Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Krabat som kräva dessa drycker

Krabban förgyller höstens helger. Denna speciella krabat kräver sina drycker, enligt Sanna Aspberg, fPlus vinkrönikör.

Skaldjur ska helst avnjutas i månader med bokstaven R i, alltså september till mars. Anledningen till det är att då är det kallast i vattnet och skaldjuren blir godast. Jag gillar de flesta skaldjur men har en förkärlek för krabba. En välmatad hona kan gärna få ta hela kvällen att pilla i sig. God naturell, men smarrig med senapssås till.

Testa min pappas; ”Pelles krabbsås” (perfekt till gravlax också). En del vitvinsvinäger, tre delar Johnnys klassiska sötstarka senap, tre delar rapsolja eller liknande (ej oliv). Rör vinäger och senap till jämn smet. Häll i oljan tills den löst upp sig. Lägg rikligt med hackad färsk dill och blanda i vid bordet. Såsen kan kallas hovmästarsås, troligen för hovmästaren blandade den vid bordet och showade framför gästen.

Då krabba är lite söt i smaken väljer jag ett vitt halvtorrt vin eller ett med mycket frukt. 2018 La Gascogne par Alain Brumont, Côtes de Gascogne, Frankrike, 89 kr, nr 2882

Balanserat och lagom blommigt med härlig frukt, gjort på gros manseng för den aromatiska delen och sauvignon blanc för den fina syran. Passar perfekt till krabban!

2018 Dr L Riesling Kabinett Old Vines, Mosel, Tyskland, 119 kr, nr 5369. Elegant och balanserad med frisk sötma. Fina mineraltoner och fräsch citrus, passar fint till krabban men är perfekt till asiatisk mat.

Kabinett är en av kategorierna i begreppet Prädikatsweine. Kabinett betyder att druvorna skördats i ett tidigt skede. Dessa viner ger fruktig karaktär, lite lägre sockerhalt och låg alkoholhalt.

Ett gott bubbel ska vi också ha med, denna gång rekommenderar jag ett härligt rosé från Österrike. Loimer Brut Rosé Reserve, Niederösterreich, 175 kr, nr 95776

Gott och fruktigt med lite jordgubbssmak. Perfekt som aperitif men eftersom den är så fruktig kan man gärna servera den till skaldjuren.

Innehåller mestadels den inhemska druvan zweigelt (korsning av st laurent och blaufränkisch) samt pinot noir och st laurent.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  TT
Coronavirusets spridning

Swedbank: Coronaviruset tynger svensk BNP-tillväxt

Sveriges BNP-tillväxt bromsade in något i fjärde kvartalet – bland annat på grund av en svagare nettoexport, spår Swedbank i ett veckobrev inför den kommande veckans publicering av BNP-siffrorna.

Framåt kommer coronaviruset ”sannolikt att tynga tillväxten något”, spår bankens ekonomer.

BNP-siffrorna för fjärde kvartalet 2019 publiceras på fredag. I veckan publiceras också KI:s konjunkturbarometer.

”Där förväntar vi oss att företagen i större utsträckning har påverkats av förväntningar om följdeffekter av coronaviruset”, skriver makroekonomerna.

2 tim
Människor bär ansiktsmasker framför Duomo di Milano, Milanos gotiska katedral. TT
undefined

Uppgifter: 132 personer har smittats av virus i Italien

Totalt 132 personer har smittats av coronaviruset i Italien, rapporterar den italienska tidningen Corriere della Sera. Enligt tidningen ligger 26 personer inlagda på intensivvårdsavdelning.

Folkhälsomyndigheten i Sverige vill invänta de officiella siffrorna som väntas komma på måndagen, skriver SvD. Då vill man också veta om myndigheterna bedömer att de har kontroll på läget.

– Har de kontroll på den gruppen är det ett väldigt litet problem, oberoende av hur stor gruppen är. Då är det hanterbart, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, som menar att risken för stor spridning i Sverige fortfarande är liten.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Människor på en marknad i Afghanistans huvudstad Kabul. OMAR SOBHANI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Om vi inte förlåter dem blir det aldrig fred”

Många hinder återstår men enligt många bedömare är den vapenvila som häromdagen inleddes den bästa chansen på mycket länge att nå en bestående fred i Afghanistan.

The Telegraph har besökt regionen där talibanerna först växte fram under 90-talet för att höra hur människorna där ser på ett avtal som skulle kunna innebära att talibanerna åter tar plats i landets regering.

Jordbrukaren Haji Mohammad minns det hårda tiden under det förra talibanstyret, men säger att han skulle välkomna dem tillbaka, om det kunde leda till fred.

– Om jag inte förlåter dem, kan vi aldrig få fred, säger Mohammed.

USA:s president Donald Trump sa tidigare i dag att han är redo att skriva under ett fredsavtal om ett sådant läggs fram.

1 tim
Pojke klättrar ut från sitt hem som skadats i en attack i december 2019.  Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Afghaner hoppfulla: ”Gyllene tillfälle för fred”

Under natten till lördagen inleddes den veckolånga nedtrappningen av våldet i Afghanistan som USA och talibanerna kommit överens om, rapporterar AFP.

Det tillfälliga vapenstilleståndet ger civilbefolkningen i landet andrum från det blodiga kriget som enligt FN:s beräkningar kostat mer än 100 000 människoliv under det senaste decenniet.

Flera afghaner har uttryckt en försiktig hoppfullhet på sociala medier. En av dem är privatpersonen Abu Mahmood. ”Det är ett gyllene tillfälle för Afghanistan att skapa fred”, skriver han på Facebook.

Igår 05:28
Läs mer om Krisen i Afghanistan
Morgan Johansson (S). Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det utmanade public service

Johansson: SD försöker blanda bort korten

Jimmie Åkessons tweet där han jämför SD:s begäran att kalla SVT:s och SR:s chefer till kulturutskottet med när regeringen 2018 kallade Google och Facebook till ett möte är ”ett desperat och förljuget försök av SD att blanda bort korten”, skriver justitieminister Morgan Johansson (S) på Twitter.

Mötet mellan regeringen och nätjättarna handlade om att kräva att de snabbare tar bort hatiskt och extremistiskt innehåll från sina plattformar, vilket Johansson trycker på i sin tweet och skriver att det SD vill göra är något helt annat:

”Så gör man i diktaturer. Inte i Sverige”, skriver ministern.

Även Patrik Oksanen, liberal försvarsdebattör, kritiserar SD-ledaren på Twitter:

”Åkesson relativiserar terrorpropaganda och extremism”, skriver han.

3 tim
Isabella Lövin, Stefan Löfven och Jimmie Åkesson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åkesson: Som när S kallade upp Facebook och Google

SD-ledaren Jimmie Åkesson jämför att SD vill kalla SVT:s och SR:s chefer till kulturutskottet med när regeringen 2018 kallade Google och Facebook till ett möte. Då handlade det om att kräva att de snabbare tar bort hatiskt och extremistiskt innehåll från sina plattformar.

”Sverige är fantastiskt”, skriver Åkesson intill en bild med skärmdumpar från de båda nyheterna och texten ”It’s ok when we do it...”

Åkessons liknelse har fått mothugg av flera användare på Twitter. ”Grovt vilseledande utspel”, skriver Mikael Dambergs pressekreterare Pär Strängberg. Han poängterar att EU och Sverige har löpande kontrakt med sociala plattformar för att få bort videor med terrorism, jihadism och högerextremism.

4 tim
Läs mer om Det utmanade public service

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer