”Det är inte för inte som en kan börja misstänka att det handlar om att det finns en politisk agenda bakom tolkningarna, och att rapporten blir ett verktyg för myndigheten att opinionsbilda mot RUT-avdraget. Helt ärligt börjar jag tvivla på myndighetens arbete”, skriver hon.

2 tim
Martin Ådahl och Ulla Andersson.  TT
undefined

Ådahl till Andersson: Du borde läsa rutrapporten

En reform som gjort fler svarta jobb vita, eller en chans för höginkomsttagare att få en sidoinkomst? Det rådde helt klart delade meningar om vilka effekter rutavdraget har haft när C och V möttes i en debatt i Studio Ett i dag.

Vänsterpartiets Ulla Andersson menar att pengar som lagts på att städa privata hem i stället hade kunnat gå till att att städa sjukhus och skolor, något som hon menar skulle ge 10 000 jobb.

Centerns Martin Ådahl menade i sin tur att Andersson inte presenterar några lösningar på hur man ska bli kvitt svartarbete. Han uppmanade Andersson att läsa Riksrevisionens rapport och ifrågasatte att hon flera gånger återkom till att avdraget främst utnyttjas i välbärgade områden som Danderyd.

18 feb
Läs mer om Framtiden för RUT och ROT

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer