SEBASTIEN SALOM-GOMIS / AFP
AI-utvecklingen

Kraftigt prisfall öppnar för ny datorrevolution

Datorrevolutionen har bara tagit sina första stapplande steg. Från storskaliga datorprogram efter Andra världskriget till dagens smarta telefoner och paddor, är det nu dags för den tredje vågen i datorrevolutionen: ”datorisering av allt” eller det lite klumpigare ”Internet of things”, IoT.  

Framöver kan vi räkna med små datorchip som styr allt från väntetider i trafiken till hur en tvättmaskin ska tvätta ett visst klädesplagg, skriver The Economist. I flera avseenden är framtiden redan här och techjättar som Microsoft och Huawei är aktiva i transformationen.  

Martin Garner på CCS Insight, säger till The Economist Internet of Things försöker göra samma sak för informationen som elektriciteten gjorde för energin. Många företag har redan tagit höjd för den nya datoriseringsvågen och det faktum att kostnaderna har fallit kan snabba på utvecklingen ytterligare. 
 
”Till och med billigare, batteridrivna chips erbjuder nu bättre prestanda än superdatorerna gjorde på 1970-talet (…) Delvis tack vare smarta telefoner, som innehåller allt från miniatyrkameror till gyroskop och accelometers, så faller kostnaderna för små sensorer. Banken Goldman Sachs säger att den generella kostnaden för den sensor som används i IoT föll från 1,30 dollar till 0,60 dollar mellan 2004 och 2014”, skriver tidningen.  
 
För att skapa Internet of things behövs utöver en miljard billiga datorer, även möjligheten att koppla samman dessa – även priserna på detta faller – och ett sätt för att samla all data som genereras och använda den på ett smart sätt.  

Allt frid och fröjd i vår sköna nya värld? Inte direkt. Kritikerna är många och den vanligaste invändningen är att en värld dominerad av allomfattande sensorer också är en värld av övervakning. Var rädd, var väldigt rädd, skriver Intellyx vd Jason Bloomberg i Wired, och menar att vi inte får glömma att dessa verktyg i sig bara är saker – och att den här grejen inte handlar om saker över huvud taget. 
 
”Titta bortom buzzwords och hajpen och du märker att Internet of Things är Internet of the People – ett extraordinärt verktyg, men likväl ett verktyg i människans händer. Var försiktig med den saken, annars kommer du att sticka ut någons öga”, skriver Jason Bloomberg.  

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

AI-utvecklingen

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer